自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我今晚覺得右眼好似有一點水滴跟著眼移動,唔知是否上述症狀

子爵府

回覆樓主:

快啲睇醫生

子爵府

Abull 發表於 21-2-9 22:37

有黑色点,好似有隻蟑螂仔跟住視線

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

睇野好似有黑色蚊滋係眼前轉來轉去。後來去眼科醫院照又話冇事,咁冇理佢,宜家唔知好返還是習慣了,還是同戴左全視線眼鏡有關,唔覺得有蚊滋飛來飛去

男爵府

畀面勳章

Abull 發表於 21-2-9 22:37

我有輕微嘅飛蚊症,30歲後,望住天空或一大片白色或淺色嘅野就會有透明蟲仔郁動,飛蚊症 據說係眼睛開始退化而有嘅病,好似話冇得醫,我唔sure, 但冇為呢件事而睇過醫生,因為唔影響我生活

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

會有不同形狀,有絲狀,蟲狀,點狀...
望天空就明顯見到

男爵府

cindy618 發表於 21-2-9 23:06
會有不同形狀,有絲狀,蟲狀,點狀...
望天空就明顯見到

今天又多左幾點了,真係又絲,又圓,又點,我覺得好困擾,但睇左眼科,呢啲原來好普遍,是眼退化了,都沒有藥物可醫,不過我1日之間突然有,所以真係好唔習慣都好唔開心

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有好多年,超過10年,無睇過醫生,係睇白牆先見到一點黑,有一排睇野見到,以為差左,過一排無事.

男爵府

sukkiu 發表於 21-2-12 11:38
我有好多年,超過10年,無睇過醫生,係睇白牆先見到一點黑,有一排睇野見到,以為差左,過一排無事. ...

請問妳一隻眼定雙眼都有,我係正常都睇到絲,圓,點狀,真係好唔開心呀,好怕隻左眼都會有咁嘅情況出現

伯爵府

Abull 發表於 21-2-12 11:30
今天又多左幾點了,真係又絲,又圓,又點,我覺得好困擾,但睇左眼科,呢啲原來好普遍,是眼退化了,都沒 ...

如果突然之間開始有飛蚊,又持續,要睇眼科,上次醫生話我視網膜有兩個lung 仔,要做激光

goldpiglet    發表於 21-2-12 13:00

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Abull 發表於 21-2-12 12:11
請問妳一隻眼定雙眼都有,我係正常都睇到絲,圓,點狀,真係好唔開心呀,好怕隻左眼都會有咁嘅情況出現
...
我一向無留意,頭先遮眼睇,無黑點,因為以前睇話會吸收,所以唔理,就去年睇野都見有黑點.今次無,可能真是吸收左.

其實都有見過黑絲,好似黑鐵線,過一排無.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主介唔介意講你幾歲?我媽媽68,剛剛發現有飛蚊症,佢睇咗醫生話因為年紀大,佢要慢慢適應

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

係退化,冇得救
.........................................

子爵府

Abull 發表於 21-2-12 12:11
...

我都有,去睇醫生話退化兼視網膜穿,激光補咗窿,黑點細番。
眼同肝藏有關,做完激光飲下中藥補下肝,好咗啲。前排做針炙,啲網狀好似不知不覺清了定少了,但少少白色朦依然有,唔知同睇有機有冇關係。

男爵府

anitallw 發表於 21-2-12 12:29
如果突然之間開始有飛蚊,又持續,要睇眼科,上次醫生話我視網膜有兩個lung 仔,要做激光
...

我睇左眼科了,醫生檢查左視網膜冇事,唔係青光眼,又唔係黃班病變,呢幾種緊要野起碼唔係,我都有問埋自己開始有白內障未,醫生都話未,但而家咁樣我覺得幾困擾又令我心情唔好

男爵府

vivibabyvivi 發表於 21-2-12 12:31
樓主介唔介意講你幾歲?我媽媽68,剛剛發現有飛蚊症,佢睇咗醫生話因為年紀大,佢要慢慢適應
...

53了

子爵府

思澄爸爸 發表於 21-2-12 12:34
我都有,去睇醫生話退化兼視網膜穿,激光補咗窿,黑點細番。
眼同肝藏有關,做完激光飲下中藥補下肝,好咗 ...

pls pm 中醫資料, thanks.

伯爵府

我兩眼都有,超過十年。
年年驗眼,已習慣共存。

男爵府

其實都關有冇足夠休息,我試過明愛睇眼科,睇兩次,只是飛蚊症,不是視覺膜脫落或黃班病變等嚴重問題,就 close file ,過一排休息好,又冇蚊飛來飛去了

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Abull 發表於 21-2-12 12:55
53了

首頁

尾頁

跳至