夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

PTMCYS 發表於 21-2-10 09:09
其實我是經常出差的, 但那麼長時間離開屋企, 真是第一次.

這說話我反而跟太太說了很多次, 就如現在我每晚 ...

你真係好好,感覺上你好抵受得住誘惑。仲會自己定時打俾老婆傾電話。亦會企喺佢嗰邊諗,我諗真係唔多男人會咁樣。希望你地感情可以越黎越堅固。

cathngai    發表於 21-2-12 00:08

珍珠宮

回覆樓主:

謝謝你的分享,讓我更加了解男人的心裡世界,似乎我也明白了一些玄理。

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-2-10 19:10
最緊要大家也ok
真有責任心
4月返

希望順利吧, 實在太累了, 但這次逗留在工作上是值得的.

子爵府

soso1227 發表於 21-2-10 21:07
回覆 PTMCYS 的帖子

Good。你要做上大陸長駐都潔身自愛的少數。Keep住。

我不是長駐的工來, 只是疫情的原因困在這裡, 有得選擇也希望不用長駐.

子爵府

858D 發表於 21-2-10 23:42
謝謝分享!
【明星】,剛剛 YouTube 咗呢首歌出來。張國榮 唱嘅:「、、、當妳見到光明星星,求妳記住我、 ...

這首歌我希望不止為我的太太而唱, 我也希望我處事的堅持, 令身邊的人更有正面的改變(如果能做到的話, 只令一個人也是有意義的), 這首歌應該是離世後的回顧吧

如果要我唱一首歌給太太, 仍是"原來只要為你活一天".

子爵府

floralw 發表於 21-2-11 18:39
有冇唸個,你太太也會寂寞難耐,佢需要你在身邊的。

有的, 雙方也會寂寞, 但她的生活環境沒有大改變, 只是家庭要處理的事多了, 包括要多煮飯.

但有時諗, 有個仔在家也可以綁著她, 如沒有小孩, 始終會多了出去玩和找朋友的.

子爵府

一嚿大番薯 發表於 21-2-11 23:24
你真係好好,感覺上你好抵受得住誘惑。仲會自己定時打俾老婆傾電話。亦會企喺佢嗰邊諗,我諗真係唔多男人 ...

其實有D 攰, 想去做按摩好耐(正經), 但按摩如果按得好, 傾得到, 下次又會找回那位, 便好易會按出感情, 所以等回來時搵老婆按或一齊去按了....

其實誘惑不是自己有多抵受得住, 而是自己盡量避免有這個機會.

C.yan110    發表於 21-2-19 09:34

子爵府

mln 發表於 21-2-12 00:21
謝謝你的分享,讓我更加了解男人的心裡世界,似乎我也明白了一些玄理。
...

希望幫到你, 這是我分享的目的~

子爵府

人同動物分別是自制。其實不用講咁多理由,有想過就是想過,其他都是藉口。

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

回覆 PTMCYS 的帖子

對呀, 主要個人仍然有老婆在, 事事為她行先, 想想她, 已經好好, 沒有藉口了.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 21-2-18 08:22
希望順利吧, 實在太累了, 但這次逗留在工作上是值得的.

有另一番體會
不一樣的感受

我倆在港都係
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

PTMCYS 發表於 21-2-18 08:52
其實有D 攰, 想去做按摩好耐(正經), 但按摩如果按得好, 傾得到, 下次又會找回那位, 便好易會按出感情, 所 ...

叻仔

子爵府

其實有D 攰, 想去做按摩好耐(正經), 但按摩如果按得好, 傾得到, 下次又會找回那位, 便好易會按出感情, 所 ...

同意,我成日都諗,唔好考驗自己,遠離誘惑,唔係誘惑來到先來拒絕
咁就天下太平

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

PTMCYS 發表於 21-2-10 09:09
其實我是經常出差的, 但那麼長時間離開屋企, 真是第一次.

這說話我反而跟太太說了很多次, 就如現在我每晚 ...

樓主,你嘅 situation 好似我同我先生,疫情關係佢由上年 3月 lockdown 澳門到現在,12月返過香港一個月,如果再唔返我相信已經家變左。 上年我同佢嘅關係處於冰點,當時我覺得冇佢嘅日子我都可以生活到,根本上有佢同冇佢都冇分別。 佢 lockdown 嘅日子放工食飯後8點多就灘喺床度煲劇喺我最忙嘅時間就 FaceTime我,我好伩,覺得成日喺最唔適當時間先黎搵,雖然我 wfh 但要handle 個囡, 又要 handle 屋企,仲要處理佢架車。我真係分身不暇啦.. 為左唔想成日諗住佢返唔到香港,我不停營造到自己好忙又整麵包又跑步又跟片做workout,先捱過日子。

珍珠宮

lamlam0710 發表於 21-2-18 21:10
樓主,你嘅 situation 好似我同我先生,疫情關係佢由上年 3月 lockdown 澳門到現在,12月返過香港一個月, ...

自從 12月返過黎之後可能見到面關係又好左,而家佢會喺個 cam 見到我忙就唔打擾我。佢為左等我放心,每晚 FaceTime 住黎訓到第二朝,咁耐以來我揸晒佢所有財政大權,基本上佢冇乜機會可以身痕佢返左去差不多1個多月,so far 都 keep 到冇上次咁冰點.. 為左要同我有共同話題,佢早上會同我同步出門口去跑步,剛剛過嘅情人節都有送花。 唉.. 香港同澳門只係一海之隔,都唔知幾時先回復正常。

珍珠宮

同我先生一樣,佢只會喺我在場情況下 massage.. 佢同我講有 d 同事叫佢返大陸玩,但佢冇興趣又唔想我亂諗野就拒絕左。我先生成日話 handle我一個都搞唔掂啦, 仲要出邊handle多一個前世未煩過咩?

cathngai    發表於 21-2-18 22:16

大宅

“其實誘惑不是自己有多抵受得住, 而是自己盡量避免有這個機會“ >好認同。

莫講避免,現今社會太多男人係自制機會去同人接觸。亦因為有太多社交平台,太容易可以傾計。種種原因都令男人有好多機會,又有幾多個會因為唔想令老婆失望同唔開心而唔去做一啲越軌行為。佢地只會覺得老婆唔知而偷偷地去做,sad but true.....

或者男女好唔同,我早排都喺街有個男士直頭問我拎電話話想做朋友,佢外表其實唔差但我諗都無諗過要識一個異性去傾計。

我好欣賞你對老婆嘅忠誠。你老婆有福氣可以有一個用情專一,有自制能力,而唔係收埋好多秘密嘅老公。

子爵府

lamlam0710 發表於 21-2-18 21:23
自從 12月返過黎之後可能見到面關係又好左,而家佢會喺個 cam 見到我忙就唔打擾我。佢為左等我放心,每晚 ...

FaceTime住嚟瞓真係絕招
我又學到野!

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-2-18 12:20
有另一番體會
不一樣的感受

有另一番體會 ---> 是的, 但一次就夠了.

我倆在港都係 ---> 起碼半醒之間, 轉身可以抱著對方來訓.

子爵府

cupid0627 發表於 21-2-18 21:00

同意,我成日都諗,唔好考驗自己,遠離誘惑,唔係誘惑來 ...

這世界太多誘惑了, 現在國內比以前不同, 以前因為環境問題貪你錢, 而家D人生活條件好很多, 一樣會貪新鮮, 集郵, 感情等, 不一定完全為了錢的.

首頁
12345...6

尾頁

跳至