論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

尋日我工人就咁WHATSAPP我, 同我講要遲返半個鐘, 佢已經連續二星期都係咁, 所以我同佢講我唔希望佢再係遲返。之後返到嚟我搵佢傾計, 佢同我講其實有條條例寫明僱主唔可以係佢休息日安排幾點返屋企, 否則就要罰錢。我今日突登上網搵, 再打去熱線問, 佢地話無呢條條例, 只係唔可以係佢休息日叫佢工作。
有無JM聽過我工人講果D嘢?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

星期日晚幾點返最好雙方同意
休息日指24小時不為僱主工作
工人意思係不足24小時?

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/04.pdf

「休息日的定義是在連續不少過24 小時內,僱員有權不爲僱主工作。」

大宅

回覆 stepchk 的帖子

其實你要佢幾點返呢?
我以前d工人, 我要求9:00pm 前回來, 基本上佢地都ok, 好少遲返, 除非係大時大節, 可以11:00pm 前返, 大家傾下, 取個平衡線囉~

琥珀宮

stepchk 發表於 21-2-8 11:10
尋日我工人就咁WHATSAPP我, 同我講要遲返半個鐘, 佢已經連續二星期都係咁, 所以我同佢講我唔希望佢再係遲返 ...

唔係罰錢既,但僱主確實無權要求工人人在休息日幾點前回家

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 Poyau 的帖子

其實我都無叫佢做過野,佢返嚟都係入房休息

珊瑚宮

weekychan 發表於 21-2-8 13:45

其實你要佢幾點返呢?

我都係九點, 好似聖誔佢要求晏返我都無問題架, 只係佢連續二星期返要晏返, 我想了解下佢發生咩事啫, 佢就咁同我講。

珊瑚宮

木土土 發表於 21-2-8 13:48

謝謝

水晶宮

stepchk 發表於 21-2-9 09:00
我都係九點, 好似聖誔佢要求晏返我都無問題架, 只係佢連續二星期返要晏返, 我想了解下佢發生咩事啫, 佢就 ...

你要求9pm 工人要回來, 佢遲返主動同你講要遲半小時, 叫做有交帶。930pm 其實都唔算夜。我地自己出街更夜才回家。工人係成年人、不是我地仔女, 我地只能期望佢自律及顧及屋企其他人的作息時間, 佢唔好太夜返而影響屋企人。而且, 佢夜返, 僱主似終會擔心。

試下用 同理心再同工人溝通下, 調整回家時間至 930pm.

別墅

stepchk 發表於 21-2-9 09:03
謝謝

我覺得始終係自己屋企,難道佢晚晚11點返都話無權話佢?
我覺得我哋係可以建議佢幾點返,姐姐跟唔跟到係睇佢服從度。當然佢唔跟指示,我哋只能接受或炒佢。
老實講,依家疫情,6點後都唔可以堂食,咁宴返去得邊呀,咪就係坐係街度!你叫佢9點返已經唔差!
我同事要姐姐8點前要返到!

琥珀宮

PoohHK 發表於 21-2-9 09:17
我覺得始終係自己屋企,難道佢晚晚11點返都話無權話佢?
我覺得我哋係可以建議佢幾點返,姐姐跟唔跟到係睇 ...

僱主有權炒工人,只要肯跟足法例規定賠償,無原因都可以炒。
但僱主真的沒有權力去限制工人在休息日既回家時間。呢d事,應該雙方協商。

別墅

木土土 發表於 21-2-9 09:55
僱主有權炒工人,只要肯跟足法例規定賠償,無原因都可以炒。
但僱主真的沒有權力去限制工人在休息日既回家 ...

當然知道沒有權力。
所以我話可以建議幾點返屋企囉!
佢跟到就跟,跟唔到都無計。
但始終係我屋企,我唔會同佢講零晨12點前返到都可以囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果佢有交帶... 都唔錯了... 9:30可接受

子爵府

唉, 現在D公主真係巴閉, 又唔話得又唔鬧得.佢有同你講遲D返算好, 咁同佢講下佢夜返都驚佢安全, 早D返大家安心D囉.

複式洋房

尋日我工人就咁WHATSAPP我, 同我講要遲返半個鐘, 佢已經連續二星期都係咁, 所以我同佢講我唔希望佢再係遲返 ...

一定要俾佢休息足24小時!有一個agent 建議過我:由晚上9:00開始放假至明天晚上9:00!
睇吓幫唔幫到你

大宅

我也認同8樓樓主同工人溝通說出你關心健康作息時間.但我們不排除她私自兼職.很多工人在外兼職(當然不讓你知道)故常早出晚歸留意.
沒有疫情我工人放假早9晚8.她去教堂聚會等..
疫情教堂也不可去.時間為10/11点至5/6点

大宅

PoohHK 發表於 21-2-9 15:31
當然知道沒有權力。
所以我話可以建議幾點返屋企囉!
佢跟到就跟,跟唔到都無計。

我都認同你講嘢,你打份工都知道同其他工唔同,住喺人哋屋企就要知道人哋屋企規矩!

大宅

木土土 發表於 21-2-8 13:48

又不是酒店,怎麼可能鐘意幾點就幾點,唔通佢半夜咩,雇主唔一定比鎖匙姐姐架

大宅

AWma 發表於 21-2-9 21:00

唉, 現在D公主真係巴閉, 又唔話得又唔鬧得.佢有同你講遲D返算好, 咁同佢講下佢夜返都 ...

而家啲姐姐惡過雇主,巴巴閉!我之前個姐姐疫情期間都成11點幾先返,飲到酒分分,仲要落酒吧!

子爵府

叻人 發表於 21-2-14 09:44
而家啲姐姐惡過雇主,巴巴閉!我之前個姐姐疫情期間都成11點幾先返,飲到酒分分,仲要落酒吧!
...

我舊工人都係,見過佢飲酒番來,又見過佢係屋企同唔同國籍男人視像,所以真係怕左佢地。

琥珀宮

叻人 發表於 21-2-14 09:39
又不是酒店,怎麼可能鐘意幾點就幾點,唔通佢半夜咩,雇主唔一定比鎖匙姐姐架
...

呢方面達不到共識,雇主還是可以辭退工人。
其實任何方面都一樣,也不是 工人/雇主 鍾意點就點

首頁

尾頁

跳至