夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

近年發覺我老公好想移民,又話為小朋友好,但去到做d咩,夠唔夠生活,又好似無planning!本身兩公婆係香港屬話薪,去到一定只會低水平生活!
佢只計儲蓄可以捱幾耐,只講只需係外國買咗樓,就生活開支唔太多!
但我從來是有planning 嘅人,要我一家大細放棄一切去冒風險,真係好驚!
所以有提意過佢自己過去先,我同女係香港睇下佢搵唔搵到工先過來!講完佢又無表示,又無行動!
本身自己想係香港換樓,想生活再好啲,佢反而又問新樓管理費貴,話會唔會攪唔掂,我反問個幾千蚊你走去擔心,點解又唔擔心移民之後無收入呢?
所以好似大家越走越遠!希望大家不喜莫插

男爵府

hysalice 發表於 21-2-11 09:30
近年發覺我老公好想移民,又話為小朋友好,但去到做d咩,夠唔夠生活,又好似無planning!本身兩公婆係香港屬 ...

睇嚟樓主冇喺外國生活過,外國的而且確係行業/ 工種多元化啲,你肯做既,郵差/ 司機/ 學吓裝修呢啲工種一樣過到生活,生活質素不一定比香港差。你而家問老公佢打算過去做乜,可能佢真係答唔到,但如果佢有肯做肯放下身段既決心,又唔見得會冇得撈。移民本身要好大勇氣,放低香港既舒適圈,可能佢需要你一致既行動,帶埋小朋友先有動力去做,你叫佢過去先,一分開究竟係咪頭家就會散?佢猶豫好合理。真係要有一家人「有粥食粥,有飯食飯」既決心同一致度先可以走得成。

大宅

honeybid2 發表於 21-2-11 10:21
睇嚟樓主冇喺外國生活過,外國的而且確係行業/ 工種多元化啲,你肯做既,郵差/ 司機/ 學吓裝修呢啲工種一 ...

明白呀!不過真係要好大勇氣!佢本身腰骨又唔係好。做勞動力工作都擔心佢身體,所以亦都係我考慮嘅!所以先提出俾佢去體現下先

男爵府

hysalice 發表於 21-2-11 10:27
明白呀!不過真係要好大勇氣!佢本身腰骨又唔係好。做勞動力工作都擔心佢身體,所以亦都係我考慮嘅!所以 ...

你老公睇細路將來,你就睇目前生活安逸

大宅

KenChung_FB 發表於 21-2-11 10:43
你老公睇細路將來,你就睇目前生活安逸

其實一早有打算俾小朋友外國讀,只是老公想一家移民

男爵府

hysalice 發表於 21-2-11 10:45
其實一早有打算俾小朋友外國讀,只是老公想一家移民

有細路唔同意,除非一家人過去。
有細路因一個人,因寂寞而無心向學。

大宅

KenChung_FB 發表於 21-2-11 10:50
有細路唔同意,除非一家人過去。
有細路因一個人,因寂寞而無心向學。
...

唔知有冇過內人,有經驗,應該點好

男爵府

hysalice 發表於 21-2-11 10:57
唔知有冇過內人,有經驗,應該點好

我當年就咁過黎,太太先過去買屋,一個月後全家過去,在當地三個月後便找到工作,開始穩定直至現在。
怕係自然的,但冇兩全其美。

大宅

KenChung_FB 發表於 21-2-11 11:01
我當年就咁過黎,太太先過去買屋,一個月後全家過去,在當地三個月後便找到工作,開始穩定直至現在。
怕係 ...

所以我想俾一年時間我老公先過去穩定左先,我再同女過去!唔知依個想法好唔好

男爵府

hysalice 發表於 21-2-11 11:03
所以我想俾一年時間我老公先過去穩定左先,我再同女過去!唔知依個想法好唔好
...

Bad,
剛過去要有適應期,像新婚渡蜜月一樣,先 enjoy當地生活模式,唔可能即過去即找到工作。

男爵府

回覆樓主:

我明白我c6都係話想走,真係人都癲,又唔係十八二十點解諗野都咁小學雞,戶口五十萬都無,又住公屋,又唔係d咩專業人士,唔通過去洗大餅咩,真係話佢蠢又怕佢嬲

RAA    發表於 21-3-9 13:41

大宅

KenChung_FB 發表於 21-2-11 11:10
Bad,
剛過去要有適應期,像新婚渡蜜月一樣,先 enjoy當地生活模式,唔可能即過去即找到工作。
...

因為好怕現實與理想不同,既然佢想移民,所以都想搵個機會佢體驗下當地生活,去幫手睇定學校,如果覺得有咩唔適合都可回來,都仲有屋住!如果全家一齊走,自問我無勇氣,始終已經唔係十八廿二!

男爵府

Yee_ng 發表於 21-2-11 11:10
我明白我c6都係話想走,真係人都癲,又唔係十八二十點解諗野都咁小學雞,戶口五十萬都無,又住公屋,又唔係 ...

當年我只係小學畢業,胆粗粗就過去,幸好找到工廠工,從此無憂。因為福利好

男爵府

hysalice 發表於 21-2-11 11:14
因為好怕現實與理想不同,既然佢想移民,所以都想搵個機會佢體驗下當地生活,去幫手睇定學校,如果覺得有 ...

我32歲走,帶住歲半細路移民

男爵府

KenChung_FB 發表於 21-2-11 11:14
當年我只係小學畢業,胆粗粗就過去,幸好找到工廠工,從此無憂。因為福利好
...

咁你用咩途徑過去?

男爵府

Yee_ng 發表於 21-2-11 11:18
咁你用咩途徑過去?

技術移民

大宅

KenChung_FB 發表於 21-2-11 11:18
技術移民

請問技術移民,有冇咩技術牌照先要取先得?

男爵府

hysalice 發表於 21-2-11 10:27
明白呀!不過真係要好大勇氣!佢本身腰骨又唔係好。做勞動力工作都擔心佢身體,所以亦都係我考慮嘅!所以 ...

體驗吓其實唔同移民... 如果儲唔夠勇氣一齊走其實就不如擱置。如果你俾佢體驗左,分分鐘你地既鴻溝更加大,難道你忘記左90年代當時最興既「太空人」移民方法造成幾多夫妻悲劇?

男爵府

KenChung_FB 發表於 21-2-11 11:18
技術移民

你真係只係小學畢業,唔怕溝通唔到咩,去之前已經有技能嗎?

大宅

honeybid2 發表於 21-2-11 11:20
體驗吓其實唔同移民... 如果儲唔夠勇氣一齊走其實就不如擱置。如果你俾佢體驗左,分分鐘你地既鴻溝更加大 ...

我有諗過,唔俾佢試又唔係,要一齊走又真係有一些想法!所以用較短時間俾佢試。如果佢都覺得係適合,唯有自己跟走

首頁

尾頁

跳至