夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我細老公13年, 結婚已經28年了, 老公一直都當我係細路女咁養我, 寵我..5年前因為家庭經濟走下坡了, 老公已無數次表達家庭環境不同了, 我不能再繼續依附著他, 他的壓力負擔非常大 (包括經濟壓力, 心靈負擔, 種種老婆應付出的諒解我通通都做不到)
初時由不明白, 不體諒, 直至近來都知道自己很常小學雞, 咩都幫唔到老公, 更常常唔經大腦亂up嘢, 激到老公扎扎跳, 罵完, 就循循善誘分析我的問題何在, 希望我改善,
但我的不懂事又經常發生, 我知道是我問題, 不能感老公所感, 莫講替他分憂, 就連自己做少一點激親佢的事也做不來
我想改善 , 應從何做起 ??

複式洋房

回覆 sheep010 的帖子

謝謝你的意見, 專業人士是否指社工 ?

大宅

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-15 09:10
回覆 akimmother 的帖子

講得對, 唔倚賴老公諗, 又倚賴你地諗, 有見地.

樓主似乎缺乏同埋心以致有呢d行為,會唔會試下搵專業人仕攞意見

複式洋房

回覆 blingbling 的帖子

謝謝你的留言.

複式洋房

回覆 快樂的日子 的帖子

謝謝你的留言.
結婚初期, 我就係冇你咁識諗, 要自己出去揾返份工, 喺工作中令自己思想成長, 唔駛攪到而家咁, 自己都頂自己唔順, 傻吓傻吓, 依附住個老公, 令佢很吃力.

多得呢個 forum, 我開po後, 得到大家批評, 意見同鼓勵, 令我獲益良多, 我老公都讚賞我有進步, 我會繼續努力做好.

祝願你家庭幸福快樂, 身體健康, 工作順利

別墅

牛年勳章

你自己都出去捱下可能就會明

洋房

我老公就大我5年, 佢諗野都係比我成熟, 正常另一半諗野比自己幼稚都接受唔到啦...我都係細路女思想, 我老公都係錫我就我多, 我有時燥起黎都會發下脾氣, 但我比我老公自由度大, 會比佢打機, 比佢買野, 我控制欲唔強, 屋企好多濕碎事都係我去處理,我地結婚一年, 一年前咩事都唔洗理, 結婚之後,生左BB, 我就努力去學做個老婆同好媽咪, 我只希望自己既家庭幸福快樂, 我就唔洗同奶奶住, 請左工人, 同埋我堅持自己返工,唔做全職媽媽, 唔想做家庭主婦同太依賴老公, 因為做家庭主婦, 耐左,就更難適應社會,到時想做返野都困難!!

複式洋房

回覆 2bmrsyau 的帖子

謝謝你的意見.
現在每天都會溫習自己要做好的事, 一開電腦就見到 "戒三分鐘熱度" 個 wallpaper.

So far so good, 會繼續好好努力, 謝謝你們的建議和鼓勵

祝大家都生活愉快, 家庭和睦幸福

大宅

858D 發表於 21-2-16 10:06
以下只是個人意見,本人並不是甚麼專家學者。
俗語話:「學壞三日,學好三年」。
一下子點改得曬咁多對方對 ...

非常同意!唔認為樓主可以處理到full time job, 先用21天反覆練習一件小事,安頓好屋企先啦

複式洋房

回覆 858D 的帖子

多謝你話我知, 等我同我老公講, 原來某處有個同路人, 佢唔會覺得自己咁孤單
我都覺得有個支持者, 並肩學習

大家為自己頭家, 一齊努力, 共勉之, 加油 !!

858D    發表於 21-2-19 13:43

珍珠宮

2021勳章

回覆 northpointwendy 的帖子

我拎你個情況來同我先生講。我先生笑我,佢話 我同你 都係 半斤八兩。佢與你老公有同理心。我笑咗,得需尊重佢個人嘅感覺,感受。
所以,我同你一起學習進步吧!
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

回覆 858D 的帖子

謝謝你的分享
回想我家母都係咁, 我爸都話佢唔識大體, 唔講嗰句都講埋

我老公其實都同我講, 原生家庭對自己的影響很大, 如果你聽到你媽媽說的話, 有時會覺得她多餘, 無知, 就類似我俾到佢的感受, 俾個具體例子我多多反思, 如果自己伴侶係咁, 真係好無奈, 感覺好冇支援

佢亦明白原生家庭對我的影響不是一朝一夕可以改掉, 所以只要求我出少句聲, 禍從口出, 冇咁容易因為失言而攪到家嘈屋閉, 多做事, 少說話, 係佢俾我嘅建議

複式洋房

回覆 speakertopic 的帖子

謝謝你的意見.
佢成日都話可唔可以唔駛問多兩條問題先得到答案呢

我諗就係要講重點, 我知我成日口快過個腦, 都未聽清楚問題就答, 佢成日話唔係搶答題, 你組織吓先講啦

而家我會喺心入面講一次, 係講得清楚先開聲, 如果唔知或者未組織到, 就起碼答, 我要消化吓先, 諗到再答你

希望有幫助

複式洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

謝謝你的意見.
而家我的做法是, 佢叫我決定或者諗嘅問題, 我就唔會答 "你話啦" 之類, 我會有個明確答案, 最後補上 "好唔好?" 以尊重佢回應.

講之前喺心入面講一次俾自己聽, 明白清楚先開聲答, 都有用的.

珍珠宮

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-17 19:23
回覆 lojo11 的帖子

謝謝你的留言
多謝你坦承分享。
聽咗呢個具體事例後,有點聯想到我家母0係藍領階層的收入工作環境中做咗二十年後嗰個腦。
以我個人在白領階層職場上打滾咗20年工作經驗評估,樓主如果出去搵嘢做,會得不償失。我為何如此說?
用咁嘅思維思考所得嘅回覆內容,係保唔住一份白領階層嘅工種。除非你係皇親國戚,鐵飯碗嘅後台,試用期未滿已經被人遣翻屋企。
只有藍領階層的收入工作環境先兼容到咁嘅腦唸嘢嘅人。但此類工種對磨練提升你個腦去到你老公嘅要求,並無生效之力。看看我母親就是一個人版。而家佢成日有啲類似樓主咁嘅對答 畀父親「炳」。我同家父講:你鬧媽咪,白白提升咗自己嘅血壓,負面影響自己嘅健康 之餘,對媽咪毫無影響效用。何必?老婆係你自己揀嘅,自己一路以來寵翻來嘅,而家咪自食其果囉。如果你當初係好似 郭靖 咁勁嘅,早就娶咗個 黃蓉 咁嘅醒目女 老婆 翻來啦。
如果今日係你老公上來求解,我會提議你老公 好似我以上 溫馨提議 家父咁,平心學著面對現實。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-17 19:23

謝謝你的留言

說話要講重點,不要答非所問!

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

謝謝你的留言

太冇主意,男人唔鐘意的
相知相遇相識

複式洋房

謝謝你的留言
佢最不滿嘅係我溝通不到, 詞不達意, 帶佢遊花園

例如: 出街叫嘢食, 佢問我食咩好, 我會答叫上次食嗰個呀..........佢會話不如你直接講嗰樣食物出嚟, 唔駛又要兜個大圈, 諗返上次嚟呢間舖, 叫過咩食, 記得返先可以落 order,

成日話做嘢已經諗到個腦好攰, 唔好喺屋企都要咁傷腦筋, 得嘛

呢個係小小事嘅例子, 仲有好多佢問我, 我答幾句都答唔到個清楚嘅回應, 佢就最怕, 都冇要求我, 佢唔講我都可以感佢所感, 講都白, 問到明, 都詞不達意, 不得要領, 就係佢最忟憎的事

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

我C6比我成熟, 事事照顧到盡... 同佢一齊, 我覺得自己越來越蠢咁.... 有時係會慣左去依賴佢... 變得老憑左..... 其實你C6最不滿D咩? 用太多錢?

複式洋房

回覆 Yeelim 的帖子

謝謝批評及建議

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊