時事熱話

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如題

因基本法第18條、其附件及入境條例,
晨早已不承認在中國領土的中國公民有其他國籍.

這不是甚麼突變, 係少人知道法例姐.

但中央政府留了“後門”俾不會暴動/犯法的中國公民( 包括香港). 佢地可以保留外國護照作“旅行”用途. 只係不可在中國土地上享有外國領使保護權.

如果冇在香港犯法或冇打算犯法, 冇左外國領使保護權洗唔洗驚到要離開香港呀? 很多人都有多過一國的護照, 孟晚舟有, 李+x家族有...
將來要走,可以用外國護照當“旅行”證件,除左快將不被承認是旅遊證件的BNO

除左手足/犯法的人,有人需要外國領事拯救咩?

如行得正企得正、光明正大, 洗乜驚?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 21-2-7 21:09
如題

因基本法第18條、其附件及入境條例,

有樓主引用美資的'亞洲'媒體,
嚇已移了民,全家有外國護照, 但已回流多年, 一家人在香港長期定居及工作(有交稅)或上學的人
想嚇到佢地都怕遲些冇左外國籍, 所以現在就要冇鞋挽屐走?

RFA(美資的'亞洲'媒體)唔洗大鑼大鼓做臺戲嚇有外籍護照多年,但長居香港的華人'逼住二揀一', 會'加快移民潮' 走得遲d可能冇得走.

中國和香港晨早已不承認在中國土地出生的人不是中國籍,不承認雙國籍.
孟晚舟同李+x都有外國護照, 又唔見佢地走佬.

這不是新法例

如港人不主動申報, 當係中國籍辨.外國護照只當'旅行證件',只係沒有外國領事保護權
如申報了外籍才要放棄中國籍,香港證件及永久居留權.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

禁止訪問

翡翠宮

chowkitwai 發表於 21-2-18 13:41
啊公關人員,我想問問:

“晨早已不承認在中國領土的中國公民有其他國籍”

我不是公務員, 亦不是公關人員.
網上太多fake news 嚇人, 影響香港的繁榮及穩定, 慌死香港經濟未衰夠, 民心未夠慌亂,日日開post踩多香港幾腳.

作為良好市民, 我如有時間, 會上網research 資料, 打破謊言.在互聯網的世界, online 有幾難找各國的公開資料.

btw.台灣只是中國的一個省,
即係“台灣省”, 不是一個“國”.
中國只當台灣護照是“旅遊證件”.

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

我唔係“官”, 亦冇講“官話”.

我只是分享我所知及表達自己的意見,
我講事實都唔可以?
你信的才是事實?

多謝你告訴我台胞不是用台灣護照入國內,因中國不承認台灣已獨立成為一個國家.

所以我更正(我有錯會認):
對中國,台灣護照比台胞證更低一級.中國根本不承認台灣護照.

我從冇提過其他國家不接受BNO或台灣護照, 請別扯開話題

禁止訪問

翡翠宮

maggietam1995 發表於 21-3-2 17:25
而家都唔係驚唔驚到要走GE問題,
冇雙重國藉咪冇囉~
咁全香港有另一國藉一齊冇晒香港永久居民身份我又覺得公 ...

香港公民係可有多過一個國家的護照,
中國只承認華人有中國籍, 不承認有其他籍, 其他護照只當“旅遊證件”可出境時用, 但冇外國領事保護權.

例如:移民回流再入港時, 如冇向入境人員申報取消中國籍, 就當只有中國籍.不代表他日不可以用外國護照登機走.

你估李+x家族及其他香港富豪冇外國護照咩, 有些多過兩國護照添.
自己唔申請取消中國籍, 當外國護照只係旅遊證件就冇事.

除非犯左法+已被沒收護照/坐緊監,才要外國領事保護, 才會緊張冇雙國藉, 如求外國領事救就永不再是中國公民了.

但唔認自己係中國人的, 唔只過關入境時, 都可遞表申請取消中國籍,
非中國人,洗冇稀罕中國籍?

禁止訪問

翡翠宮

maggietam1995 發表於 21-3-2 18:16
回覆 Jasmine-4711 的帖子

鬼唔知大把人有兩國咩~既然BNO連旅行護照都唔係, 請問驚咩呢

中國政府對用BNO移民英國的港人之反制措施(ie.不承認BNO做國籍或旅遊證件)只是行左第一步.

之後的, 我拭目以待.

我估中國唔想他們拿了英國護照後, 再回港搞事, 如拉左就申請領事保護.
假如要外國領事保護, 就立即失去中國籍,
咁褫奪其永久居民身份/香港護照/回鄉證等,也會在考慮之列.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至