自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

imlcc 發表於 21-2-13 09:20
我就因為俾利是問題年初一都差啲同阿媽鬧交。個工人係我同阿哥出錢請嚟照顧阿爸阿媽,我阿媽唔鍾意佢,話唔 ...

有時同老人家嗌都無謂
如果你覺得工人好, 照畀利是工人就算啦, 仲要唔好畀你阿媽知
如果你都覺得阿媽刻薄工人, 工人都應該感覺得到, 你嘅角色仲要安撫工人, 否則佢走咗, 搵自己嚟搞

仲要耐唔耐嚇下你阿媽, 工人走咗, 佢自己做返曬啲嘢
甚至乎要大下你阿媽, 問佢想唔想請過另外一個工人, 既然佢唔鍾意而家呢個, 不過叫佢夾返一份轉工人嘅洗費, 同埋到時請到個好嘅梗係好啦, 如果請到個更黑佢憎嘅, 佢自己受返

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wasabikingdom 發表於 21-2-13 18:46

問清楚用家,即係你阿媽唔鐘意乜,有啲工人好聰明, ...

我99正正係咁講,結果佢過咗身,工人繼續做咗十年!工人根本無問題

侯爵府

畀面勳章

一人之下 發表於 21-2-12 15:24
好慶幸有個幾好的工人。因為疫情佢每日要對住我兩個小魔怪(真心煩),一日煮三餐加下午茶同準備我減肥飯盒 ...

500!

翡翠宮

回覆樓主:

都啱嘅
佢岀心對你
你又對返工人有心
咁就大家開心

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

imlcc 發表於 21-2-13 19:17
基本上我阿媽係唔會鍾意任何工人姐姐, 除非嗰個係人哋嘅工人姐姐, 佢自己用過嘅工人都畀佢彈到一毫子都 ...

溝通多啲

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

Charlotte_mom 發表於 21-2-13 22:18
我99正正係咁講,結果佢過咗身,工人繼續做咗十年!工人根本無問題

人夾人

珍珠宮

2024年龍年勳章

一人之下 發表於 21-2-12 15:24
好慶幸有個幾好的工人。因為疫情佢每日要對住我兩個小魔怪(真心煩),一日煮三餐加下午茶同準備我減肥飯盒 ...

好醒目嘅工人,樓主識打賞都係好僱主...

伯爵府

一人之下 發表於 21-2-13 10:50
我係菲傭app, helper liberxx 請的。不過其實都係撞彩,見左好多個,一係好㨂工、一係放飛機。
...

咁啱!我個工人都係呢個app搵的,又係幾好,乾淨企理,做嘢快手快腳,對小朋友有愛心有耐性( 呢方面我自愧不如) 。

我覺得我非常好彩。

珍珠宮

2024年龍年勳章

imlcc 發表於 21-2-13 09:20
我就因為俾利是問題年初一都差啲同阿媽鬧交。個工人係我同阿哥出錢請嚟照顧阿爸阿媽,我阿媽唔鍾意佢,話唔 ...

你唔同你媽住都好,真係忍一陣唔嘈就無事...
好多老人家同真係幫得手嘅姐姐係勢不兩立...但唔請叫佢做番又搞唔掂,好煩!

伯爵府

一人之下 發表於 21-2-13 19:20
好多老人家都係咁,吾鐘意姐姐停手,一停手就叫佢做野。我家姐姐都話佢前僱主個婆婆,日日睇實佢,佢唔鐘 ...

我99都係咁既人

男爵府

Fukfukkamkam 發表於 21-2-12 21:41
初一都唔開房門出來恭喜我之後我趕出門口How 佢房門比利士佢

我個初一明知我地起晒身的,我15分鐘前聽到佢在房,敲佢門想俾利是佢先知已經走左。我諗佢完全唔覺得需要同我講什麼恭喜發財之類嘅說話。做嘢亦唔見得好,所以我都係普普通通一封利是仔。我以前個工人,佢好錫我個女,第一年我已經封$1000俾佢,好工人真係好難搵。

大宅

taidou 發表於 21-2-15 18:34
我個初一明知我地起晒身的,我15分鐘前聽到佢在房,敲佢門想俾利是佢先知已經走左。我諗佢完全唔覺得需要 ...

所以我只比兩封一百

首頁

尾頁

跳至