自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

男爵府

yurijm 發表於 21-2-19 13:10
藉學生過橋「道德勒索」 百幼園為復課 逼教師強檢
https://hk.appledaily.com/local/20210219/6PRAKKRZ7R ...

行行都被強檢,遍遍有得揀嘅仲咁吋咀
比人封大厦果時唔咁講

唔洗只意諗復課啦咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

痴双根 呢D係工作需要! 勅咩索?唔好做囉笨!

珍珠宮

lemontea520 發表於 21-2-19 13:14
哇~衣家所謂老師呀 真係不知所謂...
專業喎? 以學生利益為大前提.......................係N 年前既事.
...

最難得呢種老師有家長撐先好嘢,我親身見識過,我嗰個做護士嘅弟婦呀!你懂的…

珍珠宮

greenpea 發表於 21-2-19 19:32
香港需要一個李光耀般的人才管理

我咁樣諗咗n年啦!試問香港邊有咁樣嘅人材?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

redhot 發表於 21-2-23 22:58
我咁樣諗咗n年啦!試問香港邊有咁樣嘅人材?

香港的可能還在成長中

珍珠宮

greenpea 發表於 21-2-23 23:07
香港的可能還在成長中

哈!難啲喇!香港班細路,搵個正常思維嘅都冇!

珍珠宮

https://hk.appledaily.com/local/20210219/6PRAKKRZ7R ...

以後改曬zoom, 學校全拆起樓,老師唔洗咁多,唔洗佢做

男爵府

ting11741181 發表於 21-2-20 00:52

其實幼兒教育界都有好多黃老師,我表妹做嗰間學校,校 ...

私家就做到,市場主導。
吃阿公的就話之你,靠共產的人反共產。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

redhot 發表於 21-2-23 22:57
最難得呢種老師有家長撐先好嘢,我親身見識過,我嗰個做護士嘅弟婦呀!你懂的…
...

2019年係將我腦海中既專業兩字重新評估。老師,醫生,護士,律師,社工,特首,呢啲真係再配不上專業兩字。
唯一係警察比專業更專業,盧偉聰除外。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

1107king 發表於 21-2-19 17:46
唔駛返工照有糧出,睬你都傻!家長們大力反抗啦。

點解唔駛返工?

水晶宮

如果學生退學或者轉去全面復課嘅學校,佢哋咪會無咗份工囉。哪裏來的自信
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

鴨鴨比 發表於 21-2-19 14:04
調返轉幼稚園一定要小朋友打曬針交埋針咭有健康報告先可以收入學

老師咁小事都做唔到,仲為人師表,比學生 ...

係喎,第時到佢哋打疫苗可唔可以話唔打就當佢哋resign呀
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

公爵府

...

無錯,竟然咁都有家長撐

老師係授薪,梗係應該以學生福祉為大前提

水晶宮

而家d人真係好不知所謂

侯爵府

最實際唔係唔做檢測,係唔做呢份工

伯爵府

...

有的家長好離奇,為了某些原因,可以置子女有個相對更安全的環境,不但不出聲,更加撐老師不檢測,好離奇的心態。

伯爵府

wsyggk 發表於 21-2-24 07:36
如果學生退學或者轉去全面復課嘅學校,佢哋咪會無咗份工囉。哪裏來的自信
...

官校政府長期養,根本不怕,退休有長俸,不需好像我們自己出5%人工供強積金,是政府出曬10%。不明白官校為何不帶頭全面復課。

伯爵府

fadgare 發表於 21-2-19 19:35
都唔知有幾多成報道係真,我小朋友兩間學校都全員工檢,包括校巴。係咪真係咁多人唔願意,定被騎劫?
...

平日返工會見到學生背大背包(emoji)返學,有媽媽帶子女返學,現在通通不見了。

男爵府

責任在政府

伯爵府

回覆樓主:

香港愈所為專業的行業,愈不知所謂

首頁

尾頁

跳至