自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

41009022009 發表於 21-2-13 15:20

係吖。都20年。其實呢件事都係引發點。錢我哋一向預無 ...

唔好為左呢D人影響自己心情, 就算自己窮, 起碼靠自己, 冇拎人著數, 我好明白被偏心被忽略既心情, 係要俾時間自己息懷, 所以唔好怪自己, 一定呢個世界有明白與不明白自己既人, 姊妹加油呀

子爵府

rachel_ching 發表於 21-2-14 00:00
唔好為左呢D人影響自己心情, 就算自己窮, 起碼靠自己, 冇拎人著數, 我好明白被偏心被忽略既心情, 係要俾時 ...

del

水晶宮

41009022009 發表於 21-2-14 00:30
感謝你明白。

唔洗客氣, 新既一年要諗多D開心野, 為自己諗多D, 愛錫自己多D, 祝福你未來更好

侯爵府

JoslynPeonies 發表於 21-2-12 09:53
唔會嬲。只會覺得兩個哥哥好Q冇用,從此睇佢哋唔起。錢自己賺返來,真係開心快樂好多的。
...
聽你一席話,解脫了好多

男爵府

樓主唔需要唔開心,他日奶奶有咩事生養死葬,叔仔兩公婆照顧就好,你煩少樣仲好。

男爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 21-2-12 00:53
講真,如果你自己有幾個仔女,個仔好本事養得起頭家,有肩膊有骨氣,但你個細女樣樣都唔掂,你做阿媽嘅會 ...

講得好

子爵府

我好明樓主心情, 我情況比你仲差, 我媽好早已經講明我係女冇得分, 兩個細佬可以一人一層樓, 但我係最照顧兩老, 兩個細佬都唔理既. 我唔係在意錢, 係在意果份親情, 重男輕女真係好唔平衡, 又可以點? 而我老公都係被忽略, 奶奶只錫大伯&姑仔, 真無奈, 兩個同病相連.
所以, 我唔想太多, 盡孝道就夠.

放開係對自己最好既方法.

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我媽當年同我地講d錢諗住點分,金器點分

我同佢講,唔梗要架,你決定啦,我地兄弟姊妹比錢你,儲埋你想點用點分都無所謂

佢覺得邊個有需要就比邊個,好似當年大姐夫生意失敗,仔女仲細,佢比左大舊錢家姐

另一個家姐移民前比晒銀行d錢阿媽,佢話爸媽養大佢,花了不少心力,勞力,錢可以再儲過,但親情係無價,移民後亦少左機會孝順

公爵府

2024年龍年勳章

lojo11 發表於 21-2-13 11:54
6299養大左你c6,供書教學,無欠佢!99要偏心邊個係有自由,咁其他兄弟又無問你c6借錢,咁其實你哋無咩蝕左 ...
可能樓主老公抽到居屋先,佢奶奶會幫ㄧ幫呢?

子爵府

好媽媽勳章

41009022009 發表於 21-2-11 23:28
和男家割席。放過自己。所有飯聚交返比老公去。
今日也唔勉強自己去團年飯。唔想登人高興。
話説老爺走左多 ...

唔洗咁嬲,我老爺同其他親戚講因為我地有公屋住,另一個買左樓供緊,所以佢兩老如果唔係度就想張唯一住緊果層舊樓轉俾同佢地住緊個仔,另外果兩個就毛都冇條,但係每個月3個仔女都仲夾份俾緊佢地兩老嘅醫療費用。3個之中仲要我地係最窮果房,完全冇公平可言。
好多人唔明,唔係錢嘅問題係有冇被尊重,公唔公平嘅問題,大家都係佢地仔女付出,同照顧都係咁上下,點解唔可以公平分而係1個全部攞晒,其他就毛都冇。
要嬲嬲一陣好喇,唔好傷身。
我都係照舊要返去見佢地。

大宅

41009022009 發表於 21-2-12 00:51
其實一直預係無。我哋都唔理奶奶d錢。點知佢分比細個果。幫佢上車。

邊個有需要咪幫邊個囉,都唔明你嬲乜,個個阿媽都係咁架。
你係咪問左佢唔幫先

大宅

41009022009 發表於 21-2-12 00:02
無。我講左我既感受比老公知。佢無勉強我。買埋宵夜比我食。

你已經好幸福了。命裡冇時莫強求 靠自己 好好生活

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

係咁嫁啦,我老豆都係供款最多果個,最後阿爺阿麻走左,剩返啲錢俾哂大伯個仔做首期上樓,佢地覺得係兄弟,唔會計,望都望佢地生活好啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

41009022009 發表於 21-2-11 23:28
和男家割席。放過自己。所有飯聚交返比老公去。
今日也唔勉強自己去團年飯。唔想登人高興。
話説老爺走左多 ...

嬲嚟有咩用?
我奶奶係我哋搬屋嘅時候同我講以後佢死咗,佢d錢俾曬個女,話因為個女未結婚,所以放心唔下,咁我就話你鐘意啦,又唔係我既錢!
佢想通過我講俾我老公知,我老公嬲咗幾個星期唔理佢阿媽!我奶奶好似發覺到,就問我個仔係咪嬲緊佢,我話唔知喎
其實我有勸我老公話由佢啦
我哋有手有腳唔會餓死嘅,最多窮d既姐!
後面先知我老公同佢講明出雙糧唔會再佢多一份家用!反正奶奶同男家的事都唔關我事

首頁

尾頁

跳至