自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

洗人腦嘅生於亂世嘅文宣, 真係好可恥

畀人洗腦生於亂世嘅人, 如果唔係蠢就係心腸壞

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果唔係成日買都ok既

大宅

你係妒忌定羨慕?唔係洗你啲錢就得啦,你理得人地

琥珀宮

CTPIG 發表於 21-2-18 10:18
00後,買褲都成千,旦糕又要訂做,又成千。。。。。

錢唔係咁使,要有儲蓄嘅概念,如果唔係好似而家咁,真係要食殼種,300元買個袋同3000元買個袋已經好大分別,要教細路咩叫虛榮心,咩叫物慾,同儕好大影響
買條Levi's 都要等特價先買

用戶要求終止服務

牛年勳章

littlefunpig 發表於 21-2-18 11:06
做女果陣我都好捨得洗
到做人呀媽就覺得以前好多野都好無餵....

一做咗阿媽就吓吓 BB 行先,一諗到件衫價錢可以買兩罐奶粉,即刻縮。
未經許可,請勿轉載

子爵府

你睇下班後生KOL就知啦,一身名牌,手袋個個過萬,樣樣食、玩、買要最好,好食懶飛老實邊會有錢剩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

讀書都有講咩叫disposable income,後生無家庭負擔,捨得駛錢好平常

珍珠宮

依家太多物質享受,好多人有比較心態,不過自己揾自己駛又冇乜問題,怕係駛父母錢洗腳唔抹腳

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Piaget 發表於 21-2-18 11:14
00後應該未大學畢業,多數都係父母捨得俾錢

咩年代出世都係咗話,咩人都有
我女年代(00後大學生),有人攤大手板問屋企(阿哥讀到書已打定主意遊戲人間阿哥養全家),有人做pt 做到出附屬卡俾阿媽,有人拎獎學金+補習自給自足,有人窮到無錢交學費,有人一句唔想返工(pt)阿媽攞錢出嚟叫佢唔好返我養你!

用戶要求終止服務

牛年勳章

CYWS 發表於 21-2-18 11:14
我仔話佢D同學出面食個熱狗早餐40幾蚊好抵,好飽,我話我食個20幾蚊熱狗餐都好飽,好味,我認我窮食唔起40 ...

都要睇學校附近環境,唔係就咁睇$2x 同 $4x 呢個數字,可能學校附近搵 $2x 個熱狗比較難呢?
未經許可,請勿轉載

水晶宮

回覆樓主:

唔識錢觀念

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

後生無負擔都唔洗,結婚生仔後更唔捨得洗。而且後生好多時都係洗人錢,洗人錢點會唔捨得。

用戶要求終止服務

牛年勳章

199707100304 發表於 21-2-18 11:26
最緊要唔係先洗未來錢,唔好充大頭鬼。
如果佢搵到,儲到,買幾錢野係佢自由。
...

我都係咁睇,我爸爸到而家都成日話我大洗... 好多錢要洗... 買對鞋我都唔敢比佢知。如果同佢嗰代比,梗係覺得我大洗啦!比起同輩同自己財務狀況,我唔算慳到盡,又未到大洗呱~
未經許可,請勿轉載

水晶宮

回覆樓主:

可能佢啊媽着緊5千蚊條褲呢?! 佢已經好慳㗎喇,你覺得貴之嘛

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

呢個話題,好似有人會去星巴飲咖啡,有人會去茶記,有人會自己即沖

如果唔係買完用二下,自己有能力的話,一次半次可以奬勵一下。

禁止訪問

伯爵府

selinako^^ 發表於 21-2-18 11:20
我家姐個女同佢男友,個個星期ig5,6星staycation,食米豬連
搵得黎洗得去,唔係問我借…真係話之佢
我反而 ...

自食其力!

珍珠宮

其實除了以前一輩,因為窮慣,所以會比較節儉啲,70後,80後,打後出生既人,都會有後生買成千蚊一條牛仔褲,一千蚊一條皮帶......

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

而家既後生好有要求,有能力係無所謂既,但無能力個班都一樣個下死

首頁

尾頁

跳至