母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一出世未有奶,一直補奶粉60ml+埋身30mins
而家差唔多滿月,奶量仲好少,泵30 mins 得80ml,最近一星期每日只補一餐奶粉,其餘全埋身30mins,bb喊就餵,但唔知bb有無啜到奶,望落少肉左同輕手左,喊得愈來愈密

一星期感覺無咩進展,仲可以做咩?
埋身30mins係咪唔夠?
係咪要埋身之餘再泵奶先追到奶?
洗唔洗補多餐奶粉?驚bb愈來愈瘦

別墅

2021勳章

有冇飲多d上奶湯水啊?如果真係唔夠奶就要補奶粉,我自己補開aptamil essensis hmo,有初乳成分同益生元組合,便便去得好健康,仲好長肉呀。

別墅

回覆 safety_rabbit 的帖子

試下補d上奶湯水,比bb埋身多d 同放鬆心情 心情都會影響奶量 如有感壓力 補奶粉亦無壞 我bb都係半人奶半奶粉 (皇家美素)都符合生長線 最緊要放鬆心情去餵

大宅

2021勳章

我仔仔剛出世時,我也是不夠人奶,醫院兒科醫生建議keep住埋身喂加補配方奶!我朋友介绍樓上果隻皇家,我仔仔越飲越强壯,而且由於心情relax左,人奶也越來越多!

大宅

你放鬆啲先啦,心情會影響奶量嫁,飲多少少湯水好有幫助。我bb 另外俾佢補飲樓上媽媽講果隻奶粉,同人奶成分接近,bb 都係keep 住生長線上嫁,如果bb個餐唔夠,我都會餵完人奶補少少奶粉俾bb.都飲得唔錯。

複式洋房

safety_rabbit 發表於 21-2-9 07:17
而家差唔多滿月,奶量仲好少,泵30 mins 得80ml,最近一星期每日 ...

如果真係擔心奶量可以泵出黎睇下,唔夠就補奶粉
其實依家奶粉都好有營養架,揀隻接近母乳既畀佢
嗰時我女都係人奶加奶粉咁餵,好長肉呀!

別墅

safety_rabbit 發表於 21-2-9 07:17
而家差唔多滿月,奶量仲好少,泵30 mins 得80ml,最近一星期每日 ...

我開頭都係半人奶半奶粉,補樓上媽媽講果隻奶粉。我補奶粉果餐會照泵奶,咁樣身體會收到signal造多啲奶。而且我每日都會飲好多湯水,補充水分,慢慢就可以愈來愈多奶架喇。我仔滿月果時都係keep 住97生長線上。

複式洋房

其實放鬆d先有人奶架 我之前都成日唔夠奶 補左皇家美素俾我仔 呢隻奶粉好夾佢 佢日日有便便而且好暢通 查實飲奶粉都可以好健康架

洋房

你可以比佢食多少少補奶粉,會夠營養好多㗎!我個b都係同樓上一樣,食咗皇家美素真心好吸收,長肉長得快,肉仔實淨D,似人奶唔驚唔肯飲

洋房

泵奶量少,可以試下按摩乳房,熱敷毛巾,電泵轉用手泵,d奶會出得順d,同埋可以煲多啲上奶湯
如果餵得唔好,會令BB食唔到後奶, 好似我食開皇家美素就有FLOM,姐係似人奶嘅後奶,最多脂肪層同營養,你都可以試下,希望幫到你

複式洋房

如果擔心一係泵出黎餵啦! 我都係泵出黎餵, 食晒見bb仲啜就多數補多2安俾佢...係屋企人教我補心美力, 因為佢join左幾個媽媽group, 多數都話呢隻人奶b轉食適應得好好

複式洋房

回覆 biane 的帖子

我仔仔都係補喼隻嫁, 我見試左幾隻, 佢陣味最清淡似人奶~~ 果然補左之後佢又肯繼續食返人奶, 我見佢食左一排腸胃同大便都好靚無乜變化, 係返工前索性幫佢轉埋做全奶粉

複式洋房

應該要補, 起碼唔怕BB唔夠食先~ 我生左阿B之後嗰2個月因為唔夠奶, 一面補奶粉之外, 一面不停試唔同方法追奶量, 最後試到雅培隻媽媽奶, 一日一杯做下午茶, 先由一日100ml左右慢慢追到而家夠食仲有包放冰箱

複式洋房

2021勳章

回覆 suzepi 的帖子

我都見好多jm講媽媽奶可以上奶…不過會唔會好肥? 我係極易肥體質, 我怕上左奶之後個體重會返唔到轉頭

複式洋房

chszeling 發表於 21-4-11 10:00
回覆 suzepi 的帖子

我都見好多jm講媽媽奶可以上奶…不過會唔會好肥? 我係極易肥體質, 我怕上左奶之後個體 ...
其他牌子我無研究, 不過我飲呢隻1杯得133kcal, 同1塊白面包咁上下, 我飲左咁耐都無特別重左, 反而之前食左幾餐團年飯就走左個肚腩出黎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊