自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

loved 發表於 21-2-16 13:01
我 c6係想自己搬,仲要搬去村屋上2層,唉!

自己搬雪櫃上去真係有啲吃力,一陣唔識發力仲麻煩

大宅

回覆樓主:

搬屋公司好d,前排我地情況同樓主一樣,老公都係想省錢諗住唔駛叫到大車,結果用gogo搬屋,來到又話呢度要加錢、個度要加錢、假期要加錢、幫手搬上樓又要加錢……,重點係唔專業,錢沒點省到又搞到自己麻煩

公爵府

aileen3388 發表於 21-2-16 13:28
搬屋公司好d,前排我地情況同樓主一樣,老公都係想省錢諗住唔駛叫到大車,結果用gogo搬屋,來到又話呢度要加 ...

咁最尾幾錢埋單?

珍珠宮

loved 發表於 21-2-16 12:57
咁又係,我都擔心話吾搬吾搬都幾十箱,但c6想慳錢

一般搬全屋都係二千幾三千,你無大型家電可能二千頭就得添。你上網搵咗人估價先啦。

珍珠宮

loved 發表於 21-2-16 12:57
咁又係,我都擔心話吾搬吾搬都幾十箱,但c6想慳錢

自己搬/司機搬都唔係專業,touchwood有咩損傷,賠/醫藥費都唔止。仲有長手尾

「我只係分析啲壞情況,無恶意,請見諒」

珍珠宮

終極熊貓 發表於 21-2-16 13:43
自己搬/司機搬都唔係專業,touchwood有咩損傷,賠/醫藥費都唔止。仲有長手尾

「我只係分析啲壞情況,無恶 ...
吾好咁講,多謝你意見就真。各位jm俾左咁多意見,我俾 c6睇,暫時仲未勸服佢。唉!激c我

大宅

BGCOME08 發表於 21-2-16 13:30
咁最尾幾錢埋單?

最尾唔知(應該係1000+),因我老公跟佢車,我係隨後再到,到既時候見到d野擺係大樓門口,老公自己搬緊,佢地淨係幫手搬左雪櫃同一張檯上樓,係舊屋時就聽見我老公係度同佢地講價,話同佢地一開始報既價唔同,佢地上來掃一眼就話要一千蚊,跟住就話要點就要加錢要點又要加錢…………,如果你地要用gogo,建議問實個價,包括附加服務要加幾多錢、假期搬加幾錢、搬上幾樓要加幾………

珍珠宮

loved 發表於 21-2-16 13:50
吾好咁講,多謝你意見就真。各位jm俾左咁多意見,我俾 c6睇,暫時仲未勸服佢。唉!激c我
...

其實無大型家電,唔洗拆裝,無相像中咁貴
你去問下價先啦

子爵府

搵搬屋公司
搬屋前後執嘢已經好花氣力,可以搵專人代勞就盡量搵,無謂整親時要睇醫生仲貴。

男爵府

loved 發表於 21-2-16 12:26
因為吾係全屋搬,大櫃,床同好大量雜物都吾會搬,要搬最大件係電視同雪櫃,同煮食用具。雖然大部份野吾搬, ...

雪櫃塞得落gogo van?

男爵府

黎緊搬屋睇過搬屋公司話包紙皮箱, 想問下d紙皮箱佢係點比我?
特登拎過黎比我? 定係我去拎?

伯爵府

Gogovan就算好少野如果要搬上去,4袋紅白藍衫都五六百
我試過一人搬屋,大型得床同健身單車都係$1700
Gogovan淨雜物要走幾轉都起碼$2500

珍珠宮

aileen3388 發表於 21-2-16 13:58
最尾唔知(應該係1000+),因我老公跟佢車,我係隨後再到,到既時候見到d野擺係大樓門口,老公自己搬緊, ...
我將你個 case話俾 c6知,佢最初都吾肯,之後鬧到面紅耳熱。我都係擔心佢年紀不輕,點樣搬幾十箱野行2層,好彩而家佢都肯

男爵府

回覆 owla 的帖子

特登拎過黎你屋企的

owla    發表於 21-2-16 15:17

子爵府

回覆 loved 的帖子

有雪櫃, 仲要上村屋2樓, 你地自己搞得掂? GOGOVAN司機應該唔會幫你搬上樓喎.搬屋都係幾千唔好慳, 一陣自己搬整親就麻煩

琥珀宮

szeszephoebe 發表於 21-2-16 12:43
對上一次係用GOGO, 叫左幾個FD一齊幫手
但果時我未結婚唔係同老公一齊住,
佢自己獨居加我有小小野 ...

叫 fd幫手,完事請人食飯都係一筆,計落唔係平好多,仲要欠人人情,若fd搬野受傷仲大鑊。

真係搵搬屋公司乾手淨腳

珍珠宮

經各 jm出po,之後同佢鬧到面紅耳熱,最後佢應承左,多謝咁多位

伯爵府

loved 發表於 21-2-16 12:26
因為吾係全屋搬,大櫃,床同好大量雜物都吾會搬,要搬最大件係電視同雪櫃,同煮食用具。雖然大部份野吾搬, ...

如果你冇大件野
唔會好貴咋喎
我個時睇BK JM推介
有大件野 超多雜物
都係$3000 (應該其他搬屋公司再平啲)

唔好玩自己
萬一整親睇兩次醫生都唔只$2000
如果你C6堅持自己搬就call大貨車
好似一千左右 個啲可以包埋搬

伯爵府

owla 發表於 21-2-16 14:44
黎緊搬屋睇過搬屋公司話包紙皮箱, 想問下d紙皮箱佢係點比我?
特登拎過黎比我? 定係我去拎? ...

佢會約時間俾你
星期六日都ok
留意啲箱有部分公司會收返
我個間會收返

珍珠宮

回覆樓主:

除非你有幾個壯丁幫手,否則都係要揾搬屋公司,同埋搵朋友幫手搬事後都要請人食飯/欠人人情,咁我寧願搵搬屋公司

首頁

尾頁

跳至