自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

2021勳章

真心唔明,如果覺得老師要全部檢測先可以申請復課,即系覺得全部老師檢測咗先安全,咁點解唔強制老師檢測呢?其他行業,如食肆,美容...又要強制撿測呢?現在好多行業都放寬了,學校都應該全面復課啦,返半日最好,咁老師咪一樣可以休半日,咁就大家都好啦

大宅

回覆樓主:

學校如果感染,主要是人群聚集既危險,加上是兒童,更額外風險。老師做檢測,只係其中一個比較容易有系統的方法,但不全面。相信政府主要睇個案是否隱定才決定下步

別墅

2021勳章

全面感染,基本上細路仔中哂招,
香港宜家仲得番咁少學生返學,
以前升中派位爭崩頭,
宜家求其邊間都入到,
想其他細路感染好折墜啫。

大宅

2021勳章

全部師生強檢再復課咪得囉,之後每14日再檢测一次,有確診就該校停課若干日。如果唔諗啲方法去做,即係以後都唔使復課直至疫情完結啦

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

中起上呢
瀬邊個
中左邊間 停邊間
變相叫人搵命博

大宅

回覆樓主:

最好全部師生一齊check,之後定期check。

現在有好多資訊得知,康復者後遺症都手尾都好長,影響深遠。

之前11月,好多學校都爆流感,停晒課,當時大家(師生)都有戴口罩的。相信仍然好多家長就算明知小朋友病都會要小朋友返學,變相加速傳播。

11月時上呼吸道响學校都傳得咁勁,如果係肺炎,相信同樣都會响學校爆得好勁。如果家長冇意識,就算有少少病徵,都千祈唔好返學,否則呢個就真係好擔心!

珍珠宮

2021勳章

幸福花海 發表於 21-2-17 07:50
全部師生強檢再復課咪得囉,之後每14日再檢测一次,有確診就該校停課若干日。如果唔諗啲方法去做,即係以後 ...

米係

強制老師點解唔得
要學生陪葬

老師有選擇得既咩,佢地打工
唔聽話就炒,誤人子弟

血洗一下教育界

Linda515    發表於 21-2-17 10:52
Manwah    發表於 21-2-17 10:02

大宅

2021勳章

李露眉 發表於 21-2-17 08:17
米係

強制老師點解唔得

唔明點解老師有特權,老人院、地盤、食肆員工都要強檢,政府咩標準,唔通惡啲就大哂?

emilypyhui    發表於 21-2-17 22:37

珍珠宮

2021勳章

幸福花海 發表於 21-2-17 08:22
唔明點解老師有特權,老人院、地盤、食肆員工都要強檢,政府咩標準,唔通惡啲就大哂?
...

應該老師都宣誓,遵從教育局

子爵府

2021勳章

gl 發表於 21-2-17 01:29
真心唔明,如果覺得老師要全部檢測先可以申請復課,即系覺得全部老師檢測咗先安全,咁點解唔強制老師檢測呢 ...

咁你都唔明?只係政府一個藉口推比學校,到時復唔到課係學校問題,唔係佢,中咗招?亦唔關佢事,你間全部老師檢測咗架喎! 你願意揾你子女的命博?乜老師檢測晒就安全?小朋友唔會被家人傳染而帶菌回去傳比同學,老師?
另外,以我所知,大部分老師日日都要返工的,何止返半日,無zoom上,老師唔返工的學校好快做唔住,家長係精明的,會轉校。而家根本未知傳染途徑,真係惹到小朋友,後果堪設想,個個都唔想揹鑊,之前夠話只係老人家先驚,而家去到中年人,中學生亦染到,下一步到小朋友,如果到時所有老師檢測,學校/政府到時要班家長簽返學自負書,無得追咎,咁會好無保障。

大宅

2021勳章

真心唔明,如果覺得老師要全部檢測先可以申請復課,即系覺得全部老師檢測咗先安全,咁點解唔強制老師檢測呢 ...

政府的邏輯是充滿玄味,
學校老師不強制檢測,但食肆美容需要。
老師要檢測,同樣返學的學生就不需要。
學校可以復課,但公園遊樂設施繼續封。
昨天個位數,但今日廿宗初步確診,社交距離措施可以放寛。
神邏輯,難以參透。

珍珠宮

2021勳章

如果講學校安全 咁洗咩停咁耐?

大宅

2021勳章

wln 發表於 21-2-17 02:08
學校如果感染,主要是人群聚集既危險,加上是兒童,更額外風險。老師做檢測,只係其中一個比較容易有系統的 ...

咁樣落去真係要執咗所有學校好些,可能幾年都做唔到零個案 

大宅

2021勳章

幸福花海 發表於 21-2-17 07:50
全部師生強檢再復課咪得囉,之後每14日再檢测一次,有確診就該校停課若干日。如果唔諗啲方法去做,即係以後 ...

當權者其實係諗緊咩方法可以繼續停學!
而唔係諗緊咩方法可以開返學!相信背後有啲政治目的嘅

大宅

2021勳章

buzzanna 發表於 21-2-17 08:02
最好全部師生一齊check,之後定期check。

現在有好多資訊得知,康復者後遺症都手尾都好長,影響深遠。

食飯咪仲危險!不如全民停工,停市啦 

子爵府

2021勳章

咪係,楊局長下台啦!

男爵府

2021勳章

個人覺得老師學生全部做晒檢測,就可以安心全面復課,又唔駛俾人嘈點解淨係老師先要檢測

emilypyhui    發表於 21-2-17 22:39
Amy7802    發表於 21-2-17 20:42
BBG1    發表於 21-2-17 13:09
Manwah    發表於 21-2-17 10:04

大宅

rich8 發表於 21-2-17 09:36
食飯咪仲危險!不如全民停工,停市啦 

其實我都想復課的,只希望老師,小朋友都一齊check,同時如果小朋友有病,即使少少病徵,都唔好返學,咁就比較好了。

我這個想法,請問跟食飯有甚麼關系?同停工,停市又有甚麼關系?

伯爵府

2021勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

歌莉亞 發表於 21-2-17 08:25
咁你都唔明?只係政府一個藉口推比學校,到時復唔到課係學校問題,唔係佢,中咗招?亦唔關佢事,你間全部 ...

昨天先有個8歲小朋友中左,如果佢返左學都幾大獲,8歲只有小三,同班肯定要去隔離營,肯近20-30個家庭。
其實現在都有上課,雖然無面授咁好,但都唔叫無野學。

大宅

2021勳章

我都想快D復課啊!阿仔依家好懶散啊!成個宅男咁!三月都唔知有無得返
但我都唔認同樓主話老師仲有半日休息,可能有D有啦,但我見我仔學校老師經常都仲係七點幾收工,因為成日都咁上下時間用學校電話打來傾下zoom學習進度。其實老師都好辛苦。教育局安排極差,搞到老師左右唔係人。
時間帶走一切
唯獨不帶走我

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊