自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

今日同個做保險既朋友講開 ( 我己買 , 所以佢唔會 sell 我保險的 ) , 佢話佢身邊幾乎所有人都有買 , 好少聽到有人話無買 , 甚至叫我去做 research 問下我身邊既人有無買

其實有無數據公佈過 , 香港大約有幾多 %人口完全無買保險架 ?

子爵府

shirley784 發表於 21-2-15 23:36
今日同個做保險既朋友講開 ( 我己買 , 所以佢唔會 sell 我保險的 ) , 佢話佢身邊幾乎所有人都有買 , 好少 ...

公爵府

回覆樓主:

我老豆冇買,佢唔鐘意買保險,自己會俾錢入私家檢查同做手術。

子爵府

今日同個做保險既朋友講開 ( 我己買 , 所以佢唔會 sell 我保險的 ) , 佢話佢身邊幾乎所有人都有買 , 好少 ...

在二零一九年,香港保險業的毛保費總額增加10.2%至5,669億港元。

子爵府

Celine524 發表於 21-2-15 23:38

我比較難sale , 有保險界人士話我條命和健康不值錢,佢話比得起$ 保障自己的人 衿貴d,於是我買左5600股AIA1299

子爵府

Celine524 發表於 21-2-15 23:43
我比較難sale , 有保險界人士話我條命和健康不值錢,佢話比得起$ 保障自己的人 衿貴d,於是我買左5600股AIA1 ...

未來會繼續增持, 到病了,沽出看醫生.

伯爵府

回覆樓主:

我……保險信唔過,變咗孤兒單仲惨

珍珠宮

其實好多人冇買,唔好以為醫生一定買,我識兩個醫生都唔買,佢解釋咗又幾有道理

水晶宮

回覆樓主:

我36歲生咗小朋友先買,因為我個 plan係連埋個女的。之前我無買,做大手術都係自己俾錢。
我父母老人家都係去到60+歲左右先買,之前都無。

水晶宮

iamiam 發表於 21-2-15 23:49
其實好多人冇買,唔好以為醫生一定買,我識兩個醫生都唔買,佢解釋咗又幾有道理
...

其實醫生唔買唔出奇,一來有病有錢醫,二來醫生費分分鐘免費(搵朋友, 就算唔識都未必會收錢,行規),三來醫生住私家醫院都有discount。
所以分分鐘買仲唔抵。

伯爵府

我朋友做精算
佢就係幫保險計數
佢話唔會買

珍珠宮

回覆樓主:

真正有錢人唔會買,隨時有能力拎錢出嚟醫。

我有買,因為唔係下下拎到10萬8萬去醫病。亦都好在有買

琥珀宮

iamiam 發表於 21-2-15 23:49
...

點解釋?

琥珀宮

Celine524 發表於 21-2-15 23:45
未來會繼續增持, 到病了,沽出看醫生.

有個係保險公司做會計嘅親戚都係咁同我講
但又唔係人人都識投資,真係見過有人係月月清,完全冇儲蓄嘅概念,呢啲人就真係要買返份,當儲錢都好

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我只係買了家居保。

珍珠宮

回覆樓主:

保險是:
有錢人不用買
窮人冇能力買
我父母冇買,全部入政府醫

Winter1222    發表於 21-2-16 18:42

別墅

Celine524 發表於 21-2-15 23:43
我比較難sale , 有保險界人士話我條命和健康不值錢,佢話比得起$ 保障自己的人 衿貴d,於是我買左5600股AIA1 ...

大宅

回覆樓主:

但係誠哥買好重保險喎,好多富豪都有買~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

laumuichu 發表於 21-2-16 07:01
但係誠哥買好重保險喎,好多富豪都有買~

你點知?

伯爵府

回覆樓主:

我以前冇買,公司有醫,到結婚,老公公司又有比埋我,到小朋友出世就買最basic,因有2份醫療,2份一齊claim cover 好好。至於大人,淨買人壽,小部份儲錢人壽,大部分純人壽。
sell保險嘅實講,保險後生買,但我每年過5位數字買保險,假設十年後,份保險同樣會因年紀增加加價,跟本同十年後先買係一样,再sell我,後生時d病未發出嚟,後生買cover得好d,我都係果句,邊個唔知買嘢買最多最靚係好,我夠想買lv,但買唔起咪買coach,當cover已經夠,d錢係咪應該洗起層樓度,洗係小朋友度,我慶幸自己做得啱,過去我曾入院私家都claim得足,而小朋友物質教育都分配到資源,我唔會為左供保險cut教育嘢

首頁
12345...8

尾頁

跳至