夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

經常自省啦!

男爵府

好媽媽勳章

northpointwendy 發表於 21-2-17 12:25
回覆 心滿意足 的帖子

謝謝批評

唔係批評你,只閒談說笑

複式洋房

回覆 Gi-leung 的帖子

謝謝你的建議.
原來喺度同大家傾吓計, 大家批評我, 勉勵我, 都可以令自己成長, 起碼見到大家留言, 我回覆你地嘅留言, 都係自己反省嘅時間, 又見到大家留言嘅不同經歷, 好似認識咗好多朋友咁.

多謝大家幫忙及勉勵, 祝願大家都生活幸福, 開心愉快 !

複式洋房

回覆 bedwinfi 的帖子

謝謝你的留言.
可以俾我了解到從男士角度的睇法, 更深層次的經濟壓力, 讓我知道更多老公不為人知的苦況, 佢知我幼稚, 都講唔到俾我知呢啲更難頂的壓力

我會努力做好自己, 令佢少一份我俾佢嘅心理重擔

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

northpointwendy 發表於 21-2-17 12:25
回覆 20150618bb 的帖子

謝謝批評
唔緊要,請繼續做好

複式洋房

回覆 858D 的帖子

謝謝你繼續提供建議跟進.
我都有將我要改善的東西寫低, 每日放喺自己當眼處, 可以容易望到, 電腦 wallpaper 用咗"戒三分鐘熱度" 格言.

老公都讚我有進步, 我就督促自己要持之以恆, 希望承你貴言, 用意志同時間克服 "江山易改, 本性難移"

謝謝你的勉勵.

cathngai    發表於 21-2-17 21:52

伯爵府

northpointwendy 發表於 21-2-15 11:35
回覆 cathngai 的帖子

謝謝你的建議, 我會努力實踐

其實要改善自己做人處世待人接物等技巧 除左返工都可以有好多渠道 例如做義工 興趣班等我 出去社會同多啲人相處下 慢慢會有進步 加油!

cathngai    發表於 21-2-17 21:52

複式洋房

回覆 20150618bb 的帖子

謝謝批評

複式洋房

回覆 心滿意足 的帖子

謝謝批評

大宅

作為男人,我睇到的角度好唔同。
從一開始你沒有清楚表明年齡,我當作男60,女47,如有子女則約廿多歲。
理論上這個年齡理應接近退休,子女出身,層樓應該供得差不多,而綜合大不如前這句,可視為層樓應該賣左,依家租樓或由大屋搬細屋仲要供廿幾年,子女工作前途未定。先從最大局來看,廿年貸款對一個60歲快退休人士是多大的壓力:要用5年時間來賺錢還廿多年貸款即五倍的財務壓力!
其次子女的前路能否自給自足,未來婚嫁及其買樓支援與否,如多於一子女更要做到公平則更難,這又是好幾百萬。
第三,身體狀況及醫療壓力,隨著年齡增長這個也會續漸成為問題。
如果與以上三點比較,“要不要給你倒杯水,明天早餐想食什麼”這些煩瑣事根本不值一提,幾十年夫妻理應去到一舉手一投足便已知冷暖,想食要水還是要外衣,還是該靜時安靜,理應心照不宣。
按以上情況,我估差不多600萬左右吧,你找工作只是杯水車薪,好處是學懂待人處事看人眉頭眼額,比只會計婆仔數重要。

858D    發表於 21-2-18 06:20

珍珠宮

northpointwendy 發表於 21-2-16 14:37
回覆 858D 的帖子

謝謝你的分析, 你的睇法又啱嘅
"三分鐘熱度" :以我個人對自己此症嘅經驗,我會寫低目前呢個月要改變嘅習慣,每日起身後搵時間重溫呢啲要改變嘅習慣。對有啲習慣係可以用時間表預定一段時間來做嘅,就講之擺入今日嘅時間表內,到時招住做。
總結:改咗三分鐘就冇咗,點解?我個思維理解我自己係 「江山易改,本性難移」嘅情況。我會用意志同時間表來克服。
勉勵樓主:慢慢來。你有的是每天的練習機會。感恩,現在你老公雖然收入減低,但未至於零收入,逼切需要你呢一刻奇蹟出現,即刻改掉漏習來搵食。呢種情況,我一嫁我前夫後第六個月就已經遇上呢種逼切情況。我前夫大我 十三年幾個月。我嫁佢當時我得21歲。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

northpointwendy 發表於 21-2-14 19:24
我細老公13年, 結婚已經28年了, 老公一直都當我係細路女咁養我, 寵我..5年前因為家庭經濟走下坡了, 老公已 ...
老天真

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

結婚28年,你點都唔會仲係細路女呀?最少都44歲啦

複式洋房

回覆 KARORO1030 的帖子

謝謝你的勸勉.
今次開呢個話題, 都真係知衰, 唔想頭家散, 要求教, 明知會有好多批評, 不過有批評先會有機會學嘢,

我會好好努力, 不要三分鐘熱度, 持之以恆, 希望會有所改善.

其實老公知我在論壇上公開這個話題, 都顯示我有改善嘅心, 唔會好似以前淨係覺得自己啱晒, 唔聽別人意見.

大家努力加油, 祝大家生活幸福愉快 !

複式洋房

回覆 BeeBeeSo 的帖子

謝謝你的意見
我都要揾多啲為家庭付出的機會, 以免老公繼續覺得我只有 get 沒有 give, 佢咁話我時我又唔高興, 但係自己問心又覺我好似係咁

佢好多時都話, 我地關係唔平衡, 側埋一邊咁付出, 好唔健康, 我成日都聽唔明, 何況要揾解決方法.

多啲付出, 可能可以令到關係平衡啲, 埋怨都少啲

感謝你的建議

複式洋房

回覆 858D 的帖子

謝謝你的分析, 你的睇法又啱嘅
我都諗唔通我揾唔到工, 就咩都改善唔到咩 ?!

呢個每次改一項嘅提議, 我會試行, 而家老公一工作, 我就當佢出咗去返工, 或者對住個電腦 work from home, 唔好騷擾佢, 假設佢對住電腦開緊會, 唔通俾其他人見到我喺度吱吱喳喳咁失禮咩.

到佢行開個工作位置, 同我傾兩句時, 我就適量答少少, 唔知答咩好就笑住 "嗯...嗯" 咁, so far so good.

我都要提自己繼續努力, 有時我分析自己都有 "三分鐘熱度" 嘅問題, 所以先會屢勸不改, 故態復萌.

今次開呢個 po, 得到大家咁多意見, 我又因為希望每個留言我都要儘量回覆, 以答謝大家, 所以多咗好多反省自己的時間.

大宅

northpointwendy 發表於 21-2-15 20:28
回覆 KARORO1030 的帖子

我老公失望時都係話我淨顧得自己感覺良好, 根本冇理會過佢幾難受

加油呀!你行出第一步,肯接受意見
願意去為對方改變,已經好值得欣賞

記得要勿忘初心
承諾握緊對方的心
由愛人到親人,縱使係緣份亦都要努力去維繫。我地一齊加油呀!

複式洋房

northpointwendy 發表於 21-2-14 19:24
我細老公13年, 結婚已經28年了, 老公一直都當我係細路女咁養我, 寵我5年前因為老公的公司沒有了, 家庭經濟 ...

我比老公細十五年,佢成日都話兩公婆都有唔同崗位,佢付責投資,主要收入,我就幫輕佢家中屋企人事務,雖然我有full time working ,但我明白佢壓力大我好多.所以我盡力令佢煩少D。作為家中一份子,每個人都付出!加油!

珍珠宮

northpointwendy 發表於 21-2-14 20:41
回覆 飛天紅豬俠 的帖子

老公在家工作時, 我會講吓窗外面見到嘅趣事, 但好多時詞不達意,
以下只是個人意見,本人並不是甚麼專家學者。
俗語話:「學壞三日,學好三年」。
一下子點改得曬咁多對方對自己不滿嘅地方?
先揀一樣比較容易達標嘅嘢來做。畀老公睇,改呢樣,每日臨瞓前畀佢來評分。如果堅持到一個月都冇犯呢樣嘢,畀個讚自己。然後再揀下一樣來加埋來改。如此類推,一年後,已經改正到 12樣嘢。
搵工作呢樣嘢,應該無咁容易,幾靠 天時地利人和。如果你連屋企老公呢個多年來嘅對你咁有愛心嘅「老世」都對你有意見,在外,人地更加唔會畀面你,唔會對你咁多愛心。到時你仲多咗另一方面來嘅唔開心。到時拎埋翻屋企對住老公喊,老公又多咗樣嘢來教你呢個「女」。而家佢已經嫌教到煩。
所以,我個人認為先唔好搵工打。既然佢話:「已經冇要求我賺到咩錢返嚟幫家」即係佢都知你嘅能力有限,所以唔會對你期望咁高。只係想你從低學起,在家安頓家中各人。
咁你就 從 「在家安頓家中各人」呢方面揀第一樣嘢來改。例如:假設 以前唸到乜就即刻:「老公老公,、、、、」好似細路女咁又撒嬌又捉住佢來講,而家就 閘住 自己手同口。寫落要同佢講乜嘢。然後每日約定佢一個時間,例如飯後,臨瞓前50分鐘係大家乜嘢都唔做,專要來畀妳兩個 傾計 用嘅。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

回覆 cheiching 的帖子

謝謝你的建議.
綜合大家意見, 工作是可以令人成長的方法, 我正在找工作中, 希望承你們大家貴言, 可以俾自己學多啲嘢, 處理好夫妻關係, 處理好家庭

我都祝福大家生活幸福愉快

多謝各位

首頁

尾頁

跳至