自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我聽覺有問題,排左政府配助聽器,佢話試過吾鍾意可以吾要.價錢有平有貴....其實我對呢樣野一無所知..想問下有無人有經驗?

男爵府

ydoris 發表於 21-2-18 13:29
我聽覺有問題,排左政府配助聽器,佢話試過吾鍾意可以吾要.價錢有平有貴....其實我對呢樣野一無所知..想問下 ...

我女有戴
如果想聽多d意見,你可去聾福會檢查下

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

睇你失聽的程度,如果好嚴重,政府的助聽器唔夠,要出去配。

侯爵府

sukkiu 發表於 21-2-18 15:35
睇你失聽的程度,如果好嚴重,政府的助聽器唔夠,要出去配。
我就睇環境同咩人講野啦,而家人人帶口罩,真係連佢有無出聲都吾清楚架.又吾知自己帶吾帶到,因為入耳式我怕會發炎.醫生話吾會,所以吾敢自己買.想試下有無用先.本身想用耳骨傳導,醫生又話好貴..我聽歌都係用呢款,就吾會發炎.所以想問下意見.聰人講幾千至成萬蚊,吾想浪費金錢..負擔吾起.

大宅

回覆樓主:

我屋企人又係去政府睇專科,然後話由政府資助去指定的配耳機公司配機,幾年前原價1隻耳機$6000左右,但由於係政府資助,所以好似只需要比幾佰蚊,但唔知係家人唔識用,還是點啦!佢成日話部機都聽得唔清,最後,舊年去左另一間耳機中心配機,$22000左右兩隻,效果好好多喎

大宅

ydoris 發表於 21-2-18 15:43
我就睇環境同咩人講野啦,而家人人帶口罩,真係連佢有無出聲都吾清楚架.又吾知自己帶吾帶到,因為入耳式我怕會 ...

我覺得反而唔需要擔心直入式戴唔戴到,只係習唔習慣姐,發炎機會就好微啦,放心

用戶要求終止服務

牛年勳章

助聽器只係放大聲音,連雜音都會放大,貴嗰 d 款效果好 d,我都好想知邊度有得試戴,而家個個戴口罩,除咗聲音傳送差咗,又無得睇口形輔助。
未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 21-2-18 16:52
助聽器只係放大聲音,連雜音都會放大,貴嗰 d 款效果好 d,我都好想知邊度有得試戴,而家個個戴口罩,除咗 ...

如果私人嘅有得試,但都要俾機價deposit 先可試,洗唔洗俾試機$就間間唔同

侯爵府

joli3bb 發表於 21-2-18 16:48
我覺得反而唔需要擔心直入式戴唔戴到,只係習唔習慣姐,發炎機會就好微啦,放心
...
嘩..兩萬幾....負擔吾起...C6剛剛失業....
我因為有隻耳膜穿左,年年都會發炎,少既一次,多既兩至三次.所以專科俾定抗生素我架,吾洗去急症室咁.好嚴重架.都係試左先啦..吾該晒..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

ydoris 發表於 21-2-18 13:29
我聽覺有問題,排左政府配助聽器,佢話試過吾鍾意可以吾要.價錢有平有貴....其實我對呢樣野一無所知..想問下 ...

我大伯之前戴普通助聽器好多年,係聽得唔好,噪音又大,有時同佢講東佢就答西。
幾年前佢喺政府配咗人工耳蝸,聽覺改善咗好多,但聽講幾貴,佢係退休公務員,所以免費,

侯爵府

hohoho2013 發表於 21-2-18 17:06
我大伯之前戴普通助聽器好多年,係聽得唔好,噪音又大,有時同佢講東佢就答西。
幾年前佢喺政府配咗人工耳 ...
一般保險都吾包,所以都吾會未試過就用咁多錢買來用.唯有睇下情況先啦..謝謝..

用戶要求終止服務

牛年勳章

綠荳媽媽 發表於 21-2-18 16:57
如果私人嘅有得試,但都要俾機價deposit 先可試,洗唔洗俾試機$就間間唔同
...

Thank you
未經許可,請勿轉載

子爵府

助聽器,有需要就要配戴;而家d model 已經好先進,習慣了,唔會唔舒服。
我都係因為人人戴口罩,看不到口型輔助,最近配了新耳機,不過我不是在政府配。戴口罩初期真係好痛苦。
見有人提耳骨型、人工耳鍋等等...其實唔係每個人都適合,要視乎每個人情況,唔同人有唔同的原因導致聽唔到。

侯爵府

j2j2 發表於 21-2-18 17:45
助聽器,有需要就要配戴;而家d model 已經好先進,習慣了,唔會唔舒服。
我都係因為人人戴口罩,看不到口 ...
係架,每個人都要求可吾同。希望試下先,才知道自己需要咩。暫時盡量搵下資料先啦,咁學多些便識點選擇。反正不是急,可以慢慢考慮。

大宅

回覆樓主:

我都係戴緊助聽器,我果隻好似藍牙咁,有耳塞塞住耳仔,但初初戴又唔覺有冇野唔舒服,只係聲音較難調節,因為我係神經線受損,耳膜冇穿,但就因為神經線功能主要用嚟分析人地講乜,但因為我受損,所以比較難調音,我分析唔到對方講乜,尤其是講得快,我係高頻弱聽者,所以助聽器幫唔到我高頻方面,但你就因耳膜穿左,助聽器師父講過,你地呢D情況係最簡單,只要比返晒D聲音你地,你地就聽到,同正常人一樣,所以你唔洗擔心,試下戴啦!對你好有幫助

侯爵府

kck123 發表於 21-2-18 18:38
我都係戴緊助聽器,我果隻好似藍牙咁,有耳塞塞住耳仔,但初初戴又唔覺有冇野唔舒服,只係聲音較難調節,因 ...
點解妳可以知道自己耳仔有咩毛病?我睇過私家同政府,佢只係話我退化。其實我同妳一樣,聽到人講野,但吾知佢講緊咩?佢講好大聲我都吾知佢講咩。睇戲無中文字幕就吾知佢講咩。聽電話聽到少少內容。電話錄音有幾個數字聽吾到係咩。仲有車站廣播都吾知佢講咩,手機聲,鐘聲吾係身邊係聽吾到響。從來吾知點去解決我耳仔既問題。有點煩惱。扮聽到點下頭咁啦!

大宅

ydoris 發表於 21-2-18 20:48
點解妳可以知道自己耳仔有咩毛病?我睇過私家同政府,佢只係話我退化。其實我同妳一樣,聽到人講野,但吾知 ...

助聽器師父講過,如果你聽唔到對方講野的內容,你可以叫對講慢少少,同埋唔好一連串咁講,你會消化唔到,只係知道有聲,但內容完全唔知講乜,仲有,最好叫對方望住你講,唔好背住你講,否則都係聽唔到,至於高頻我就算戴左助聽器都聽唔到,而你仲聽到電話鈴聲,你已經好叻啦!所以我覺得你真係需要佩戴助聽器,我覺得佢會幫到了8至9成

伯爵府

hohoho2013 發表於 21-2-18 17:06
幾年前佢喺政府配咗人工耳 ...

人工耳蝸點做架?要開刀嗎?

伯爵府

ydoris 發表於 21-2-18 20:48
點解妳可以知道自己耳仔有咩毛病?我睇過私家同政府,佢只係話我退化。其實我同妳一樣,聽到人講野,但吾知 ...

細個時有冇問題?
我屋企人細個驗耳已經有問題,佢話貴既聽得係清楚d,一分錢一分貨。不過呢要你親自試帶先比較到。

珍珠宮

ydoris 發表於 21-2-18 15:43
我就睇環境同咩人講野啦,而家人人帶口罩,真係連佢有無出聲都吾清楚架.又吾知自己帶吾帶到,因為入耳式我怕會 ...

有需要而且長用,買好小小貴小小唔怕

首頁

尾頁

跳至