夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主太太好幸福

複式洋房

回覆樓主:

想問樓主 係咪曾經出過軌 或 有啲遺憾既戀愛 ? 好多人因為經歷先會成熟。 我純粹想知。 無得罪意思。

子爵府

zeyeechan 發表於 21-2-21 04:02
想問樓主 係咪曾經出過軌 或 有啲遺憾既戀愛 ? 好多人因為經歷先會成熟。 我純粹想知。 無得罪意思。
...

沒有感覺冒犯呀~

我無出過軌和沒有太遺憾的戀愛. 可能我的性格比較奇怪, 而且自小家庭給我溫暖和教導對我也有一定的影響, 雖然家教不嚴.

以前有人說我很早熟, 其實我小學已是很期待將來要有一個好家庭和要對太太很好, 以前有套劇"叫家有嬌妻", 是梁朝偉+藍潔英做,當時的我只是讀小學, 細節已忘記了, 但感覺好正, 希望將來也有一個這樣的故事. 雖然很想, 但也不會茂茂然嘗試, 因為自己仍然要家人養, 怎能用家人的錢拍拖呢? 我媽媽以前總是對我說, 讀書時不要拍拖, 不要餓死老婆"瘟"臭屋, 我讀書又不叻, 不懂打扮, 見識不多, 也是低層家庭, 不想負累人家, 當時我也比較內向, 亦故意跟女仔保持距離, 把自己收埋.

雖然這樣, 可能我的外表應該不算很差, 對人也有熱誠, 從小學到現在也比較有女人緣, 雖然會收埋自己, 但也會偶有女仔主動(拍拖前), 讀書時期會扮傻拒絕, 工作時會叫人介紹, 但女方出了來幾次, 我又會不了了之, 不是對方不漂亮或工作家庭不好, 可能是人家介紹, 感覺有些壓力等問題, 而且我覺得, 為何每次對方都好急, 好像幾次出來就要表態要做男女朋友, 不能先做普通朋友了解更多的嗎? 在不了了之後, 總是會給朋友或同事責罵, 過了一段時間, 對方駡完才平心靜氣跟我說, 原來女方曾傷心得把自己收埋了幾個月, 我聽了也很責備自己, 原來未開始也能令對方這樣的傷心, 如果開始了, 就真的想像不到那種傷害, 真的要很小心處理感情的事, 不能吊而郎當.....相同的事件有發生了幾次。

有次在街上遇見回一位之前同事介紹的女仔(說是曾很傷心), 見對方跟她的媽媽一起, 看她媽媽感覺很嚴, 她們家裡是做生意的, 當時大家是面對的行, 我第一個感覺是, 咦, 這個女仔幾靚喎, 第二感覺, 哦, 原來係佢, 見她在集中聽她媽媽訓話的樣子, 突然發現了我, 她定一定神, 有點緊張而動作也有點大,對我微笑彎腰點頭, 有一點像日本的女仔look的動作, 也突然覺得, 原來她很不錯呢, 有修養和很大體, 但自己放棄了, 那這可能是你說的遺憾吧, 所以要記得, 自己親手捉住了, 要珍惜, 不能輕易親手把她放走.

之後就沒有再叫朋友同事介紹了, 圈子遇到合眼緣的也在拍拖, 不可能做第三者吧, 難道要像網友"大番薯"這樣在街中被人在街問能否做朋友嗎? 跟朋友去夜場是也較易識女仔, 但不易handle的, 不好了, 最後在網上巧遇了太太, 大家也談了很久, 有一定認識才出來見面, 也是發展得很快, 雖然我仍不贊同在網上識朋友, 但我們也對辦的, 所以我也要珍惜大家的緣份.

現在年紀大了, 不但珍惜夫婦的緣份, 也比前更珍惜和感澈對年長家人的緣份, 因為餘下的時間只會越來越短.

男爵府

PTMCYS 發表於 21-2-22 09:17
沒有感覺冒犯呀~

我無出過軌和沒有太遺憾的戀愛. 可能我的性格比較奇怪, 而且自小家庭給我溫暖和教導對我 ...

你唔贊成網上認識朋友~但最後你的太太都係網上認識的~有時世事真係好耐人尋味

子爵府

mingmama 發表於 21-2-22 12:42
你唔贊成網上認識朋友~但最後你的太太都係網上認識的~有時世事真係好耐人尋味
...

好多事情是整定的, 一半在人, 一半在天.

琥珀宮

PTMCYS 發表於 21-2-10 08:14
放心, 我的心理質素好強, 唔會咁易被打低, 人生存應該是有意義的, 不只是為自己! 我仍好愛我的太太, 只是 ...

出軌除左令婚姻出問題,連帶影響仔女對婚姻嘅價值觀,甚至令佢地一生痛苦,諗埋一邊
有個親戚以為自己係何生,同唔同嘅女人生左成打仔女,最後原配嘅仔女,四個當中2個離婚,全部一致唔想生細路,大女更係長期憤世青年上身,結左婚又唔同老公住,可能由始至終都唔信男人,咁最後當然係離婚收場,其實父母婚姻就係家庭嘅基礎,非常影響下一代點諗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mingmama 發表於 21-2-22 12:42
...

如無記錯就好似係icq認識嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

mandy952 發表於 21-2-27 08:32

出軌除左令婚姻出問題,連帶影響仔女對婚姻嘅價值觀,甚至 ...

非常影響下一代點諗 ---> 是的, 錯一步, 傷害身邊的人好深, 所謂 "修身, 齊家"係好重要...

健康的形象, 會對工作有利, 特別係管理女下屬, 人家更尊重你的.

茶類愛好者    發表於 21-3-1 14:35

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-2-27 15:19
如無記錯就好似係icq認識嘅

你還記得

男爵府

PTMCYS 發表於 21-3-1 13:26
你還記得

ICQ~我未用過~我嗰陣係用msn

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 21-3-1 13:26
你還記得

有d印象

複式洋房

空虛寂寞凍?

子爵府

mingmama 發表於 21-3-1 13:47
ICQ~我未用過~我嗰陣係用msn

那師妹已早有網上交友經驗了~

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-3-2 12:32
有d印象

所以形象和言行是很重要的, 我不是說要故意建立什麼形象, 我的"ON"直一直是由心裡出發....., 而個人行為和言行, 會影響身邊很多人, 令他們對人生的價值和意義, 不多不少也有點影響, 所以我也會提醒自己.

相信你覺得有這個奇怪的人, 也有一少點正面, 才會值得留意吧!

子爵府

Kenho124 發表於 21-3-2 21:02
空虛寂寞凍?

空虛寂寞凍? ---> 無咁嚴重! 但會感覺會Dry, 是比沒結婚, 沒拍拖的人更Dry, 雖然已有太太和穩定的家庭, 但溝通時間少了, 沒有那種實在感, 當日子長了, 有點虛擬的感覺.

我那麼定和靜的人都有這種感覺, 對一些不定性的人來說, 更是挑戰. 所以在這裡分享一下, 原來是這樣的感覺, 相信不論男女, 離開家庭太久, 有會有一點這些感覺的.

沒結婚, 沒拍拖的人是名正言順地找朋友, 識朋友去玩樂, 消閑, 不用避忌地追求和放任, 但有家室的, 除一些不能推掉的公司活動, 也會少參與, 而且同事活動人多對我來說會更悶, 自己去行山去街老實說, 這裡沒太多興趣.

寶石宮

PTMCYS 發表於 21-3-3 08:13
所以形象和言行是很重要的, 我不是說要故意建立什麼形象, 我的"ON"直一直是由心裡出發....., 而個人行為和 ...

係有正面影響
本身少男性開post
通常係講另一半有婚外情,問離婚手續居多
有幾位會分享作為男性對事件的睇法,或個人需要……
覺得好有用,對另一半諗法更了解,從而令關係有所提升

子爵府

PTMCYS 發表於 21-2-22 09:17
沒有感覺冒犯呀~

我無出過軌和沒有太遺憾的戀愛. 可能我的性格比較奇怪, 而且自小家庭給我溫暖和教導對我 ...
好難得, 有個咁有家庭觀念嘅男人, 而且肯分享
要繼續努力,婚姻是一生的!

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-3-3 17:57
係有正面影響
本身少男性開post
通常係講另一半有婚外情,問離婚手續居多

前2晚跟太太傾電話, 因為她在學算命, 突然好緊張同我講, 原來你係桃花命呀! 你依家身邊有沒有女仔接近你呀?

我個心就笑了一笑, 個傻人又突然擔心一D 無謂野, 不過係開心既, 太太緊張我嘛, 平時佢對我係好平淡的~

我問她 : 咁你算到我近排會有桃花, 還是我條命由細至大都有桃花呀?

太太答 : 係條命有桃花呀!

我答她 : 咁你應該算得無錯了, 我係細個時都好易受女仔歡迎, 只是你不知道, 真係耐不耐就有喎. 我跟你的認識, 也很快一齊, 你應該比我更知我的桃花是怎樣吧(說得好平淡, 但認真).

我又答她 : 但從來你係我唯一的, 有桃花為可要接呢?

她問 : 咁你怎樣拒絕呀?

我答她 : 細個時會鬧走人, 扮傻. 大個扮傻, 其實除工作的交流外, 我係好cool 的人, 點到即止有距離的. 其實最重要的, 心裡面係有你的存在, 就不會想太多. 我已40尾了, 大叔來啦, 更不會多心啦, 我只是望著退休方向, 仔仔的教育處理, 不想節外生枝. 你也不要看得我那麼高吧! 桃花也只是人緣,對工作有幫助的,不用擔心太多了。

我又說 : 大陸女仔不是 十幾年前的, 以為香港人係救世主, 同事很多都有買樓投資, 駕靚車, 有學歷有思維的.

她說 : 有些女仔什麼都不要, 只要人.

我又答她 : 我真的已是大叔心態, 亦已老了, 你真的不用擔心, 如果要輸, 只是輸你自己, 你對我好D, 緊張我多D啦, 不要把我推出去便行了. 成日叫你幫我買野, 寄野來, 處理事情, 你有時好鬼惡架, 差不多要"求"你咁, 我感覺好像係黃泉報夢比你, 你都不做或會有怨言, 當然我都明白你都好忙, 所以我都無咩野.

她也說 : 其實她很乖, 已經很努力和辛苦......

只是一些分享, 男女雙方, 都先把自己做好, 才擔心其他的事情, 如果自己也做得不好, 把對方推出去, 每事覺得老馮或婚姻是愛情的完結, 那就讓婚姻出問題的機會增加, 怎樣擔心求神拜佛也沒用.

伯爵府

回覆 PTMCYS 的帖子

當堂冧曬啦 樓主有冇開心到瞓唔著?

寶石宮

PTMCYS 發表於 21-3-15 08:55
前2晚跟太太傾電話, 因為她在學算命, 突然好緊張同我講, 原來你係桃花命呀! 你依家身邊有沒有女仔接近你呀 ...

佢而家先算到你有桃花命*\(^o^)/*
我睇你真係好似都有一年,你一直都有,只係好多時你都會避開。

不過有時都開心嘅,有人關心自己、緊張自己,我都明白。
感情又好、婚姻又好,都要雙方努力
天時地利人和缺一不可

cathngai    發表於 21-3-16 20:09

首頁

尾頁

跳至