自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我都有好細點黑點飛來飛去,已經成廿年了,無睇醫生呀,我又覺得睇嘢影響吾大

男爵府

M.Y.P 發表於 21-2-12 14:39
我都有好細點黑點飛來飛去,已經成廿年了,無睇醫生呀,我又覺得睇嘢影響吾大
...

我唔止黑點呢,你唔覺得隻眼有野跟著轉好唔慣嗎?從冇到突然間有,真係好唔習慣

子爵府

Abull 發表於 21-2-12 14:42
我唔止黑點呢,你唔覺得隻眼有野跟著轉好唔慣嗎?從冇到突然間有,真係好唔習慣
...

可能我果粒黑點好細,真係要好用力先留意到,不過仲有兩片好似煙嘅嘢就明顯d,但係我睇嘢果陣又唔覚好大影響,我吾當佢哋存在,你試吓吾好咁在意佢

男爵府

超過10年了,醫生話唔影響視力既,但係冇得斷尾

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Abull 發表於 21-2-9 22:37
我今晚覺得右眼好似有一點水滴跟著眼移動,唔知是否上述症狀

如果有黑點(蟲仔)是浮游不固定的、是不需要睇醫生、年紀大近視深、好多人都會有、是正常的~

如果有黑點是固定的、就要睇醫生~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BLACKSTAR328 發表於 21-2-12 15:24
超過10年了,醫生話唔影響視力既,但係冇得斷尾

因為深近視、我十幾二十歲就有囉~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

M.Y.P 發表於 21-2-12 14:57
可能我果粒黑點好細,真係要好用力先留意到,不過仲有兩片好似煙嘅嘢就明顯d,但係我睇嘢果陣又唔覚好大影 ...

你講得岩呀,真係好似煙嘅野飄飄下咁,可能我剛有,所以好唔慣,真係好影響我心情

子爵府

大力大力 發表於 21-2-12 15:28
因為深近視、我十幾二十歲就有囉~

我都係深近視,今年先開始有透明 類似絲狀飛嚟飛去 ,我想睇中醫 唔知有冇得調理, 真係好唔慣😖

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wtfa 發表於 21-2-12 16:05
我都係深近視,今年先開始有透明 類似絲狀飛嚟飛去 ,我想睇中醫 唔知有冇得調理, 真係好唔慣😖

...

上網查一下、中醫西醫都冇得睇、係眼睛玻璃晶體老化、無得醫的、慢慢就會習慣~

買基金真係好傷

琥珀宮

Abull 發表於 21-2-12 11:30
今天又多左幾點了,真係又絲,又圓,又點,我覺得好困擾,但睇左眼科,呢啲原來好普遍,是眼退化了,都沒 ...

食黑枸杞

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Abull 發表於 21-2-12 11:30
今天又多左幾點了,真係又絲,又圓,又點,我覺得好困擾,但睇左眼科,呢啲原來好普遍,是眼退化了,都沒 ...

一日之間有?應該唔係嘅,可能有,最初唔覺,到多左然後睇野開始唔知點咁,就發現多
係有些困擾嘅,

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 21-2-12 23:26
食黑枸杞

焗水飲,食埋,有無用?

琥珀宮

cindy618 發表於 21-2-13 01:07
焗水飲,食埋,有無用?

有,但要食一段時間

男爵府

mandy952 發表於 21-2-12 23:26
食黑枸杞

食黑枸杞真係有用呀?係咪洗乾淨焗水飲就得,係1日之間突然飄咁多出黎,是好唔習慣同埋好驚的,一下子心情好down

琥珀宮

Abull 發表於 21-2-13 10:48
食黑枸杞真係有用呀?係咪洗乾淨焗水飲就得,係1日之間突然飄咁多出黎,是好唔習慣同埋好驚的,一下子心情 ...

其實係我阿媽食,佢之前有黃斑病,睇野有2個黑點,佢話食左一排,而家冇左嗰兩個黑點,其實一試無妨,反正本身係天然食物,樓上燕窩莊有得賣,都唔貴
佢早餐連麥皮食,應該係浸熱水,連渣食埋會只焗水飲更好

男爵府

mandy952 發表於 21-2-13 10:51

其實係我阿媽食,佢之前有黃斑病,睇野有2個黑點,佢話食 ...

thanks JM

琥珀宮

Abull 發表於 21-2-13 10:51
thanks JM

連渣食埋效果更好

男爵府

mandy952 發表於 21-2-13 10:52
連渣食埋效果更好

好,明白

大宅

回覆樓主:

我4歲開始近視, 小學就發現有,不過唔嚴重, 都係陽光下先明顯見到, 一路keep住驗眼, 無變多變少, 咁多年已學習共存

瑪瑙宮

Abull 發表於 21-2-13 10:48
食黑枸杞真係有用呀?係咪洗乾淨焗水飲就得,係1日之間突然飄咁多出黎,是好唔習慣同埋好驚的,一下子心情 ...

焗水飲,飲多啲,應該無壞

首頁

尾頁

跳至