自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我亞爸教落,千企唔好借錢比人,對邊個都係。 我亞爸話如果仔女問,佢會用比既心態,比到幾多就幾多,細個不太明,現在明白。不過一家唔知一家事,借出去既錢等如倒出去既水,問人借既人一定覺得一定會還,但過後係點無人知。

子爵府

回覆樓主:

唔一定關感情事,係還錢安全系數。係女人還錢容易過男人,有啲男人要過老婆果關。

水晶宮

小星星1 發表於 21-2-7 11:08
又未必,我心目中有一兩個朋友一定借,但眼見C6家人借去飲飲食食,no way 啦,唔慌有得還
...

我都係咁諗,真係睇人,知對方性格、品行及信用,唔係一句有親就盲借

水晶宮

luckybaby2011 發表於 21-2-7 10:57
我覺得好奇怪、點解要咁去試同比較。
就算我家姐問我借、我都唔會唔問就借、反而要關心佢係咪有咩問題

唔妥啲嘢,想證明些甚麼啩

珍珠宮

小星星1 發表於 21-2-7 11:08
又未必,我心目中有一兩個朋友一定借,但眼見C6家人借去飲飲食食,no way 啦,唔慌有得還
...

我可以借六位數比閨蜜周轉,卻5千都無借比細佬。原因,佢搵得少過我但洗得豪過我,有借一定無還唔還唔緊要,5千啫,係不能縱容。事有該與不該,不能因親人之名而論。

子爵府

回覆樓主:

我屋企人知我有需要會借比我,連姑奶都二話不説即刻借

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

父母兄弟姊妹有困難一定幫,除非借錢來花費或賭錢就無能為力了

琥珀宮

回覆樓主:

借錢如倒水,追錢如乞衣

所以唔會借錢俾任何人除咗父母,因為父母我可以唔駛佢哋還,但其他人唔還俾我我唔舒服

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Astra00 發表於 21-2-7 09:37
莫說姐妹啦。我娘親都係咁啦。佢大把錢,只是問佢借身家的3-5%,我可以找埋律師出借據做證擔保我會還,佢 ...

講真買樓我都唔會借, 投資係自己有錢先去做, 而唔係搵人夾錢比你投資, 我知我的概念很舊。
我自己只會借比暫時有困難的好友親屬。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

chengcheung 發表於 21-2-7 08:53
咁樣試探真係好無聊

囉,好彩個妹話借咋。。。

公爵府

ilovematthew 發表於 21-2-7 08:36
話說昨日跟老公講開,佢家姐好自私,佢話如果佢有事,佢家姐唔會借錢比佢,講緊佢家姐係搵緊十萬八萬一個月 ...

你都幾無聊,甘樣試過妺

子爵府

我想講下我大伯大嫂,佢兩公婆都返工,但搵得唔多,大伯又爛賭,講緊出面爭人幾十萬,C6人工係佢地既幾倍,大嫂竟然覺得我C6應該幫佢大佬還債,應該「適當」買吓奶粉俾佢仔女養埋你全家好唔好?

公爵府

ilovematthew 發表於 21-2-7 08:50
咩叫做試,唔係諗住借

根本就係試,點解唔夠膽認呀

水晶宮

回覆樓主:

你夠18歲未?
咁嘅嘢係十幾歲靚妹先做得出

“咦 我覺得你家姐唔會借錢俾你
但我覺得我妹一定會借俾我
等我試下先。

嘩我妹咁窮都話肯借啊
你家姐搵咁多一定唔肯借

等我上網 開心大發現 先”

完。

水晶宮

andyman 發表於 21-2-7 11:34
講真買樓我都唔會借, 投資係自己有錢先去做, 而唔係搵人夾錢比你投資, 我知我的概念很舊。
我自己只會借比 ...

我當日買樓係為結婚搬出,當時不是投資。佢開口埋口話伯娘不幫個女買樓,佢咪一樣。我當初如果識人識問,原來有9成按上車,我已經上左車,而不用湊夠三成首期先上。

算了,一家不知一家事。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ilovematthew 發表於 21-2-7 08:36
話說昨日跟老公講開,佢家姐好自私,佢話如果佢有事,佢家姐唔會借錢比佢,講緊佢家姐係搵緊十萬八萬一個月 ...

肯借錢同搵幾多錢無關
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

crystal媽咪 發表於 21-2-7 11:55
肯借錢同搵幾多錢無關

最怕d人自己都掹掹緊仲要借錢俾人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BKsquare 發表於 21-2-7 11:57
最怕d人自己都掹掹緊仲要借錢俾人

要量力而為
我冇睇曬咁多頁
但我有借過錢比家人買樓

當年淨係識得擺銀行做活期存款,諗住幫下手冇乜所謂
但我見有啲留言話唔好咁做,我都冇後悔,而且都還曬

寶石宮

kayen 發表於 21-2-7 10:16
唔借都要比人唱,做佢家人實慘!認同借=比,可能人哋一蚊一蚊捱返來,不能一概而論
...

有人會認為你有錢就應該要借
即使借左一次,到第二,三次拒絕就係你見死不救
無奈

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

搵得多錢可能供/租貴啲嘅樓,仔女讀國際學校,洗費大啲呢,兄弟姊妹都唔一定要借唧,都要睇下咩原因,大家感情如何,同可靠程度等

首頁
23456...11

尾頁

跳至