自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

sn0629 發表於 21-2-12 12:04
新年假期後全校復課,中一至中六全都可以返上午,下午再回家zoom多3堂

學校真係好勤力,有擔當!

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-2-12 09:46
以我學校為例:
初初傳出要強檢跟住就全面復課,黃老師嘅反應係:有冇搞錯!政府唔可以強迫人哋去檢測,應該畀學 ...

exactly
唔洗學生強檢,就話唔公平唔全面唔合理
如果要學生強檢,又話剝奪教育權利,違反人權,分分鐘又玩司法覆核

男爵府

SnowlyL 發表於 21-2-12 09:54
呢個時候就可以校長取態及有無能力帶領學校。

無錯,呢件事可以由校長來做決定

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

0q.cathy 發表於 21-2-12 12:01
咁無返學既老師教既班,邊個人上,唔係話搵人代就搵到

唔返學無糧支,你估佢地仲返唔返?

珍珠宮

happymama11 發表於 21-2-12 04:10
我仔都係初中,但通告寫中一至中三,由新年假完畢22/2 直至 1/4 依然全程網上授課,返學面授的機會完全給 ...

高中要升大學,緊急啲,讓佢地都合理嘅

伯爵府

786 發表於 21-2-12 10:39
https://m.facebook.com/standnewshk/posts/3883302208422037

呢間真係好。上星期去考插班,個個老師職員 ...

支持你!唔認同何必忍?家長有權用腳投票。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

redhot 發表於 21-2-12 17:18
高中要升大學,緊急啲,讓佢地都合理嘅

係呀! 我都覺得絕對合理, 因為中六仲有個零月就要DSE,而中五亦唔夠1年時間要考DSE了, 所以將面授課程嘅機會畀佢哋2級係絕對合理, 我從來冇反對過,亦都好樂意接受 自己小朋友繼續上網課

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我女學校中小學部都3月全面復課,好感恩全校教職員願意接受檢測。希望疫情快D過,可以返全日就更好,校園生活對小朋友好重要。

伯爵府

+3金熱血

tantanmama 發表於 21-2-12 18:05
我女學校中小學部都3月全面復課,好感恩全校教職員願意接受檢測。希望疫情快D過,可以返全日就更好,校園生 ...

石門呢間?正

大宅

MarMic 發表於 21-2-12 13:25
其實疫情宜家已緩和,可以好似之前咁逐步復課。

係囉,如果新年後疫情穩定,不如全面復課

大宅

Jane1983 發表於 21-2-12 10:39
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

唔知,無公佈。我都想知邊9間咁為學生。

我都想知

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

786 發表於 21-2-12 18:08
石門呢間?正

將軍澳一間直資。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tutik 發表於 21-2-12 14:14
面試可以改期,你打電話去中學問

我唔知呀,中學應該係13號面試,佢改時間我唸只係上下午關係掛
日本の平安を祈ります

別墅

牛年勳章

男爵府

回覆樓主:

老人院員工,的士司機,三跑工地,食店員工政府也要强檢,其實老師也要强檢有咩問題?學校萬一爆疫真係好大鑊。

子爵府

786 發表於 21-2-12 09:33
同意。

點解D老師咁巴閉。其他行業都去檢

我都唔明. 點解其他行業政府要求去強檢. 唯獨老師係自願

琥珀宮

yuyueng 發表於 21-2-12 10:40
咁咪繼續網課囉!咩人權、自由、尊重,無限放大,外國學校係由得學生檢唔檢,檢既可以入學校上課,一星期 ...

咁先最正常嘅做法
讚成師生都應該要檢測

子爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-2-12 10:47
全港咁多學校,只係得九間.....徹底對呢個年代教育界好失望。明嘅,佢哋心態,覺得自己都係打份工啫!真係 ...

如果減一半人工睇吓佢哋仲係咪咁堅持唔檢. 我覺得唔檢全校上半日zoom, 人工減少好合理

水晶宮

tantanmama 發表於 21-2-12 18:05
我女學校中小學部都3月全面復課,好感恩全校教職員願意接受檢測。希望疫情快D過,可以返全日就更好,校園生 ...

學校好好,為學生着想。

侯爵府

mandy952 發表於 21-2-12 18:49

咁先最正常嘅做法

最幣政府最鐘意跪底,欺善怕惡!

首頁

尾頁

跳至