夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

northpointwendy 發表於 21-2-14 19:24
我細老公13年, 結婚已經28年了, 老公一直都當我係細路女咁養我, 寵我5年前因為老公的公司沒有了, 家庭經濟 ...

反工,可以減輕負擔,同埋都學到好多野

複式洋房

回覆 clarissakwan 的帖子

謝謝你的鼓勵.
現在我都有多看網絡文章, 給自己增值, "如何戒掉壤習慣", "稱職的妻子" 等等.

提醒自己不要三分鐘熱度, 貫徹執行

謝謝你的揾工意見, 感謝

cathngai    發表於 21-2-16 08:58

複式洋房

回覆 KARORO1030 的帖子

我老公失望時都係話我淨顧得自己感覺良好, 根本冇理會過佢幾難受
可能係啦, 不得不承認這段關係裡我好舒服, 佢好難受, 我只顧自己安樂, 冇設身處地感覺佢有幾難頂

佢一激氣就會話, 醒喇, 屋企已經唔係以前咁喇, 生吓性啦.

謝謝你的意見, 我都希望可以做個可以支持到, 諒解到佢嘅老婆, 最低限度嘅第一步就係唔好擾亂佢情緒先.

複式洋房

回覆 Nevaeh72 的帖子

謝謝你的建議, 我會緊記少說話
喺呢度開個 po 同大家傾吓計, 俾大家批評吓, 都好有得著.

老公都知我喺度開 po, 都覺得我會尋求幫助, 唔好咩都靠晒佢, 佢都有啲安慰

剛剛先提醒我, 咁多人俾意見我, 唔好聽咗就算, 真係去實踐先有用, 唔係就枉費人們一番心機替我諗,

就好似佢提醒我咁多年嘅意見, 我都係三分鐘熱度, 好返幾日, 又故態復萌.........

大宅

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-14 19:24
我細老公13年, 結婚已經28年了, 老公一直都當我係細路女咁養我, 寵我5年前因為老公的公司沒有了, 家庭經濟 ...

其實都唔可以怪曬你。你老公大你咁多,自然成熟d, 而佢以前又搵到,咁你自然就唔使出去打工。人都中年先出去打工,又咩都唔識,要由低使起。你有咩專長呀?既然你都習慣打理屋企,不如試吓進修下陪月員,或者保安,收入都okay, 同埋都多請人。如果你成日唔經大腦就亂up野就要改善下,對你打工都唔係好事。
不如你睇多d書啦,睇書可以豐富下自己的思維。

別墅

2021勳章

結婚28年,當你20歲結婚。而家都50歲?
仲會不懂事? 甘都真係寵壞得緊要。。。
其實你真心愛一個人,想佢好
你自然會知點做。。。
唔洗人教。。。
或者你問下自己,其實最愛的係咪自己?

其實你都講得出問題所在
例如佢做緊野你就講其他野會打擾佢。。甘佢做野你就唔好嘈佢
改晒所有你已知會觸動佢情緒既野
慢慢一步一步黎啦

兩個人相處,唔係淨係求自己開心
而家你知佢有難關要過,就盡量配合吧

男爵府

2021勳章

hopeusee 發表於 21-2-15 13:47
我明,有時只係想搵個人呻下,但對方就好理性咁分析同教你點做。攪到愈講愈炆,唔岩傾,覺得佢唔明我 :sig ...

最慘現在我又變咗家庭收入嘅主力,而我本身易有負面情緒容易抑鬱,佢嘅回應有時更加令我心情更沉重。

別墅

2021勳章

issactmaria 發表於 21-2-15 09:57

我面對工作問題向他呻,佢都會好勞氣講返佢D工作經驗教 ...

係咁架,我同老公講唔開心野,佢會話 “咁你都要檢討下”,自始我唔會同佢講,費事受二次傷害。搵朋友吹下水仲開心。

別墅

2021勳章

回覆樓主:

你老公講得出口,應該好大壓力。你最好提供完一日三餐,最多斟下茶,咖啡俾佢,不要在佢面前行來行去,,唔好俾小朋友煩佢,自己不要多言,太悶搵朋友出去行下,等你老公有個安靜環境諗下野。男人解決了問題,自然會走出佢個洞穴找你。

別墅

2021勳章

我面對工作問題向他呻,佢都會好勞氣講返佢D工作經驗教 ...

我明,有時只係想搵個人呻下,但對方就好理性咁分析同教你點做。攪到愈講愈炆,唔岩傾,覺得佢唔明我 。我諗男人都係咁,或者搵朋友/上黎呻下仲好。

男爵府

2021勳章

nice2021 發表於 21-2-15 11:28
咁聽落,你同丈夫都係以家庭為中心,佢多左時間可以處理孩子嘅事,某程度上都減輕你嘅擔子,你也可專注事 ...

多謝你呀!
其實我真係鬱咗好耐,唔可以怪佢,但又感到工作壓力責任大時,又無人理解。嚟緊仲有漫長日子,諗起都有點灰。

複式洋房

回覆 cathngai 的帖子

謝謝你的建議, 我會努力實踐
你說得對, 佢唔係想外出工作賺錢養, 昨晚我地都有傾過,

佢同意我揾工都唔係為咗份人工, 係希望工作可以令我對做人處世有所得著, 希望對大家的關係都可以有所改善

我也會實踐你的建議, 斟茶遞水, 按吓膊頭, 都係關懷的表現, 揾唔揾到工作, 在家我都可以做, 以表關懷

感謝你

洋房

咁聽落,你同丈夫都係以家庭為中心,佢多左時間可以處理孩子嘅事,某程度上都減輕你嘅擔子,你也可專注事業。
至於工作方面,你要一個聆聽者,但往往老公誤解你要指導,所以教導式嘅訓話而令你更難受。依樣野好多男人都係咁,唔識講安慰嘅說話,唔夠感性。會唔會揀個另一舒發渠道?上黎bk呻吖,依度好多人都可以比正能量你。又或者試下同老公呻之前,叫佢只聽唔洗講,比佢知你只想發洩下姐。
至於放假想做嘅活動,因為體能上有分別,如果要體力嘅活動唯有約其他朋友進行,諗啲靜態活動一齊玩,如煮嘢食,海灘曬太陽,睇下展覽等。

男爵府

2021勳章

要改變都不是一朝一夕, 你有心改變, 你老公知道佢一定好開心, 慢慢嚟。
我覺得你老公並不是想你出外賺錢幫家,只是希望他工作時你不要騷擾佢, 樓上jm話齋 ,少說話多做事, 斟茶遞水, 當佢疲倦時 停下來 ,你可以行埋去幫佢按兩下, 同佢講聲辛苦曬老公, 多謝佢為個家付出咁多 , 咁多年都咁愛護你 , 包容你 ,你其實都好想做一個正直嘅家庭主婦 , 現在努力中 ,佢一定好冧。
仔仔方面你應該同佢解釋,現在家庭的狀況, 爸爸的擔子有幾重, 其實爸爸好錫佢,好愛個家 ,令佢開懷。

男爵府

2021勳章

Delete

男爵府

2021勳章

Delete

男爵府

2021勳章

我老公每月有固定被動收入,而我家仍有工人。他每天會 ...

我面對工作問題向他呻,佢都會好勞氣講返佢D工作經驗教我點處理,但他永遠唔察覺我情緒低落甚至有抑鬱問題,即時需要的唔係解決問題而係舒緩情緒,所以永遠唔啱channel. 感覺上好似一個人在路上,獨自面對前路。
我只是感到現在好似與他活着2個不同世界。

男爵府

2021勳章

nice2021 發表於 21-2-15 09:30
你老公退休後有咩做?有冇搵啲事去忙?還是呆在家中?佢退休後有咩變化而令你有感大家唔同步?佢抱怨你因 ...

我老公每月有固定被動收入,而我家仍有工人。他每天會一早吃早餐,去行超市,一D貴價D嘅扒、刺身、海鮮及日常用品都會由他負責。細仔有SEN及身體問題要定期覆診、另留學事宜都會由他負責跟進。因他年輕時曾醉心於球類比賽,無好好保養雙膝,現出現膝蓋退化,不能行得遠。而我因工作忙壓力大,放假就會選擇行多些當做吓運動減壓。平日,他偶有與他的兄弟姊吃吓lunch.

洋房

issactmaria 發表於 21-2-15 08:10
同樣地,我都想請教各位jm, 點樣可以平衡到,我與他噤大反差而引致嘅負面情緒,有無同路人?
...

你老公退休後有咩做?有冇搵啲事去忙?還是呆在家中?佢退休後有咩變化而令你有感大家唔同步?佢抱怨你因工作夜歸,唔煮飯?佢唔體諒你工作忙,唔做家務?因為佢太多時間在家,無所事事,好多挑剔?
可以講多啲你所指嘅反差情況嗎?

複式洋房

回覆 Ava000Ava 的帖子

謝謝你, 我回望咁多年, 真係要好好珍惜咁錫我老公,
現正努力揾工, 希望儘快有回音, 明白外出工作是困難的, 不過呢種磨練對自己, 對老公, 對家庭有好處, 我一定會努力去做

謝謝你的勸勉

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊