自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

男爵府

Fishqqma 發表於 21-2-19 08:33
(講明不是我的case!)
供滿樓左一層樓
衹養一個中學生
我就要供4個老人家都唔知到幾時而退唔到休

琥珀宮

肥肥寶 發表於 21-2-19 13:41
拿,我身邊嘅人我唯一認同佢可以生仔嘅就係, 兩公婆年薪百幾萬,個仔未出世嘅時候已經買咗層樓畀佢, 窮 ...

咁係你無你自己認同既條件,所以「你」唔應該生姐

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

羅繞睛 發表於 21-2-19 13:47
我就要供4個老人家都唔知到幾時而退唔到休

明白,四大如果冇乜儲蓄,
可以係一個好大的負擔!
我四大不太需要我哋養,
每月衹係比幾千佢哋飲茶,
我2年前提早退休我父母唔肯收我$,
佢哋唔洗我哋養,自己有$養自己!

伯爵府

木土土 發表於 21-2-19 13:52
咁係你無你自己認同既條件,所以「你」唔應該生姐

係呀, 費事製造跨代貧窮啦

男爵府

Fishqqma 發表於 21-2-19 13:46
當然可以啦!夠用夠洗!
$係揾唔哂的!

就係唔肯定自已d錢夠唔夠退休用一世?! 所以想辭職又15, 16咁, 但工作得唔太開心, 好想唔做。 其實還預留左筆錢比呀仔去外國讀書用的, 如果佢唔需要去外國讀書, 加上呢筆錢, 我會覺得應該夠用的。 如果係你們咁情況, 會辭職嗎退休?

男爵府

木土土 發表於 21-2-19 11:43

經濟上,我有條件退休(老公已退咗),肯定夠兩公婆洗,感覺 ...

我同你有點似,不過我未到退休年齡,所以只係辭職。我份工就好大壓力,諗住供細仔出國及日後給他們日後多點保障,所以唯有死忍努力一點!

珊瑚宮

bbli2006 發表於 21-2-19 13:55
就係唔肯定自已d錢夠唔夠退休用一世?! 所以想辭職又15, 16咁, 但工作得唔太開心, 好想唔做。 其實 ...

如果我係你,我會辭職!
自己的人生及健康同樣重要!

琥珀宮

bbli2006 發表於 21-2-19 13:55
就係唔肯定自已d錢夠唔夠退休用一世?! 所以想辭職又15, 16咁, 但工作得唔太開心, 好想唔做。 其實 ...

辭職搵過另一份

珊瑚宮

廷廷媽 發表於 21-2-19 13:47
就係好多父母成日話欠左d 年青人,我覺得呢種父母確是欠左教年青人的生存技能,一味餵飽佢地,搞到比罐罐頭 ...

子爵府

回覆樓主:

可唔可以退休不單止看小朋友, 好似我仔現讀政府中學, 計埋補習、ECA, 預計在港讀大學唔會花太多錢。 但四大長老全冇保險,是但一個病, 特別係危疾,要快嘅做個手術十幾萬, 做唔到手術要化療、電療、藥物都洗幾十萬, 呢筆錢先大。

珊瑚宮

wtcys 發表於 21-2-19 15:24
可唔可以退休不單止看小朋友, 好似我仔現讀政府中學, 計埋補習、ECA, 預計在港讀大學唔會花太多錢。 但四大 ...

如果真的冇能力,衹好讓四大排政府。
如果有2,3個兄弟姊妹夾睇利家,又輕鬆好多呢!
而且我相信冇乜人會為了讓四大睇私家而唔退休。

子爵府

反而想知點投資先有30萬股息一年

侯爵府

牛年勳章

預仔女乜都攤大手板?唔會囉

子爵府

Fishqqma 發表於 21-2-19 15:29
如果真的冇能力,衹好讓四大排政府。
如果有2,3個兄弟姊妹夾睇利家,又輕鬆好多呢!
而且我相信冇乜人會 ...

冇錢當然可以排政府但唔係全包, 仲有自己有錢, 點醫、幾時醫就可以自己決定。 唔係為仔女或者四大長老,為自己多個錢旁身都好啲。 仲有返工唔一定捱,我曾經都回覆過我老公好鍾意返工,因為啲客信任係一種成就感。

珊瑚宮

wtcys 發表於 21-2-19 15:57
冇錢當然可以排政府但唔係全包, 仲有自己有錢, 點醫、幾時醫就可以自己決定。 唔係為仔女或者四大長老 ...

鍾意返工又另一會事啦!
我同C6喜歡旅行,自由自在的生活!
所以我才提早退休……

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我同樓主想法接近,佢讀到就比佢讀上去,讀唔到就出黎做野,賺錢養自己。 我成日教佢自己人生自己負責。

珍珠宮

木土土 發表於 21-2-19 11:08

勁,邊隻可以咁高息?

上年,今年無得收息股票,基金,升咗好多。

好在上年底買入唔少收高息的名單股,希望可以財息兼收

子爵府

Lopopo 發表於 21-2-19 08:48
退休都仲有咁多收入,比我實退休
小朋友出國唔出國讀書都做下part time,學下金城安咁

直頭係,到時做份part time打發下時間不知幾正
Sweetheartb

琥珀宮

bbc2018 發表於 21-2-19 17:23
上年,今年無得收息股票,基金,升咗好多。

好在上年底買入唔少收高息的名單股,希望可以財息兼收:funny ...

portfolio 有高息股票,但亦會有d低息(或無息)股票買黎睇好股價增長。
所以平均計,我覺得好難做到成個portfolio 有超過5厘股息。

男爵府

Fishqqma 發表於 21-2-19 08:33
(講明不是我的case!)
供滿樓左一層樓
衹養一個中學生

退休2年時間怎過,?

首頁
34567...15

尾頁

跳至