自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

《頭條新聞》2021-02-05 19:30

世衛專家組本月3日首次赴武漢病毒研究所考察,有專家表示,實驗室設備精良,病毒不可能從這裏泄漏出去。中國外交部發言人汪文斌今天說,希望其他國家在病毒溯源問題上,和中方一樣,邀請世衛組織專家到當地開展溯源研究。另外,內地疫情在春節前進一步緩和,單日新增6宗本土病例(黑龍江5宗,上海1宗),跌至單位數。

世衛專家組3日在武漢病毒研究所停留近4個小時,並訪問了病毒實驗室。該實驗室目前是中國安全等級最高的生物實驗室。專家組成員、俄羅斯聖彼得堡巴斯德研究所副主任戴德科夫在訪問後對實驗室「泄毒」的說法提出質疑,他表示,武漢實驗室設備精良,「我很難想像能有甚麼會從這裏泄漏出去」。

專家組另一成員達扎克對路透社表示,沒有證據顯示新冠病毒來自實驗室,但有必要到蝙蝠洞穴追蹤病毒基因。達扎克早前透過社交網站表示,同中方進行了開誠布公的討論,中國官方未曾拒絕專家組的參訪和會面要求。他透露,專家組正在研究,疫情是否可能在武漢爆發前,已經在其他地方開始傳播。

近日有中方專家呼籲,世衛組織接下來,應該前往全球多國、多地,展開溯源研究,武漢只是第一站。對此,中國外交部發言人汪文斌回應說,世衛專家到中國,是全球溯源科學合作的一部分,國際媒體有越來越多關於病毒和疫情在2019年下半年已在世界多地多點出現的報道,反映對其他國家和地區進行類似考察的必要性和緊迫性。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/1993500/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E5%85%A7%E5%9C%B0%E7%A2%BA%E8%A8%BA%E9%99%8D%E8%87%B3%E5%96%AE%E4%BD%8D%E6%95%B8-%E4%B8%96%E8%A1%9B%E5%B0%88%E5%AE%B6-%E7%97%85%E6%AF%92%E9%9D%9E%E4%BE%86%E8%87%AA%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E7%97%85%E6%AF%92%E6%89%80

大宅

SandyKL 發表於 21-2-6 20:02
《頭條新聞》2021-02-05 19:30
希望世衛下一站去尾國調查

琥珀宮

oma79 發表於 21-2-6 20:48

係,中央已直指新冠病毒源頭,大有可能來自美國。

伯爵府

SandyKL 發表於 21-2-6 21:00
係,中央已直指新冠病毒源頭,大有可能來自美國。

當初尾國係咁指責中國係源頭,根本就係賊喊捉賊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

去埋歐美就啱喇
放下自在

水晶宮

回覆樓主:

有好多人唔信科學信口號

大宅

搞笑

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

希望世衛專家還武漢一個公度

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

下一站尾國,跟住歐洲,一定要查出源頭,還中國一個公道

琥珀宮

畀面勳章

ddkaka 發表於 21-2-6 21:34
有好多人唔信科學信口號

對佢地有利就話信科學囉,無利就話科學家收錢囉

珍珠宮

littlesister 發表於 21-2-6 21:39

認同你

珍珠宮

.

琥珀宮

Apple011 發表於 21-2-6 21:12
當初尾國係咁指責中國係源頭,根本就係賊喊捉賊

2019年美國發生多人患上嘅白肺病,亦引起係新冠肺炎猜測,當時係BK都引起過爭論。

琥珀宮

littlesister 發表於 21-2-6 21:39

係,醫護要封大陸關,歐美咁嚴重,又唔見佢地要求封?

侯爵府

查吓美國死幾萬人的流感, 同埋電子煙肺炎啦

侯爵府

應該啦

侯爵府

回覆樓主:

逢親遇到一啲對中國有利嘅消息全世界靜曬冇人講, 英美臺啞曬。
世衛專家團隊下一站去邊呀?唔係收工㗎喇!

琥珀宮

ernbe 發表於 21-2-6 21:48
如果有下一站,應該是意大利吧

事後發現意大利係2019年中就發現首宗有新冠肺炎抗體嘅女患者,第2國查意大利都好正路。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

YC 咪話世衛比大陸收買左,總之唔係佢地咁諗就係假

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

廷廷媽 發表於 21-2-6 22:02
YC 咪話世衛比大陸收買左,總之唔係佢地咁諗就係假

歪思不如話全世界都見到中國人,所以中國人一定係散播病毒源頭

諗起佢哋,去到邊都見到中國人,自我纏擾個糾結樣就好笑

首頁
12345...8

尾頁

跳至