夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2021勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

結婚28年,
點都有四十幾五十歲啦,
就算好後生結婚,
呢28年黎你冇成長的嗎?
我好好奇,
你真係當自己係金絲雀俾老公圈養住,可以不問世事,
以致你不懂人情世故、做人處事?
我諗你老公已經厭倦做你爸爸,
希望你做返你年齡合適嘅行為,
等佢可以牽掛、煩惱少一樣嘢,
我覺得你最簡單能夠做左嘅,
就係少説話、多做事,
唔好講啲無謂嘢,
顯得成熟啲,
搵啲平嘅興趣學吓做吓,
至少唔好俾佢覺得你百無聊賴,
作為太太你處理好屋企、
處理好自己,
已經係對老公最太嘅支持

大宅

2021勳章

其實他都係要求佢做野果時唔好嘈到佢姐,真係咁難做到?

公爵府

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-14 20:49
回覆 FennieMan 的帖子

謝謝你的建議.

要打理所有家頭細務,加一日3餐已經好好呀!有工作再算,如果有小朋友就開始訓練佢地分擔家務,簡單如開洗衣機,洗碗....
男人工作時,真係唔好嘈到佢,可能有時你覺得悶,想同佢傾下計,但最好唔好。
唔知小朋友幾大,一頭家最忌家嘈屋閉,如果你攪唔掂頭家,會令佢煩多樣嘢。

cathngai    發表於 21-2-14 23:23

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

13 年好似好多
當你係10歲同23 歲時,咁當然爭好遠
但當你係40+ 同50+ 歲時,其實大家都已經係成年人(甚至中年人),其實已經無大分別
所以唔好再用爭13 年做籍口,根本就係你自己唔成熟無長大
幾十歲人仲叫自己細路女,我40 歲都講唔出口...

P. S. 人哋做緊嘢你同人講乜嘢窗外趣事呢......

複式洋房

回覆 happylife28 的帖子

就係因為同老公年齡的差距, 思想的鴻溝, 所以自覺是細路女一樣不懂事, 老公口中唔生性
很想改善, 但又不知如何做起

複式洋房

回覆 FennieMan 的帖子

謝謝你的建議.
我都有減少開支, 儘量每日3餐都係自己煮, 點都平過出街食

揾工中, 未有回音, 現在所有家頭細務, 一日3餐都是我一個人處理, 雖然都怕有工作後, 又打理不到屋企, 但也努力找工作

複式洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

謝謝你的建議

複式洋房

回覆 肥肥寶 的帖子

謝謝你的建議

複式洋房

回覆 飛天紅豬俠 的帖子

老公在家工作時, 我會講吓窗外面見到嘅趣事, 但好多時詞不達意,
佢最怕我溝通唔到, 好似帶佢遊花園咁, 佢就一定火起, 尤其做緊嘢, 一擾亂佢情緒, 又要罵又要分析, 之後再收拾心情pickup返工作, 非常激氣

佢成日話已經冇要求我賺到咩錢返嚟幫家, 淨係唔好再喺佢努力工作之際, 騷擾佢, 唔出去工作, 就在家安頓好家中各人, 我成日攪到家嘈屋閉, 不是一個稱職的妻子及媽媽

公爵府

2021勳章

試吓搵工,揾唔到長工,part time 都做住先。其他盡量減少鬧支,冇必要就唔好亂買嘢,出街搭公共交通工具,唔好搭的士。
唔識咪學,有心唔怕遅。

男爵府

牛年勳章 2021勳章

結婚 28 年, 冇五十都四十到抆, 年紀都唔細, 仲覺得自己細路女?

大宅

牛年勳章 2021勳章

出去做工, 工作環境可令人快高長大。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

2021勳章

northpointwendy 發表於 21-2-14 19:56
回覆 肥肥寶 的帖子

謝謝回覆, 好多時就係不能感老公所感, 以致出現思想大距離,

你要你老公感覺良好,就唔好做或講佢唔鐘意既野,而家佢有經濟問題,可能佢想你出去工作減輕佢壓力?

大宅

不如你講吓自己講過乜野唔經大腦嘅說話,做過咩令到老公紮紮跳?

複式洋房

回覆 肥肥寶 的帖子

謝謝回覆, 好多時就係不能感老公所感, 以致出現思想大距離,
我真的很想有改善, 但不知如何做起

虛心問, 如有方法, 請賜教, 謝謝 !

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

結左婚成三十年,年紀都應該點都唔係用細路女黎形容,除非智力有問題,俾人寵慣唔代表可以控制唔到自己

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊