懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人試過做左t21報告無事,但政府oscar高危?

岩岩收到電話,話oscar 1:70,
問我會否抽絨毛或羊水

大家有試過都係咁嗎?

大宅

bebeh 發表於 21-2-18 21:53

我相信大把

但我想問有乜理由用個80%準確度既 Oscar去質疑99%準既T21?

複式洋房

MonieCora 發表於 21-2-18 22:56
我相信大把

但我想問有乜理由用個80%準確度既 Oscar去質疑99%準既T21?

我都知t21比較準,但當知道oscar結果後,都有d擔心(emoji)(emoji)同埋講埋t21結果比政府知,佢都仲問我抽唔抽(emoji)(emoji)

複式洋房

準確度數據有幾多要仔細睇睇reference,個個人情況又唔一樣。
我知道有朋友抽血話有事,抽水又無事。
所以跟醫生指示就得。唔洗太擔心。

男爵府

bebeh 發表於 21-2-20 11:31
我都知t21比較準,但當知道oscar結果後,都有d擔心(emoji)(emoji)同埋講埋t21結果比政府知,佢都仲問我抽唔 ...

政府始終最信自己做嘅test,T21只作參考,所以offer如果你想抽水可以抽... 如果真係每次睇完T21或nifty報告就話你無事唔再跟,會俾人話不負責任架嘛

禁止訪問

別墅

bebeh 發表於 21-2-18 21:53

我同你一樣,啱啱收到電話,叫我返醫院。擒日先抽血做T21時都問左私家醫生,佢話T21驗既野同政府驗果三樣項目係冇重複。所以如果我T21冇問題但政府果份有問題的話,私家醫生都建議我去返醫院跟,如果要抽胎水的話都要抽。我私家醫生咁同我講,唔好唔理政府果度。我唔知個比例係幾多,只係度頸皮時姑娘話2.35厚係正常。但抽血有問題,要我聽日返去,自己個心都預左抽完胎水後唔得要引產。

複式洋房

gloriamacy 發表於 21-2-24 16:10
我同你一樣,啱啱收到電話,叫我返醫院。擒日先抽血做T21時都問左私家醫生,佢話T21驗既野同政府驗果三樣 ...

我私家醫生叫我信t21報告,話t21報告無事叫我唔使擔心,度頸皮係1.9幾,所以我以家暫時決定唔抽水住啦

大宅

bebeh 發表於 21-3-5 02:25
我私家醫生叫我信t21報告,話t21報告無事叫我唔使擔心,度頸皮係1.9幾,所以我以家暫時決定唔抽水住啦
...

講真,T21準確度>99%,如果要為0.x%去冒1%流產風險,值唔值得真係見人見智。

政府用果把尺本身準備度低,而且非常outdated,所以私家度頸皮+NIPT的話根本無需要返公家再做OSCAR嚇自己。

複式洋房

MonieCora 發表於 21-3-5 07:14
講真,T21準確度>99%,如果要為0.x%去冒1%流產風險,值唔值得真係見人見智。

政府用果把尺本身準備度低, ...

我都擔心左好耐,其實到以家心入面都有d擔心,但我都怕抽羊水有風險

大宅

bebeh 發表於 21-3-5 23:33
我都擔心左好耐,其實到以家心入面都有d擔心,但我都怕抽羊水有風險
...

咁你最後有冇抽到?

首頁

尾頁

跳至