懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都知道母乳對BB 係最好,我自己係好想餵母乳,但我見好多媽媽都要搵好多人幫手先可以成功餵到全母乳,特別係第一胎,我又驚生完真係有事想搵人即刻幫又book唔到,所以我上網搵定D催乳師,等BB 出世前BOOK定,做好準備,我喺網上搵到呢間好似幾好,有哂醫生、母乳顧問同催乳師,價錢又唔貴,想試下,有冇人試過呢間?定係邊間好呀?唔該哂

別墅

yukilam2 發表於 21-2-18 13:34
我都知道母乳對BB 係最好,我自己係好想餵母乳,但我見好多媽媽都要搵好多人幫手先可以成功餵到全母乳,特 ...

我呀妹塞奶個陣,都係搵bb狂啜

大宅

我都知道母乳對BB 係最好,我自己係好想餵母乳,但我見好多媽媽都要搵好多人幫手先可以成功餵到全母乳,特 ...

飲多d魚湯,自己按多d仲好,駛乜搵催乳師

水晶宮

好多媽媽要搵好多人幫手?你從何聽返嚟嘅?邊方面嘅幫手?

我都叫做餵得幾成功,第二胎過咗兩歲仲餵緊。我第一胎初時,BB嘴形唔好,自己姿態又唔啱,所以餵得唔係幾順,返健康院時搵姑娘執姿勢,仲學埋佢地餵奶房座位個 setup,之後餵奶大大改善咗。佢地嘅服務係免費嘅。生BB嗰間醫院又會打電話嚟問我點,有需要可以安排返去母乳診所見姑娘(不過我嗰時搞得掂所以唔需要)。

屋企人嘅支持同幫手(特別係分擔照顧BB其他方面、家務等)當然都好重要,所以最好畀定心理準備佢地。你自己產前做足餵奶知識嘅功課之餘,最好都同佢地「補習」。

別墅

呢間我冇試過呀,淨係去健康院搵姑娘,都ok既

大宅

如果真係想BB出世前做好餵奶準備,我覺得最重要係個胸圍,唔好亂買亂著,影響好大好多。催乳師同健康院姑娘只係輔助,同唔係個個好,睇彩數。

禁止訪問

別墅

sugarmama123 發表於 21-2-18 18:14
飲多d魚湯,自己按多d仲好,駛乜搵催乳師

按到手跛都搞唔掂

水晶宮

yukilam2 發表於 21-2-19 14:32
按到手跛都搞唔掂

最緊要BB啱嘴型、你密密畀佢埋身,有時要轉唔同姿勢餵,保持暢通,咁就冇咁大機會要點按。我自己就冇印象按到手跛呢回事。

大宅

如果有請陪月唔駛嘥錢啦,佢地識搞

大宅

chloe_chu 發表於 21-2-22 10:58
如果有請陪月唔駛嘥錢啦,佢地識搞
唔係個個陪月都處理到架,要睇你好唔好彩,我朋友嗰個就真係堅唔掂,按到佢個胸瘀晒,但都係搞唔好

大宅

hkmamaa 發表於 21-2-22 12:31
唔係個個陪月都處理到架,要睇你好唔好彩,我朋友嗰個就真係堅唔掂,按到佢個胸瘀晒,但都係搞唔好
...

都唔係佢地範圍內要做既野,預左架啦

大宅

hkmamaa 發表於 21-2-22 12:31
...

咁又唔好怪你個陪月,佢都係出自好心幫你啫,陪月邊係做呢d,係識煮嘢俾你食,教你點湊b,果d額外嘢咁啱俾佢地試到有個媽媽成功左,咪話自己識

大宅

咪係!首先你地都要知道陪月主要係幫你地打點起居飲食,等你地可以有時間休息,對於塞奶、乳腺炎……一定唔係強項啦

大宅

我以前就俾陪月按,按完好似真係好d,但夜晚就黎料,發燒,個胸又痛又硬,醫生話係乳腺炎,開左抗生素俾我,跟住上網搵催乳師就彈左香港心,果時我都係睇中佢有LC(即係母乳顧問)同催乳師,仲可以上門,第日即時約佢地黎幫我催乳,見完母乳顧問先知原來一直餵奶既姿勢唔岩,同埋話我唔係冇奶,係塞奶,如果早d發現係可以避左乳腺炎,同埋教我bb埋身點為之飽,催乳師幫我按完五次,已經奶路暢通

別墅

gallaceee 發表於 21-2-23 13:08
我以前就俾陪月按,按完好似真係好d,但夜晚就黎料,發燒,個胸又痛又硬,醫生話係乳腺炎,開左抗生素俾我 ...

按5次要幾錢呀

大宅

yukilam2 發表於 21-2-23 16:56
按5次要幾錢呀

真係唔貴,5次 $30xx

大宅

之前有去過催乳中心,佢哋d催乳師幫我通完後,將我d奶擠到周圍都係,就係為咗俾我睇個效果,我當時真係好嬲,好唔開心,嘥晒我d奶,本身已經唔係多,真係心痛死我.....

大宅

我試過香港心催乳,唔係3千幾5次,價錢要逐項計,通乳1次要千多元以上,另齋問1小時近2千元,還有其他$未計。

夾硬將奶擠出來,事後我乳頭超痛,腫左,通乳效果亦不持久,好快又塞過。

別墅

redbull365 發表於 21-2-24 13:43
之前去過催乳中心,佢哋d催乳師幫我通完後,將我d奶擠到周圍都係,就係為咗俾我睇個效果,我當時真係好嬲 ...

下,佢地都幾過份喎,每一滴人奶對媽媽黎講好珍貴架

首頁

尾頁

跳至