自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

畀面勳章

今日係街俾紅x字推銷員(美其名係義工/職員)拉住....
佢講:捐款多少無所謂,少少都得...
我:一次性捐?
佢:我哋係每月定期捐...
我:哦,即係你有佣金啦,我唔會捐㗎!
跟住佢好快閃退

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

701003 發表於 21-2-7 16:05
今日係街俾紅x字推銷員(美其名係義工/職員)拉住....
佢講:捐款多少無所謂,少少都得...
我:一次性捐?

係街邊笑笑走過來個d我吾會捐。

大宅

唔明樓主講緊乜,講緊邊個機構,可否講清楚D?

禁止訪問

牛年勳章

公爵府

叮妹 發表於 21-2-7 16:22
佢地D乜乜機構叫人$果D人好多都蛇頭鼠眼咁我從來吾捐。有次佢追住我話捐兩蚊都得
...

有唔少仲會話 只係叫你簽名支持下
唔係捐錢

咁同寶藥黨有乜分別

男爵府

叮妹 發表於 21-2-7 16:22
佢地D乜乜機構叫人$果D人好多都蛇頭鼠眼咁我從來吾捐。有次佢追住我話捐兩蚊都得
...

蛇頭鼠眼不計,我留意到佢地啲後生女多會approach 阿叔,用咩語氣我就吾太清楚,但大嬸我就時不時比啲男嘅追住求捐,有啲會嗲聲嗲氣,想嘔之餘我馬上道歉話趕時間,見路即逃。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

紅x 字都會感?

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

之前 紅色衫黑褲 咩救助身童會.....而家唔覺眼

大宅

依發fa 發表於 21-2-7 17:02
樓主講左紅x字 ,中間應該系十字

仍然唔明
每月定期捐錢同有無佣金收有乜關係?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

街頭果d我不會俾囉。正正經經入數, 拎收據有規有矩
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bdrom 發表於 21-2-7 17:13
仍然唔明
每月定期捐錢同有無佣金收有乜關係?

經中介既捐款會用好多admin fee
放下自在

已刪除用户

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

一次性捐款定係定期捐款都抽你好多佣㗎

大宅

回覆樓主:

最憎啲機構搵呢啲agent幫佢籌款,一定唔會捐。

男爵府

因為在big 4工作關係,之前audit 過好多間慈善團體,你哋捐嘅錢都去晒director’s fund , admin fee .好多時街頭募捐嘅都係受薪,之前office 在Lee garden ,樓下成日都有啲人募捐,佢哋同一班人星期一就係幫紅十字會,星期二就幫宣明會,and oxfam, 有陣時仲會幫綠色和平•

總之大家小心啲,無謂善心比人哋利用

siusiumuimui    發表於 21-2-7 23:08

子爵府

Ol0314 發表於 21-2-7 17:05
有唔少仲會話 只係叫你簽名支持下
唔係捐錢

其實簽名呢啲係咩意思?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

其實十個有十個都係咁,叫你停低簽個名/畫個心/剔個剔,跟住就乘機游說你捐款,仲要係每月定額咁捐!當中所謂行政費高到不得了,出得最多係人工同宣傳費;你捐十蚊,都唔知有冇一蚊係真正去到受助人身上!自從審計署同各大傳媒出報告公開指責後,我連停低比佢哋宣傳嘅機會都唔會比,嘥我時間!

公爵府

牛年勳章

Meowbb_bb 發表於 21-2-7 17:56
因為在big 4工作關係,之前audit 過好多間慈善團體,你哋捐嘅錢都去晒director’s fund , admin fee .好多 ...

聽到你咁講就好啦!
我成日同啲人解釋「項目支出」都可以係行政費嚟㗎! 但係啲人成日都當咗項目支出就係直接用喺受助人身上嘅錢!
令到佢哋覺得行政費只係幾個percent,以為好低! 其實畀人當咗係傻仔!

水晶宮

畀面勳章

bdrom 發表於 21-2-7 16:57
唔明樓主講緊乜,講緊邊個機構,可否講清楚D?

個個以此手法叫人捐款的人,都係有薪有佣的

首頁
12345...8

尾頁

跳至