自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

昨天經歷了whatsapp被入侵,事源是我初初收到朋友ws說幫他電話重啟密碼,一時無為意,將密碼比左佢,原來是自己的ws密碼 。之後騙徒用我ws 發訊息比我list 另外一些朋友,叫他們到7-11買點數,一些就再問佢地拎密碼。我有朋友又因此中招,好似病毒甘又傳開佢。大家千其小心,唔好比密碼人。12小時先再能重設自己密碼。

男爵府

CorrineNg 發表於 21-2-7 07:32
昨天經歷了whatsapp被入侵,事源是我初初收到朋友ws說幫他電話重啟密碼,一時無為意,將密碼比左佢,原來是 ...

密碼點會噤易比人,根本就係想話比人聽WhatsApp 幾噤唔安全。

男爵府

issactmaria 發表於 21-2-7 07:39
密碼點會噤易比人,根本就係想話比人聽WhatsApp 幾噤唔安全。

要set雙重密碼保護

琥珀宮

真係好多人安全意識低,容易信用朋友(以為真係朋友send來)。我自己都遇過幾個朋友中招。
你太陰謀論,樓主話明係自己比密碼人,佢講出嚟,明顯唔係將責任推卸到Whatsapp 本身安全有問題。

男爵府

木土土 發表於 21-2-7 11:23
真係好多人安全意識低,容易信用朋友(以為真係朋友send來)。我自己都遇過幾個朋友中招。
你太陰謀論,樓 ...

因為我最近收到朋友圖片係WhatsApp group講類似訊息,講WhatsApp幾噤唔安全,最後建議我哋轉signal.

琥珀宮

issactmaria 發表於 21-2-7 11:50
因為我最近收到朋友圖片係WhatsApp group講類似訊息,講WhatsApp幾噤唔安全,最後建議我哋轉signal.
...

樓主完全無講WhatsApp唔安全,無提過signal.

你有朋友係咁,唔代表人人都係咁,你一開口已咬定樓主係咁。

翡翠宮

2023勳章 牛年勳章

回覆樓主:

乜whatsapp户有自己密碼架咩

子爵府

回覆樓主:

Whatsapp用電話號碼登記

如轉換電話用要入驗證碼

佢會sms 驗證碼去你所登入之電話號碼

msms0118    發表於 21-2-7 22:52

大宅

將密碼比左佢幫他電話重啟密碼
未聽過咁既方法

琥珀宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Jasmine-4711 發表於 21-2-7 14:37
乜whatsapp户有自己密碼架咩

用sim咭收碼,樓主轉左俾人,就可以開到佢個號碼既whatapps...

琥珀宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

事實上好多人中招喎!

男爵府

木土土 發表於 21-2-7 12:33
樓主完全無講WhatsApp唔安全,無提過signal.

你有朋友係咁,唔代表人人都係咁,你一開口已咬定樓主係咁。 ...

多謝支持,我自己蠢左,想溫馨提示大家。

子爵府

我都好奇怪,朋友問就會俾?我就唔會俾囉。(雖然我ws無set密碼)

男爵府

bbq. 發表於 21-2-7 16:15
我都好奇怪,朋友問就會俾?我就唔會俾囉。(雖然我ws無set密碼)

WhatsApp 係無得set password, 之不過用電話nos. create新 WhatsApp account, 係會send SMS去電話作驗証碼。
對於任何人問我取password, 我會好敏感,所以我無為意真係會有人會中招,我真係以為只係網上流傳。
以前有那些銀行電話騙案,這些算唔算網上騙案!

琥珀宮

虎到金來勳章 牛年勳章

issactmaria 發表於 21-2-7 11:50
...

即係singal就唔會有騙徒?

happylife28    發表於 21-2-7 21:48

子爵府

issactmaria 發表於 21-2-7 16:23
WhatsApp 係無得set password, 之不過用電話nos. create新 WhatsApp account, 係會send SMS去電話作驗証 ...

oic 謝謝資訊

男爵府

vivibabyvivi 發表於 21-2-7 16:25
即係singal就唔會有騙徒?

我唔知,亦無用過。不過,只見D 黃絲朋友係噤話whatsapp唔安全,叫人轉signal, 這個根本係唔小心給人password 嘅問題。
不過,樓主提醒吓大家也好。
我都好奇,開signal account 用不用驗證碼?

男爵府

回覆樓主:

2017年已經有人被騙了,所以咪出咗雙重認證。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

CorrineNg 發表於 21-2-7 07:32
昨天經歷了whatsapp被入侵,事源是我初初收到朋友ws說幫他電話重啟密碼,一時無為意,將密碼比左佢,原來是 ...

12小時就可以重設密碼用到, 咁快嘅, 我有朋友等咗足足一個星期先可以恢復到
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

琥珀宮

bbq. 發表於 21-2-7 16:15

好多人以為係幫朋友,SMS收到的以為幫對方收對方既密碼,唔知係原來比緊自己account 既密碼

首頁

尾頁

跳至