婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

朱古力瘤有7CM
醫生建議做微創手術

1.請問手術時間係咪需要2小時咁長?

2.請問係咪要放件手術儀器在陰道內?把子宮托高才可以做手術?

希望各位JM能比小小意見參考,謝謝大家

別墅

toriaone 發表於 21-2-18 04:36
朱古力瘤有7CM
醫生建議做微創手術

我剛剛12月做完朱古力瘤微創,放心小手術,通常大過6cm醫生都會建議切,因為復發率高,我吃緊荷爾蒙藥搞到好多副作用,呢個令到我好煩

洋房

Tiffanylong 發表於 21-2-18 10:44
我剛剛12月做完朱古力瘤微創,放心小手術,通常大過6cm醫生都會建議切,因為復發率高,我吃緊荷爾蒙藥搞到 ...

我也是唔想食藥
好煩惱
但唔食復發又高...

別墅

toriaone 發表於 21-2-18 14:49
我也是唔想食藥
好煩惱
但唔食復發又高...

對,醫生叫我吃到更年期,但我依家先37歲,點挨呀

男爵府

回覆 Tiffanylong 的帖子

我 40+ 大前年先響政府醫院剖腹切咗個 22cm 子宮肌瘤,舊年生咗個 3cm 朱古力瘤,另子宮肌瘤又生咗 1-2cm。食藥拉低心身質素食到更年期我就晤想啦,好想一刀切走個病灶源頭子宮
有咩副作用?頭痛、肚谷、作悶、冒汗?!

別墅

Miss_Yellow 發表於 21-2-18 15:20

我 40+ 大前年先響政府醫院剖腹切咗個 22cm 子宮肌瘤,舊年生咗個 3cm 朱古力瘤 ...

睡眠差、心情差(抑鬱),周身骨痛、胸脹痛,掉發

水晶宮

toriaone 發表於 21-2-18 04:36
朱古力瘤有7CM
醫生建議做微創手術

2小時係estimation, 易做咪快D,難做咪耐D 囉。不過座底都45 mins 㗎喇。

至於放儀器托高子宮,有做呢個步驟的話手術會易做好多。

洋房

Nbs 發表於 21-2-20 08:44
2小時係estimation, 易做咪快D,難做咪耐D 囉。不過座底都45 mins 㗎喇。

至於放儀器托高子宮,有做呢個 ...

其實就唔多想放儀器
不過問個一個醫生
話唔放就可能要開刀或傷到其他器官(emoji)(emoji)

水晶宮

toriaone 發表於 21-2-20 12:23
其實就唔多想放儀器
不過問個一個醫生
話唔放就可能要開刀或傷到其他器官(emoji)(emoji)

放咗容易D 做
如果手術難咗,就有機會傷到其他器官,尤其係子宮內膜異位的話裏面可能好黐。最後蝕底嗰個係你自己...

大宅

Tiffanylong 發表於 21-2-18 15:22
睡眠差、心情差(抑鬱),周身骨痛、胸脹痛,掉發

我割左。醫生建議我食避孕藥預防番發, 所以無咩副作用。醫生話食另一隻藥(唔記得係咩),可以停經,但可能會有更年期現象。

別墅

我剛剛12月做完朱古力瘤微創,放心小手術,通常大過6cm醫生都會建議切,因為復發率高,我吃緊荷爾蒙藥搞到 ...

請問你食緊邊隻藥?有咩副作用?

別墅

Tiffanylong 發表於 21-2-18 14:54
對,醫生叫我吃到更年期,但我依家先37歲,點挨呀

我都係剛剛有朱古力瘤;只有這方法嗎?好慘呀

複式洋房

我都食緊避孕藥嘗試控制,起初食藥令個胃唔舒服,令到身體廋左。之後,都間中會胃唔舒服。有時又流啡

子爵府

Poo得好勳章

回覆 toriaone 的帖子

請問照超聲波係咪要一完m就照?

別墅

我食更Visanne ,你也是這個?M 流左15 日。。

首頁

尾頁

跳至