自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

2021勳章

今朝睇到有JM講,住公屋,可以好捨得食、玩,講到好正咁,但又話自己儲唔到首期。又有人話,都有公屋,點解要抽居屋,都係同一間隔。

係咪住公屋嘅心態(諗住住一世那些),都係今朝有酒今朝醉,好少諗將來呢?
咁第時老咗退休,係咪多數靠政府,又或者有病痛時,就去政府醫院?佢哋百年歸老時,公屋會被收返,咁仔女點?

我都知公屋都有上進人士

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

不論性別、背景、家產、學歷,都有各式各樣諗法嘅人,重點係自己承擔番責任,唔好埋怨政府埋怨別人

珊瑚宮

牛年勳章 2021勳章

住公屋都可唔可以淨好多錢(尤其買咗嗰啲)住公屋都好多人揸靚車,細個同學住公屋但係屋企喺大陸開廠,我舊鄰居喺街市有檔口賺到笑哈哈不過仍然住緊公屋,又有同學全家移咗民不過間屋冇俾返政府⋯唔知佢地係咪老來冇錢醫病,子女又慘情呢⋯

琥珀宮

2021勳章

anniellm 發表於 21-2-19 13:54
今朝睇到有JM講,住公屋,可以好捨得食、玩,講到好正咁,但又話自己儲唔到首期。又有人話,都有公屋,點解 ...

香港真係好多人濫用公屋
公屋富戶停車場多名車
好多人住公屋都好有錢

我識得, 親眼見。
雇 2个工人。
飲飲食食。
旅行豪華團, 才參加

ying_mail    發表於 21-2-19 14:32

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

琥珀宮

2021勳章

識幾個住公屋親戚朋友,
心態覺得比咁小錢可以住市區,
老左或失業又有政府養,
做咩要自己買樓咁蠢,又住得遠,
咁遠唔係人住,點返工?
每次聽到呢句就火。

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

我開個個post問,兩公婆冇小朋友住市區公屋,應唔應該抽居屋, 居屋抽唔中, 但下期綠置居係鑽石山 ,唔知抽唔抽得中 ,其實最近都喺度研究呢個問題 ,究竟繼續住喺公屋定係買居屋到老咗可以做逆按揭,會好啲呢, 因為公屋嘅租金會跟通脹上升, 買樓好似可以抗通脹, 平時我哋比較捨得食, 如果要供樓 就好似有心理壓力

子爵府

2021勳章

肥肥寶 發表於 21-2-19 14:06
我開個個post問,兩公婆冇小朋友住市區公屋,應唔應該抽居屋, 居屋抽唔中, 但下期綠置居係鑽石山 ,唔知 ...

個人意見,樓係資產,長遠講一定係升值多,即係自己財富資產都會升值,但住公屋,可能當下過得鬆動啲,但長遠點都係有資產,可以靈活運用。

子爵府

2021勳章

anniellm 發表於 21-2-19 14:20
個人意見,樓係資產,長遠講一定係升值多,即係自己財富資產都會升值,但住公屋,可能當下過得鬆動啲,但 ...

自住樓都唔算好靈活,不過自己買可以住大少少

大宅

2021勳章

香港太多尼D人啦⋯⋯

很多後生為左早D申請公屋都可以請願唔結婚,形式做單親

子爵府

2021勳章

我開個個post問,兩公婆冇小朋友住市區公屋,應唔應該抽居屋, 居屋抽唔中, 但下期綠置居係鑽石山 ,唔知 ...

我不是睇咗你個POST, 而係今早有新POST,其他人的。
我講靈活就係, 升咗值, 可以一開幾,或做其他投資,
同埋好多人買完第一層,就會有目標再買落去,好多人都係咁慢慢有幾層樓

子爵府

2021勳章

anniellm 發表於 21-2-19 14:31
我不是睇咗你個POST, 而係今早有新POST,其他人的。
我講靈活就係, 升咗值, 可以一開幾,或做其他投資,
...

我知呀我個post好舊喇,最近唔知點解咁多人講公屋, 喺我個舖嗰度其中有姊妹提到 供完樓到老咗,窮到得返層樓,啲老人家早分身家畀啲仔女等自己可以攞福利

侯爵府

2021勳章

我覺得睇自己經濟能力,要供樓唔可以咁大駛ok嘅,我會買,但如果去到要節衣縮食,想睇場戲都要計過數先就咪攪啦!

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

肥肥寶 發表於 21-2-19 14:34
我知呀我個post好舊喇,最近唔知點解咁多人講公屋, 喺我個舖嗰度其中有姊妹提到 供完樓到老咗,窮到得返層 ...

有層樓點都叫有選擇,將來事邊有百分百所料之內?

子爵府

2021勳章

littledot 發表於 21-2-19 14:41

我覺得睇自己經濟能力,要供樓唔可以咁大駛ok嘅,我會買 ...

其實係心理壓力,對生活冇影響,只係現金擺咗落層樓度, 個感覺好似砸住咗啲錢, 但聽頭先姐妹話, 可能可以一開二 升值,都幾好咁

子爵府

2021勳章

MM2H 發表於 21-2-19 14:44
有層樓點都叫有選擇,將來事邊有百分百所料之內?

我老公話我太謹慎

公爵府

2021勳章

4O/50年前住公屋果D就獅子山下肯捱有做,努力儲$買樓,走出貧困。。。而家個D下下食玩買揾著數,嘆住咖啡蛋糕,仲要話無人權尊嚴,生於亂世~迫上梁山

Amy7802    發表於 21-2-19 19:57

子爵府

2021勳章

littledot 發表於 21-2-19 14:41

我覺得睇自己經濟能力,要供樓唔可以咁大駛ok嘅,我會買 ...

咁又好少供樓供到睇戲都無錢睇既...
睇能力囉

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

肥肥寶 發表於 21-2-19 14:47
我老公話我太謹慎

你收取意見,諗到一開二,點算謹慎?

子爵府

2021勳章

MM2H 發表於 21-2-19 14:54
你收取意見,諗到一開二,點算謹慎?

係啦我都係想聽多啲人嘅意見, 屋企人就話抽到一定要買啦, 但又聽人講放棄市區公屋咁傻去供樓係咪傻咗呀? 真係好confuse

男爵府

2021勳章

講到住公屋好有錢 ,應該自我感覺良好。
真正有錢人應該唔會話自己住公屋

rainbowchuuu3    發表於 5 天前
每日笑一笑    發表於 6 天前

首頁
12345...19

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊