自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章

tamama2007 發表於 21-2-19 20:13
如果老人家,電磁爐應該好過電陶爐,好似比較安全。詳情你search下
...

多謝提醒!其實我都覺電磁爐安全D,但係老人家覺得炒野唔夠鑊氣,煲中藥個藥煲又用唔到,所以有D 抗拒。所以現時仲用緊明火,希望日後會有多D 選擇喇。

男爵府

回覆樓主:

電磁爐

子爵府

回覆 kelly_wong123 的帖子

同你一樣!

珍珠宮

好媽媽勳章

popolun 發表於 21-2-19 19:34
老人用電陶仲危險,開咗火又唔知,熄機之後個爐面仲熱好耐,唔覺意擺咗條碗布落去就會火燭
...

「老人用電陶仲危險,開咗火又唔知,熄機之後個爐面仲熱好耐,唔覺意擺咗條碗布落去就會火燭」~ 同意!我有用開電陶爐。

伯爵府

回覆 pc2012 的帖子

我都壞了明火煤氣頭,暫時用住手搶起火遲些都要換爐
睇到JM 回post,一邊明火,一明電磁爐都幾好建議
樓主決定好未? 打算在那兒買爐?

男爵府

電磁爐

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

明火

大宅

明火

伯爵府

2024年龍年勳章

Lavender22 發表於 21-2-21 18:07

我都壞了明火煤氣頭,暫時用住手搶起火遲些都要換爐

仲未決定呀,因為而家仲有兩個爐可以用,所以唔使好急住換⋯

我c6怕熱,佢傾向電磁爐。所以諗緊電磁爐,或者一個明火+一個電磁爐⋯

我諗我要再了解吓如填返個窿(因為我而家用緊嵌入式),用坐枱式嘅話,咁個煤氣爐條喉要點駁、同埋電磁爐要點插電⋯ 請問你有冇idea係點呀?電磁爐係咪會有條線响枱面㗎?

男爵府

回覆樓主:

用電磁爐個廚房真係冇咁熱。用火爐夏天真係難頂。

伯爵府

我不熟識d線點走你帶出夏天用電磁爐,無咁熱的好處
我都暫時用火搶開火,所以都未好急要換,不過遲些一定要換
其實是否在煤氣公司買爐,穩陣,又有cf 跟進安裝

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比我換會各一個爐頭
明火炒野真係 , 電既用黎煎同煲湯

子爵府

舊年裝修換咗電磁爐,正廚房乾淨好多,完全唔會油淋淋
利申:日日煮3餐

公爵府

回覆樓主:

2樣都用過,始終明火好。
電磁爐要多度數才有用,9節度數都唔得,一較細就真係好細,滾唔起,大一度就太大。
而且個面會易快裂,要錫住用,小心啲煲底撞到個面。
換左明火就無呢啲問題。但清潔就多左,不過我勤清潔就無問題。
聽過人講各一個係陰陽爐,亦等於2個爐灶,對風水唔好,不過信則無!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

永然 發表於 21-2-19 19:06
用咗電磁爐有十年,無諗住轉

me too

男爵府

回覆樓主:

明火

伯爵府

回覆 TMC3012 的帖子

即左一邊明火煤氣爐, 右一邊電磁爐都ok?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Lavender22 發表於 21-2-22 09:00

即左一邊明火煤氣爐, 右一邊電磁爐都ok?

係呀, 分兩個單頭咁裝, 見朋友都係咁

但你唔係裝修, 電磁爐要拉過線, 又要度佔封返都煩

伯爵府

回覆樓主:

借題一問,如果要一個明火一個電磁爐,
係咪要分開兩部機賣?
話說我原本嗰個係鑲入式明火兩頭,
我嗰部都用咗好多年,但近期好似壞壞地,
我都掙扎緊換邊一種好

伯爵府

我遲些會裝修屋企
即是我應該裝修時, 同裝修cf 講, 一邊一樣是嗎? 之後見約煤氣公司d 人? (如果想用煤氣公司產品)

首頁
45678...9

尾頁

跳至