美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

有點長篇,如果有同類經歷嘅媽媽希望幫到你

事源懷孕中後期我已經發現甩頭髮比起未懷孕前少咗而且會斷,我奶奶及身邊朋友都話生完無事,之後慢慢調理,本來都覺得係

因為我有pcos
好難得bingo 令我所有心力都擺哂係養胎,冇理其他野,等到bb出世後更大壓力,唔順心,我就發現前額有上移,頭髮變得薄而幼,內心都有少少不妙,老公叫左奶奶日頭過黎幫我睇住bb,等我多d休息唔好俾壓力自己,佢驚我抑鬱。事實上見到肚皮體型變化再加上甩頭髮,擔心又唔開心

奶奶幫手睇住,我有時間睇醫生,先後見左一位西醫,一位中醫,中醫係自己網上睇到,療程要用針刺頭皮搽薑汁,再做針灸、拔罐、再食中藥,話做哂所,康復進度先快,我唔知有冇效果,因為聽到搽薑汁令我有卻步,付完診金我話考慮下

過左一段時間自己嘗試用咖啡因洗頭水,情況未見改善,幸好都冇急速惡化,出街我帶帽遮到,直到媽媽谷講起老公甩頭髮試緊rga呢樣有生翻頭髮,媽媽谷咁多人大部分都唔識,我本住相信六成問了聯絡資料,我見係私家診所令我冇咁驚,因為細個去美容焗簽左好多錢療程,如果佢俾明星做個d鋪頭介紹我,我應該唔會試

Rga生髮詳細我有時間慢慢再講,因為打針前後有好多步驟,我只係前個月做過一次,算係入侵性,醫生係我頭皮打左好多針,重點打我甩髮勁既位,黎緊新年後會覆診,前額覺得有毛仔生出黎唔算幼,唔肯定係唔係心理作用,醫生話覆診會做對比

今次咁快決定做rga原因之一報實價,醫生直接講我要做咩,歷時幾耐完成,搵左d類似case我睇,冇話買多幾次又平幾多呢類型銷售手法,我太驚沒完沒了嘅療程,其二係我較信任西方醫學,相比中醫數據化好多,心態我本來好絕望,唔想花錢買fake hope

真係有點長,我覆診後再講下我情況

別墅

2021勳章

要做幾多次先得? 點為之入侵性

大宅

Kioes 發表於 21-2-11 15:32

事源懷孕中後期我已經發現甩頭髮比起未懷孕前少咗而且會斷,我 ...

請問可以講下需要幾錢嗎

別墅

happyoppa 發表於 21-2-12 23:05
要做幾多次先得? 點為之入侵性

醫生講做一次,兩年之後有需要再做,rga做一次,之後再有三次頭皮護理,係後尾枕要抽幹細胞再注去頭皮

別墅

回覆 haozhi 的帖子

3萬幾包哂下面講嘅野,頭皮護理好多part, 去完角質又用儀器焗頭,之後rga,再之後有部機要做,我第一次去整左兩個幾鐘

大宅

Kioes 發表於 21-2-13 14:31

3萬幾包哂下面講嘅野,頭皮護理好多part, 去完角質又用儀器焗頭,之後rga,再之後有部 ...

即係做一次就有效果?可唔可以介意邊度做?我都甩勁多頭髮,同埋啲頭髮勁薄同幼

大宅

2021勳章

Kioes 發表於 21-2-13 14:31

3萬幾包哂下面講嘅野,頭皮護理好多part, 去完角質又用儀器焗頭,之後rga,再之後有部 ...

可pm我在邊間做嗎?

別墅

回覆 gigi_gigi 的帖子

Rga生髮近年先有,你可以上網睇多d資料先,見效我未敢講真正要3-6個月時間,睇醫學資料見到技術上有成效,並且醫生話做完兩年後先再睇情況而定,冇必要買多次療程,這點令我更信醫生

男爵府

2021勳章

Kioes 發表於 21-2-13 14:24
醫生講做一次,兩年之後有需要再做,rga做一次,之後再有三次頭皮護理,係後尾枕要抽幹細胞再注去頭皮

...

可pm 醫生資料嗎?

大宅

Kioes 發表於 21-2-11 15:32

事源懷孕中後期我已經發現甩頭髮比起未懷孕前少咗而且會斷,我 ...

can pm ma?

別墅

2021勳章

幾星期就見效果喇?

別墅

Kennislmami 發表於 21-2-18 18:13
幾星期就見效果喇?
其實冇咁快,醫生話2個月後覆診做對比,正常情況第3個月開始見到有野睇,所以我話心理作用覺得啲前額位有毛毛出緊,頭髮挺左

男爵府

2021勳章

pm.pls

複式洋房

Kioes 發表於 21-2-13 14:24

...
做完有咩要注意,洗頭水或者其他醫生有冇俾意見,謝謝分享

別墅

Kellychan02123 發表於 21-2-22 22:09
做完有咩要注意,洗頭水或者其他醫生有冇俾意見,謝謝分享

做完兩日唔可以洗頭,對我黎講比較難忍,冇計因為傷口唔可以掂水,佢冇叫我買product ,有提過水溫唔好太熱,唔好用有藥性洗頭水,頭幾日用消毒棉洗傷口再貼膠布

民房

回覆 Kioes 的帖子

可否pm地址俾我,有興趣試下。另外想問你依家成效如何

別墅

回覆 samwong2019 的帖子

3月先再去覆診俾醫生check下進度,我而家覺得頭髮好似硬過之前,前額有毛仔出多左

大宅

回覆樓主:

如果頭皮有濕疹/敏感可做嗎?

別墅

puikong 發表於 21-2-24 21:57
如果頭皮有濕疹/敏感可做嗎?
我淨係記得有藥物敏感,癌病,孕婦都唔得咋,其他你見到醫生問會清楚好多,或者再上網搵下資料

大宅

2021勳章

gigi_gigi 發表於 21-2-13 17:40
即係做一次就有效果?可唔可以介意邊度做?我都甩勁多頭髮,同埋啲頭髮勁薄同幼
...
你係唔係覺得頭頂好塔,
頭髮好似比以前幼,
我都想知有冇咩可以改善

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊