想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

- 政府私家IVF 無得麻醉?

- 聽講座係指政府私家? 都係要等? 等幾耐到.? 我見係REFERRALLETTER + 11月+4月.... 咁埋等好耐? 家係個個係指公家隊? 咁政府私家使吾使REFERRAL LETTER, 要等幾耐到?

- 政府私家無得揀E 生?

- 如果錢吾係問題, 揀私家係咪 NO BRAINER, 吾使考慮, 一定係私家好啲?

- 政府私家同私家差吾多$ (平少少咁), 咁揀政府私家其他原因係咩?

- 34 碎, 身體無咩問題... 但係想快啲有, 最好打孖來... 係咪IVF速戰速決 好過IUI ?
有人話IUI 係浪費時間...

- 政府私家係咪每次最多放一粒EMBRYO? 私家可以自己話事?
我想要MULTIPLE PRENANCY... 最好打孖..

男爵府

jojocw 發表於 21-2-7 13:19

- 聽講座係指政府私家? 都係要等? 等幾耐到.? 我見係REFERRALLETTER + 11月+4月 ...

QM私家無麻醉,PWH 聽過好似有,一般講聽講座應該係公家症,私家唔sure有無講座聽

但如果錢唔係問題,不如去私家診所/醫院好過去政府私症,至少唔洗等咁耐,可以選擇嘅自由度都大啲,政府私症排得快啲,可以揀醫生,但服務同公家差唔多 (公家限制多啲,要無現有健康嘅小朋友同有年齡限制,又有次數限制)

陀孖其實對媽媽同BB風險都高,唔知你咩原因想盡快生一竇出嚟,但都要考慮大人同BB嘅安全

大宅

我無留意政府,因為聽講最快都要2年先有得見醫生,我當時37等唔到2年了,所以去左私家,當時用20萬左右,1800睇一次,抽egg用5-6萬,雪2年2萬,放一次2-3萬咁上下,後期打黄體都check住都好緊要.iui 10%, 都要1-2萬, ivf有40%10萬,當時自然週期打排針通波仔咩都試左,都係浪費時間金錢多,呢度都消費左1年加2-3萬,我覺得34有錢想要BB便ivf,錢使左無都無法,但無畏第時老左後悔

大宅

- 聽講座係指政府私家? 都係要等? 等幾耐到.? 我見係REFERRALLETTER + 11月+4月 ...

Pwh and Qmh private both just sedation + 局部麻醉

私家可以揀醫生,但教授級私症費會貴啲

Qmh private 只可以每次放一粒
除非你年過38 或多次放胎唔成功或多次流產

政府私家多數evidence base medicine 無大型文獻話有用的藥唔會用

複式洋房

想打孖其實咩心態?學上面話齋其實係比普通生育有風險

大宅

1. 抽卵 私家醫院採用MAC(監察麻醉)
2& 3. 我係私家醫院做ivf, 所以答唔到你

4.錢唔係問題又要快,當然去私家醫院,服務質素買時間。

5. 接受到ivf ,就ivf唔好試黎試去,試得太多心理同生理未必接受到失落咁多次
6. 私家醫生都會建議第一次放一粒,但如果你地ok 放2粒,有機會變3胞胎/4胞胎,私家醫生都會照做。

大宅

其實twins pregnancy 超級high risk,7成幾都唔會足月,唔足月babies 又有好多問題... 你search 下twins pregnancy complication, mcda twins 就會雙胞胎輸血症(twins twins transfusion), 阿媽既risk 又大好多,妊娠毒血症、妊娠糖尿症、同懷孕期間都好多complications!!! 因為媽媽本身都overload 左,所以好多醫院都放一粒embryo 減少twins 既機會!我覺得懷孕生仔最緊要大細安全!

洋房

回覆樓主:

好似如果放一粒。佢變孖嘅機會都好似比正常自然受孕高啲。大家有冇呢方面聽聞 ?

同意一定要安全之上啦。

如果後生。一次過抽多幾粒。可以多啲試嘅機會。

但係好似每個cycle 最多放三粒?
咁多出來嗰啲點用? 雪咗下次用咁叫同一cycle 定係算下個cycle?

男爵府

jojocw 發表於 21-2-7 20:45
好似如果放一粒。佢變孖嘅機會都好似比正常自然受孕高啲。大家有冇呢方面聽聞 ?

同意一定要安全之上啦。 ...

每個cycle 放3粒係台灣做法比較多,香港大部分最多都係放2粒,未放嗰啲就雪起,下個cycle 再放

洋房

super_cat 發表於 21-2-7 21:16
每個cycle 放3粒係台灣做法比較多,香港大部分最多都係放2粒,未放嗰啲就雪起,下個cycle 再放
...

orrr 姐係每次指transfer 幾多粒?

HK每個cycle有幾多次transfer?

男爵府

jojocw 發表於 21-2-7 21:34
orrr 姐係每次指transfer 幾多粒?

HK每個cycle有幾多次transfer?

通常每個月植入1至2粒,兩星期內就知成功與否,成功就驗孕驗到,失敗就m到,下個月再嚟過

洋房

回覆樓主:

而家諗緊試下養和/仁安。
如果太太可能係hormone問題。唔識出卵。係咪試下IUI先? 我米青無事。

男爵府

jojocw 發表於 21-2-7 22:46
而家諗緊試下養和/仁安。
如果太太可能係hormone問題。唔識出卵。係咪試下IUI先? 我米青無事。
...

去睇醫生由醫生建議你點做啦

洋房

回覆樓主:

好的。聽下醫生點講。問佢IUI 定直接ivf 。

大宅

jojocw 發表於 21-2-8 20:44
好的。聽下醫生點講。問佢IUI 定直接ivf 。

你自己最好都CHECK吓精, 如果唔好都要食吓SUPPLEMENT先開針做IVF

洋房

jessie_mei 發表於 21-2-9 17:15
你自己最好都CHECK吓精, 如果唔好都要食吓SUPPLEMENT先開針做IVF

啱啱驗完仁安華我JJ 形態得1。但係數量夠。都可以洗JJ 做iui. 我哋已經排緊iui. 都係仁安。老婆一來m。就可以食藥排卵。一秒都唔晒。

見到呢度都有case 係jj 差啲但係洗精做iui都成功。希望我都OK啦

複式洋房

jojocw 發表於 21-2-23 12:15
啱啱驗完仁安華我JJ 形態得1。但係數量夠。都可以洗JJ 做iui. 我哋已經排緊iui. 都係仁安。老婆一來m。就 ...

我老公都係形態得1,洗完都係得3,第一次iui 唔成功,第二次iui 時,形態有6,洗完有8,就成功咗。形態進步咗咁多唔知關唔關佢食咗好多新鮮合桃同維新烏絲素嘅事。

洋房

wingwing0401 發表於 21-2-23 12:55
我老公都係形態得1,洗完都係得3,第一次iui 唔成功,第二次iui 時,形態有6,洗完有8,就成功咗。形態進 ...

我都有曬心理準備要做兩次以上i UI 。 好少機會話第一次就成功 , 就係唔知究竟是第幾次先至放棄轉做ivf 。

洋房

回覆樓主:

其實數量同埋精子活躍度聽落好似比形態更加重要 。 佢話我數量足夠。我見到有啲台灣網站講過話就算四個percent以內 。 其實同其他組別嘅受精率冇明顯分別。

男爵府

jojocw 發表於 21-2-23 13:19
其實數量同埋精子活躍度聽落好似比形態更加重要 。 佢話我數量足夠。我見到有啲台灣網站講過話就算四個per ...

老實講,你既case 係雙方都有問題,其實應該直接IVF... 形態1真係幾差
形態即係佢正常與否,殘手殘腳既游得快都冇乜用... 數量夠只係博一博殘兵中有一個好兵做到野... 但殘兵實在太多...

利申:唔係風涼話,我自己經歷過,完全唔建議IUI。

首頁

尾頁

跳至