自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我30+,上年留意到血壓高,我父母都有三高,我係屋企量好唔穩定,多數135-160上壓,下壓多數90+,但有時非常靜態時又好正常,但呢2次去街症,嚇死,上170-190,坐多10分鐘再量,重高過第一次,有無人覺得政府血壓計係咪量得特別高?我在家中兩個不同牌子量,雖然讀數不一,但都未見去到180以上,咁醫生開左血壓藥比我,有無人食過呢隻?多唔多副佢用?謝謝先

別墅

雪梨茶123 發表於 21-2-19 00:12
我30+,上年留意到血壓高,我父母都有三高,我係屋企量好唔穩定,多數135-160上壓,下壓多數90+,但有時非常 ...

我都係有血壓高 係咪自助量血壓嗰部?我都覺得量出嚟特別高,我屋企兩部血壓計早午晚量出10x-11x,去到14x-150都有,我拎埋屋企血壓計俾d紀錄醫生睇,佢話我緊張所以高

子爵府

小丸子子 發表於 21-2-19 01:06
我都係有血壓高 係咪自助量血壓嗰部?我都覺得量出嚟特別高,我屋企兩部血壓計早午晚量出10x-11x, ...

謝謝你回覆,因為我試過幾次去,次次都170以上,都唔知邊個讀數先岩(家中定街症果部自助)我份人又的確好易緊張,所以又係衰,請問你食緊隻血壓藥?是否政府開?有無咩副作用?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你可以google藥名, 找副作用, 但不是人人都有副作用

我有個親戚, 在家度血壓ok,但去到診所度血壓就好緊張, 令血壓標升.

你在診所越坐得耐, 血壓越高, 好大可能因為你太緊張

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-2-19 01:31
你可以google藥名, 找副作用, 但不是人人都有副作用

我有個親戚, 在家度血壓ok,但去到診所度血壓就好緊張, ...

謝謝,我就係你講既咁,愈坐就愈衰,一行埋去個血壓機就心跳加速,都唔知搞咩,但都有試過放鬆,放鬆極,街症個血壓機都係量到我成170幾下壓10x,今日重大獲,上壓190,坐多15分鐘200,明明出門前都係量到14x

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

雪梨茶123 發表於 21-2-19 01:38
謝謝,我就係你講既咁,愈坐就愈衰,一行埋去個血壓機就心跳加速,都唔知搞咩,但都有試過放鬆,放鬆極, ...

你三十幾歲就血壓咁高,要早啲食藥去維持住

我食血壓藥有好多副作用,食到差唔多第六隻先開始冇咁多副作用,後尾頂唔順轉睇私家,而家都搵定啲,同埋都有副作用就係多痰

醫生叫我唔好轉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

吾使懷疑街症部機壞
係低既都吾會170
即本身吾低得去邊
D药隻隻都有副作用
有D人真係試幾隻先揾到合適
但吾食危險仲多
如果之前已試左飲食控制做運動都係高
遺傳性的話
更加乖乖食药啦
目標吾比人再加药
已經好好

水晶宮

雪梨茶123 發表於 21-2-19 00:12
我30+,上年留意到血壓高,我父母都有三高,我係屋企量好唔穩定,多數135-160上壓,下壓多數90+,但有時非常 ...

你download個app叫e藥通,之後scan袋上面個qr code,就會清楚說明隻藥係點,個app幾好用㗎
好多人都有白袍症,去到診所量係特別高,因為環境心情不知不覺影響咗你都唔知,但你啲血壓真係好高,要習慣早晚去量,如果食咗一段時間嘅藥都係keep住咁高,就要提早覆診啦
另外,你都可以參考一下呢個jm帖,佢都講得幾清楚,可能幫倒你
我的少少降血壓同膽固醇分享
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23431121

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 雪梨茶123 的帖子

其實你可睇中醫,都可幫下手。 我同事佢都係高血壓,剛試下食低升糖食物,確係有幫助減血預。 你都不妨試下得吾得? 即跟糖尿病人食法。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

去診所量血壓太高,好似叫白袍症之類.我都係架.醫生俾左張紀錄紙我,我自己影印多D.每晚定時自己量,覆診俾醫生睇就可以啦.習慣左就無問題啦.我都有兩部量血壓機,一部手腕一部手臂.冬天著衫多就用手腕個部.數字有少少上落,但都及格.不妨試試亦不要恐慌.

子爵府

eemm 發表於 21-2-19 02:16
你三十幾歲就血壓咁高,要早啲食藥去維持住

我食血壓藥有好多副作用,食到差唔多第六隻先開始冇咁多副作用, ...

係,估唔到自己呢個年紀就咁高,哇,要試咁多隻先試岩架,副作用多痰應該係比較好?我最怕係果d頭痛頭暈作嘔無力心跳快既副作用。請問你睇私家開藥大約幾錢開幾多日份量?

子爵府

YY1101 發表於 21-2-19 06:16
吾使懷疑街症部機壞
係低既都吾會170
即本身吾低得去邊

唔該你。咁又係,我唔懷疑自己血壓有問題都唔會去睇,不過真係次次去親街症部機都比佢嚇親。我會試藥的了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若見診所測親你都高既話,自己有機,就帶自己部機去,醫生都係咁教,會安心好多既。
當然測完畀醫務人員記低度數畀醫生睇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

20162016 發表於 21-2-19 06:28

你download個app叫e藥通,之後scan袋上面個qr code,就會 ...

好,唔該你,我dl個app先。原來有個咁既症令到血壓升高,咁我可能係,我個人好易緊張又心急,我都有早晚量,謝謝你分享,去睇睇先

子爵府

Tabo63 發表於 21-2-19 07:55
回覆 雪梨茶123 的帖子

其實你可睇中醫,都可幫下手。 我同事佢都係高血壓,剛試下食低升糖食物,確係有幫 ...

由飲食開始,真係要好有決心,同做運動一樣。哎,呢2樣我最缺乏,真係要的起心肝

子爵府

ydoris 發表於 21-2-19 08:41
去診所量血壓太高,好似叫白袍症之類.我都係架.醫生俾左張紀錄紙我,我自己影印多D.每晚定時自己量,覆診俾醫 ...

我都有比醫生睇我在家量血壓果張記錄,雖然有時都唔超135,但整體佢都話唔合格,黎到診所重高成咁,佢話一定要食藥,佢話開果隻份量已經係最細喎,我試左先,希望無咩唔舒服,唔該你

子爵府

my005 發表於 21-2-19 09:09
若見診所測親你都高既話,自己有機,就帶自己部機去,醫生都係咁教,會安心好多既。
當然測完畀醫務人員記 ...

又係喎,下次試下先,thx

珊瑚宮

我都係睇賽馬會食血壓藥 食咗五年多 都係食同一隻冇問題 不過就唔係你呢隻....我知有啲人係需要試到啱為止 希望你好快搵到適合你嘅藥

大宅

雪梨茶123 發表於 21-2-19 09:12
由飲食開始,真係要好有決心,同做運動一樣。哎,呢2樣我最缺乏,真係要的起心肝
...

你咁高都係食2.5mg?我和你差不多食緊10mg

珊瑚宮

Man13579 發表於 21-2-19 09:21
你咁高都係食2.5mg?我和你差不多食緊10mg

唔同藥 唔同效用 唔可以一概而論 唔使擔心
定係你同樓主一樣食緊同一隻藥但係唔同份量?

首頁

尾頁

跳至