夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 akimmother 的帖子

講得對, 唔倚賴老公諗, 又倚賴你地諗, 有見地.
我現正找工作, 希望儘快有回音啦, 唔係老公又覺得我得把口up, 都冇實際成績

在家裡, 不斷提醒自己少說話, 但有時應該講嗰啲我又唔講, 又會變成冇交帶, 好多時我判斷唔到應唔應該講㗎,
我提醒自己嘅就係, 對老公有幫助, 有必要講先講, 否則就合埋把口

煮飯就諗吓啲新嘢煮, 都有為膳食方面俾啲心思, 唔好俾老公覺得我咁懶散

而家開始學習易地而處, 換位思考, 希望做到感佢所感, 但係真係好難, 唔係咁容易感受到, 仍然尋找方法中.

多謝你提出我自己諗過咩方法, 讓我有一個反省的機會, 不應再咁倚賴別人, 謝謝

複式洋房

回覆 issactmaria 的帖子

謝謝你的勸勉, 現正在揾工, 希望快啲有回音
聽到你的處境, 我同老公嘈完交, 都會趁大家平心靜氣時, 再傾傾大家的感受, 相量日後的處事辦法,

不要被情緒牽著鼻子走, 才可以理性看待事情,

這是我小小意見, 不知是否管用,

無論如何, 謝謝你自己也處於困境時也來勸勉我, 感謝

複式洋房

回覆 sunnykiwi 的帖子

謝謝你的意見, 我之前太我行我素, 可能真係冇細心留意老公的脾性
我現在正在揾工, 少說話, 多思考自己的不足,

謝謝你看書和外出工作的建議, 我會努力實踐

複式洋房

回覆 Catvole 的帖子

謝謝你的意見, 我會好好實踐

複式洋房

回覆 free2020 的帖子

謝謝你的意見

大宅

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-15 08:02
回覆 Ava000Ava 的帖子

謝謝你的意見, 我會努力
其實你老公應該對你好到讓人羡慕,
老實講,搵返份工係你依家確切要做架,
一來幚輕下家庭,二來磨練返對人處事
當然你工作上人際上要預左有錯折,忍下,從中學習下,你就會有成長

複式洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

謝謝你的當頭棒喝

複式洋房

northpointwendy 發表於 21-2-15 08:15
回覆 babyhoi 的帖子

謝謝你的建議, 我都真係覺得自己冇咩點成長過, 所以開呢個 po, 希望各方不同角度的網 ...

不如你自己諗啲改善方法, 講出嚟等大家俾意見。

你唔要老公諗,但自己仍然係無諗過嘢。咁樣維持得幾耐呀?

複式洋房

回覆 nice2021 的帖子

謝謝你的建議. 謝謝你的建議, 我之前好我行我素, 我鐘意點就點, 老公都就晒我, 仔讀咩學校, 學咩課外活動, 老公都依從我意見
我咁自我中心, 都冇感受到身邊人的感受, 以致佢覺我的冇感佢所感

外出工作, 一定有幫助, 謝謝你的意見, 現在我揾工中, 希望儘快有回音, 謝謝你

複式洋房

回覆 babyhoi 的帖子

謝謝你的建議, 我都真係覺得自己冇咩點成長過, 所以開呢個 po, 希望各方不同角度的網民, 給我批評, 希望可以令自己成熟啲
你講嘅同我老公講嘅一樣, 佢唔想做我亞爸, 替我分析我有咩問題, 有咩需要改善, 教埋我點同佢相處

結婚咁耐, 經濟責任, 心靈開導, 都係由佢負責, 婚姻關係, 家庭關係非常失衡, 現在家環境改變了, 我仍然幼稚如昔, 佢真係好難頂,

我開呢個 po, 就係希望從其他人找到一些改善方法, 唔駛佢再付出思考來教我,

多謝你的意見, 我會努力實踐

男爵府

2021勳章

issactmaria 發表於 21-2-15 08:09

我同你結婚背景有點本相似,不過就無你咁幸運有人養及 ...

同樣地,我都想請教各位jm, 點樣可以平衡到,我與他噤大反差而引致嘅負面情緒,有無同路人?

男爵府

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-14 19:24
我細老公13年, 結婚已經28年了, 老公一直都當我係細路女咁養我, 寵我5年前因為老公的公司沒有了, 家庭經濟 ...

我同你結婚背景有點本相似,不過就無你咁幸運有人養及寵。結婚噤多年都係要工作及為孩子而忙,到近2年老公退下火線,而我仍然為工作搏殺,加上工作忙壓力大,2人分歧越見嚴重,生活反差亦越來越大。雖然佢仍有被動收入,但我就好似變咗一個男士嘅角色,因工作煩惱時常抱怨,而因思想諗法唔同,大家越走越遠。
我勸你平日少說話,多用行動去支持他,例如一杯coffee等。你真係幸福咗噤多年,否則現在都半百,都唔會夠膽形容自己係靚妹。我諗除咗工作面對社會,令你快D訓練你成長,我真係諗唔到有其他方法。

複式洋房

回覆 Ava000Ava 的帖子

謝謝你的意見, 我會努力

複式洋房

回覆 FennieMan 的帖子

謝謝你再給我意見, 冇叫個仔分擔家務都係老公話我唔識教仔嘅其中一項,
三日唔埋兩日, 又攪到屋企家嘈屋閉, 仔都借啲意就出咗街, 唔想留喺屋聽到我地嘈

所以話我做老婆做亞媽都唔合格

謝謝你的意見, 我會好好實踐

男爵府

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-15 07:22
回覆 Nbs 的帖子

謝謝你的當頭棒喝, 我開這個 po, 都係知衰, 俾唔同角度嘅網民們, 批評一下, 希望都係可以 ...

令自己思想成熟嘅方法,就係要自己有所經歷然後成長,過程中不斷思考,多睇書係最有效最經濟嘅做法。
出外工作,多見唔同嘅人,有意思嘅話題都會多左。
對方專心工作時,盡量不打擾。結婚咁多年,對方性格都應該知吧?除非你一直都冇細心留意過。
4x 唔細了,唔知再話自己細路女,小朋友叫我姐姐,我都要佢叫返我姨姨,都這個年紀冇可能仲認細。

複式洋房

回覆 Nbs 的帖子

謝謝你的當頭棒喝, 我開這個 po, 都係知衰, 俾唔同角度嘅網民們, 批評一下, 希望都係可以令自己成熟啲嘅一個方法.
謝謝

男爵府

男人認真工作或煩緊時真係吾好打擾。我通常最多欏杯咖啡或切好生果,笑一笑放佢枱面就leave him alone. 之後忙完佢自然會放鬆心情和你傾計。加油

cathngai    發表於 21-2-15 10:08

大宅

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-14 19:56
回覆 肥肥寶 的帖子

謝謝回覆, 好多時就係不能感老公所感, 以致出現思想大距離,

咪就係,當佢18歲嫁,嫁左28年都46啦,仲咁幼稚思想,咁佢老公真係好愛佢,可以忍左28年

大宅

牛年勳章 2021勳章

happylife28 發表於 21-2-14 20:35
結婚 28 年, 冇五十都四十到抆, 年紀都唔細, 仲覺得自己細路女?
所以都可以想像到樓主老公都惡頂。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

洋房

回覆樓主:

結左婚28年,都應該知道丈夫脾性,鐘意咩唔鐘意咩,甚至有默契,唔洗開口都知佢諗咩。
或者樓主真係搵份part-time,可以幫輕下家庭經濟,又可以擴闊生活圈子,學下人際交流。希望可以改善到啦。你老公見你咁努力改進,都明白你唔係有心激佢。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊