自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sillykaka 發表於 21-2-12 09:08
我無日日淋水,我第一次買蘭花,上星期六買,呢個星期三淋咗一次水,180ml左右!其餘時間無淋水、無曬太陽 ...

樓主,暫時唔好攪盤花,由佢放返你想擺嘅位置(但唔好有直接曬嘅太陽同要空氣流通),你盤花會擺到成個正月呀

蘭花剛買返屋企掉花或掉花蕾會有唔同原因,最普通嘅會有轉換咗環境,搬運返屋企時碰到啲花/花蕾,所以會有掉花或花蕾,到佢適應咗後就無事㗎啦

等佢今年新年後功成身退後,好好養護佢,佢出年會再開花俾你欣賞㗎

水晶宮

sillykaka 發表於 21-2-12 16:38
好多年無係香港過年,捻住有d氣氛,依家知錯啦

一盆花,買返屋企,好多因素開唔開,靚唔靚,買咗都係緣份,唔使咁大壓力架
欣賞吓靚嘅一面,其他隨緣
我屋企都係蘭花,花店嘅人教,由得佢,順其自然,一星期加少少水,通風就得
祝你身體健康 出入平安

男爵府

AACheungCheung 發表於 21-2-13 05:36
樓主,暫時唔好攪盤花,由佢放返你想擺嘅位置(但唔好有直接曬嘅太陽同要空氣流通),你盤花會擺到成個正月 ...

原本捻住擺到初七初八已經好開心,聽你咁講安樂曬,依家已經擺返食飯檯,隨遇而安!
祝大家新年快樂!

男爵府

bmuimami 發表於 21-2-13 08:35

一盆花,買返屋企,好多因素開唔開,靚唔靚,買咗都係緣份 ...

多謝jm!
祝新年快樂,身體健康!

男爵府

畀面勳章

AACheungCheung 發表於 21-2-13 05:36
樓主,暫時唔好攪盤花,由佢放返你想擺嘅位置(但唔好有直接曬嘅太陽同要空氣流通),你盤花會擺到成個正月 ...

請問今年開完花後,點樣養護?可以令佢年尾再開花?

謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RAYMA 發表於 21-2-13 14:36
請問今年開完花後,點樣養護?可以令佢年尾再開花?

謝謝

唔好客氣,大家研究吓

睇吓有無爛根,有就剪咗佢,換過啲水苔,蘭花要大乾同大濕,即係乾透先淋水,淋水要淋濕透,一般可以10 -15日淋水 1次,但都要睇吓天氣,潮濕時可以15-20日先淋1次,乾燥時約10日淋1次,通常你見到面頭啲水苔好乾好乾(有時面頭乾但入面都會濕,由其係盤花好大盤),攞上手盤花又好輕,就可以淋水㗎啦,蘭花太濕會爛根,太乾啲葉會有縐紋,大約一至二個月後可施好薄嘅花肥

蘭花唔可以直接曬太陽,擺放嘅地方要通風

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主:

聽講蘭花要好艱難環境先至開花,所以唔可以成日淋水

子爵府

AACheungCheung 發表於 21-2-13 15:27

唔好客氣,大家研究吓

想請教你,如果蘭花斷枝,有無可能再養到出花㗎?謝謝jm

珍珠宮

Happybabyhbb 發表於 21-2-13 16:48
想請教你,如果蘭花斷枝,有無可能再養到出花㗎?謝謝jm

唔好客氣,大家研究吓

花莖斷咗後,如果養護得好,係會再開出新花莖

男爵府

AACheungCheung 發表於 21-2-13 15:27

唔好客氣,大家研究吓

真係好多學問,多謝指教!

珍珠宮

sillykaka 發表於 21-2-13 21:59
真係好多學問,多謝指教!

千萬唔好話指教呀,大家分享吓,我仍在學習中

蘭花唔好俾佢熱,焗,透唔到氣,咁就唔會爛根,唔爛根就會有新根同新葉出,然後就再佢幾時有花莖出

水晶宮

AACheungCheung 發表於 21-2-14 09:48
千萬唔好話指教呀,大家分享吓,我仍在學習中

蘭花唔好俾佢熱,焗,透唔到氣,咁就唔會爛根,唔爛根就會 ...

收藏先,屋企嗰盆試吓跟你方法打理睇吓可唔可以再出花
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至