自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

琥珀宮

親人搵幾多都好,唔借錢就話人係自私,咁講都好過份

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

借人哋錢的人,又有沒有諗過憑甚麼可以講两句,就可以輕鬆拿走家人辛苦儲來的錢呢?
為什麼人地可以有餘錢,自己卻可皆意借人的?

子爵府

野原美冴 發表於 21-2-7 08:56
一般來說,借是無問題,出問題係還錢的時候,有d人唔還,有d拖好多年唔還,失感情在還錢方面
...
對, 很多人有錢唔還

侯爵府

ilovematthew 發表於 21-2-7 10:19
佢無野,仲不停問我係咪真係要

佢把口話無嘢啫,你將心比己

如果唔係試,對方擔心你為乜要錢
如果係試,對方會諗你點解要咁做,點解咁睇佢

唔通佢兜口兜面直接同你講,你做咩事我,我唔開心咩
8-)

子爵府

其實仲咩要問人借錢?
同埋揾十萬八萬唔代表一定有錢借俾你

水晶宮

回覆樓主:

只可以話樓主個妹妹同樓主感情好好, 又或者試/聽得太少借錢唔還case..

搵得多好多時洗費都大, 而且搵得多定少都怕人有錢唔還, 當試過追人還錢果種感覺, 對借錢俾人真係會怕怕, 除非d錢銀碼係你跌咗都唔肉赤..

所以我都有諗, 我屋企人都應該唔會借俾我(能力/願意), 所以預咗有咩事都唔會問人借, 假設有事賣股票,加按又好, 甚至p loan都唔預有人幫

子爵府

最憎D人用血缘關係做籍口綁架人

珍珠宮

白毛毛 發表於 21-2-7 11:28
我可以借六位數比閨蜜周轉,卻5千都無借比細佬。原因,佢搵得少過我但洗得豪過我,有借一定無還唔 ...

我C6家人兩夫婦年事已高,仔女又搵唔到,唔知佢哋點還,所以喺我眼中根本就係向慳家嘅家人攞,討厭到極!
自己一家從不諗下點樣開源節流,仔女份份工做唔長,點解?咪唔識教囉

水晶宮

只能夠話,家家有本難念的經
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

親人就一定要借?
咩道理?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實人地搵幾多$,同借唔借請俾你係兩回事。借錢呢家野,絕對係講感情,唔係講身家。

男爵府

ilovematthew 發表於 21-2-7 08:36
話說昨日跟老公講開,佢家姐好自私,佢話如果佢有事,佢家姐唔會借錢比佢,講緊佢家姐係搵緊十萬八萬一個月 ...

我係你都會好感動,至少知道如果自己有事都會有個親人去幫自己,但只能話唔係個個都好似你咁好彩

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實⋯你妹講要「蝕放」股票借俾你,我就覺得已經有dd怨氣啦,借咗俾你之後,你妹會唔會怨你,呢d係未知數囉,你敢唔敢寫包單講,隻股票蝕放之後無耐就急升咗十幾倍(我真係試過咁樣),你妹都唔會怨你、感情依舊、唔會有條刺?
未到最後又唔好講你&你妹一定唔會為錢銀傷感情囉,呢d嘢話唔埋既

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都唔鍾意借錢比人,d人唔自動自覺還,債仔仲惡過債主。

公爵府

萍pig 發表於 21-2-7 12:40
借人哋錢的人,又有沒有諗過憑甚麼可以講两句,就可以輕鬆拿走家人辛苦儲來的錢呢?
為什麼人地可以有餘錢 ...

搵得十萬八萬一個月,真的係血汗辛苦錢,用自己健康換番來,份工辛苦,未必能捱到退休,除非緊急原因,唔輕易借出去係道理。那些問人借錢前,應該問自己會否還到錢,有無其他靠自己方法(例如揾份PT),考慮另一方辛苦?

之前男家有人做工沒有多年,受唔到氣,話要自己做老闆喎,向家人借錢,但份人有無乜計劃,結果捐失七位數字離場,蝕係佢屋企人,當然還唔到錢啦

珍珠宮

Nbs 發表於 21-2-7 09:29
視乎人性格,感情,借錢原因同對方人品吧。
廿年前我有個外國讀醫科的朋友,佢係我細佬好朋友。我無意中知 ...

三十萬好多喎,但好彩佢有還。

朋友同事好多年前話要去台灣讀書,問同部門同事借錢,每人借一、兩萬,好多人都肯借,朋友本來唔想借,但群眾壓力,因其他人已借,佢好唔願但又借咗兩萬,最後同事幾年後讀完回港都無還錢。

翡翠宮

my005 發表於 21-2-7 08:47
大把呢啲人。

有人身家億億聲架喇,仲要有好多物業收租嗰隻,但有兄弟妹屋企有事,都唔會幫手。

x2

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔知你地背景,但我借幾次錢俾家人,都從無還過,但之後又有錢去日本,所以我而家都唔會借

翡翠宮

karshing 發表於 21-2-7 13:23
三十萬好多喎,但好彩佢有還。

朋友同事好多年前話要去台灣讀書,問同部門同事借錢,每人借一、兩萬,好 ...

痴線,去外地讀書冇$就吾好去。比我不會借。仲要只係同事关係。

首頁
34567...11

尾頁

跳至