自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

唔會借,其實唔明佢地成日都要借錢,一係老公入廠,或者屋企有人去左天國,其實佢地借禁多錢做乜?我娘家嗰個又係,每個月借一千幾佰都算,後來發現借左幾間財仔,即炒。

男爵府

cakebite 發表於 21-2-17 19:00
回覆 老人家家 的帖子

菲律賓醫院

哦。菲律賓醫院,明白,謝謝告知。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

2萬5 太多啦~

我最多預支一個月人工,從不借錢,費事仲要同佢計數等佢還。

大宅

cakebite 發表於 21-2-17 18:59
回覆 buzzanna 的帖子

第二個僱主

即唔係新來港喇!

正路,姐姐要錢會問朋友借,或者財仔借。

我呻下,上一個姐姐,續新約後第2個月,我收到財仔信,第3個月佢比一個月通知我,原來還唔到錢。

現在這個姐姐,我過年前收到財仔信,睇下呢個走唔走路!

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

如何証明入院真有其事?仲要$25,000咁多?好難令人信囉!

大宅

cakebite 發表於 21-2-17 18:38
做未够2 個月,話個女要做手術,好等錢!但之前有jm分享過工人借咗錢後變臉搏炒!我宜家都煩惱中!大家有咩 ...

太太得250,多都無借唔借!

侯爵府

回覆樓主:

no!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你話我都想問人借25000比我

珍珠宮

回覆樓主:

半年人工梗係唔借啦,我由day 1已經同工人講唔會借錢,就算我而家工人借我都只會借一個月糧

伯爵府

畀面勳章

做未够2 個月,話個女要做手術,好等錢!但之前有jm分享過工人借咗錢後變臉搏炒!我宜家都煩惱中!大家有咩 ...

詐騙味好濃。

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔會借~

大宅

咪信佢,d工人個個每隔2個月就有親戚斷手斷腳換血,我工人個老公佢講死左3次。真有需要就叫佢俾醫院證明,影埋個女係病房相,醫院張單實報實銷,計利息借囉。 佢地醫院好平。

我工人曾經真係小朋友因登革熱入院住私家醫院2人1房,換埋血,每日130蚊港幣only。

男爵府

點解印尼/菲律賓d費用都咁高架,下下都萬萬聲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

借完比佢你就要睇佢臉色啦!唔明工人點解要問雇主借錢。
我以前工人起第四年都問我借4萬,唔知佢儍定當我儍,我話我從來唔借錢比人既,我至多可以提早出呢一個月糧比你。

伯爵府

無誠信較多

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

25000 係佢國家係咩級數手術呀?咁狼C!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

菲國的生活指數低, 普通藍領一個月人工只得幾百元(等值港幣), 工人姐姐才肯離鄉别井、“抛夫棄子” 來香港賺多10倍人工.

醫療費根本冇咁貴,我個工人親戚醫 cancer + 之後chemo療程都只借了我$1500.

你個工人作大得太離譜!

叫佢c6 whatsapp 份病歷, 你睇下她女兒係咩病先. 可能她家中根本冇人病.

象牙宮

2024年龍年勳章

loolooloo 發表於 21-2-17 18:39
NO WAY

x 2

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

叫佢慳啲唔好諗,一係自己補錢走,一係乖乖地留低

男爵府

cy101 發表於 21-2-17 19:18
25000 係佢國家係咩級數手術呀?咁狼C!
我估都係見我好騙

首頁
12345...8

尾頁

跳至