自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

講真個安心出行,唔強制用,就無意思,實無人用,而家你要出街食就要掃.當爆發時可以好快搵到人.
咁唔想掃就回家食或者外賣.當大家習慣左,自然會越來越多人去做.不過咁實有好多衝突,之前為要求戴口罩都打架.

大宅

掃安心出行呢個政策都好,但一定要執法,依家香港最大問題係有防疫措施指引比餐廳,但d 餐廳無跟足

象牙宮

回覆樓主:

希望成功,我已經煮到痴線,好想出街食飯

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我會用個舊電話或者公司電話專門掃個QR code,為做而做,唔會裝個app喺自己用開嘅電話度

水晶宮

sukkiu 發表於 21-2-10 22:18
講真個安心出行,唔強制用,就無意思,實無人用,而家你要出街食就要掃.當爆發時可以好快搵到人.
咁唔想掃就回 ...

老公好抗拒裝安心出行,其實對佢影響都大,因為佢lunch一定出街食,所以佢被迫裝了
我自己覺得,唔想掃咪唔好出街食,睇下d人忍得幾耐

伯爵府

jencheng 發表於 21-2-10 22:08
盡公民責任我必掃,除非唔記得。食肆應將安心碼放測体温儀旁,一入去一齊做埋。
...

你選擇幫襯守規係合理,唔想掃而選擇唔幫襯都係合理

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

cyyiu 發表於 21-2-10 22:56
老公好抗拒裝安心出行,其實對佢影響都大,因為佢lunch一定出街食,所以佢被迫裝了
我自己覺得, ...
實有人唔掃,咁身邉人要幫佢買或者自己外賣,我都話睇忍得幾耐.

伯爵府

d 警察應該第一時間去mon 住d 黃店,佢地唔掃架。 應該要有罸則,如果客人唔掃,第一次口頭警告,第二次要強制停業7日,第二次強制停業14日。 咁先有用

男爵府

唔合作唔肯掃安心出行,咪唔好出街食囉,大佬,一放寛,可能又爆過,政府追踪到同場食客,先可以盡快截斷傳播鏈。
政府放寛都要冒險,啲人做又鬧,唔做又鬧

公爵府

我寧願返屋企食

男爵府

satu 發表於 21-2-10 23:54
唔合作唔肯掃安心出行,咪唔好出街食囉,大佬,一放寛,可能又爆過,政府追踪到同場食客,先可以盡快截斷傳 ...

唔係好明,掃完安心出行,當我去過既食肆/商場有人確診,個app 就會通知我,個app 其實係追蹤唔到我架?只係根據有人確診既地方,而個app 有record 時就通知人,咁點截斷傳播鏈?
老實講,依家2人一枱其實好多只係中間隔塊膠板,同4人一枱冇咩分別,我試過1個人食要搭檯,卡位對面就坐個陌生人,都幾危險,好彩佢準備走喳。

侯爵府

畀面勳章

awvn 發表於 21-2-10 20:33
唉吔…!
次次復市都實會爆鑊勁嘅…!!

點解唔等多一星期真係冇拜年群組爆先恢復呢? 如果又有潛復期人士出左去食肆傳播又爆又要停咪仲衰

侯爵府

2024年龍年勳章

我有安心出行, 但好多時忘記scan

maria2014    發表於 21-2-12 08:47

大宅

michelin888 發表於 21-2-10 18:39
強制用安心出行先可以入食肆就冇興趣去喇

你講得岩!你有權揀唔入去
但呢個措施對飲食業,美容、健身、戲院,呢個重開機會係等咗好耐。

珍珠宮

好事...可以去MASSAGE了...又可以約朋友食DINNER了...

大宅

Fatbigball 發表於 21-2-11 01:37
唔係好明,掃完安心出行,當我去過既食肆/商場有人確診,個app 就會通知我,個app 其實係追蹤唔到我架?只 ...

如果我遇到要搭三唔識7的人檯,我唔會堂食
一黎、過唔到自己果關
二黎、證明呢間餐廳都唔注重防疫意識,d食物衛生都唔好得去邊

男爵府

ff520 發表於 21-2-11 09:29
點解唔等多一星期真係冇拜年群組爆先恢復呢? 如果又有潛復期人士出左去食肆傳播又爆又要停咪仲衰

...

同意。突然咁急放寬,如爆發又要短時間內收緊,咪又俾人鬧朝令夕改。

侯爵府

畀面勳章

erumic 發表於 21-2-11 09:45
同意。突然咁急放寬,如爆發又要短時間內收緊,咪又俾人鬧朝令夕改。
...

到時停又等重開仲多捱唔住執

水晶宮

無話可說 發表於 21-2-10 22:40
希望成功,我已經煮到痴線,好想出街食飯

大宅

KamMui 發表於 21-2-10 23:21
d 警察應該第一時間去mon 住d 黃店,佢地唔掃架。 應該要有罸則,如果客人唔掃,第一次口頭警告,第二次要 ...

直情唔應該有口頭警告,一黎就強停加罰款!
對著唔守法的人、洗乜客氣

首頁

尾頁

跳至