家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

食過翻尋味, 今次再黎一張B1, 6日利息唔駛700蚊

大宅

大貓同阿爺大額0.8%細額1%, 行山就有一口價1%全包

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

伯爵府

個個都食過翻尋味,你有你借,佢有佢賺(利息) ,冇抵觸嘅!佢開或者唔開(孖展) 同隻股上市之後嘅走勢冇任何關係。

大宅

babe13E 發表於 21-2-20 14:48
個個都食過翻尋味,你有你借,佢有佢賺(利息) ,冇抵觸嘅!佢開或者唔開(孖展) 同隻股上市之後嘅走勢冇任何 ...

都唔係架, 就以過去半年計, 咁多隻新股上市, 大貓唔係隻隻都有開孖展, 但係開得孖展嘅好似未試過瀨野, 冇開孖展嘅有機會上市日就插水, 咁你話有冇關係丫?

大宅

而家IPO好多人都只睇超額幾多倍而唔理間公司實際做D乜。講真, 有幾多人會拎本招股書黎睇丫? 連download都廢事啦!

就好似入賭場行埋去百家樂枱見到連開十幾舖閒就梗係繼續跟路平注買閒一直買到爆架啦, 唔通仲要聽人分析攤路咩?!

伯爵府

CP-KELVIN 發表於 21-2-20 18:51
都唔係架, 就以過去半年計, 咁多隻新股上市, 大貓唔係隻隻都有開孖展, 但係開得孖展嘅好似未試過瀨野, 冇 ...

很大程度係銀行見到超額之後連原本冇打算開嘅都開埋孖展。

早排心通同快手同期,當時大貓只開左快手,但之後見心通有某個數嘅超額認購,所以又開埋心通。

因為有求所以才有供。

當然,供求其實某程度都反應左上市之後嘅走勢,有啲人見超額咁多但又抽唔中咪暗盤或上市後追入諗住賺一筆,所以令到新股價格上漲。不是因為銀行睇好某隻新股上市後會升而開孖展。

大宅

babe13E 發表於 21-2-20 21:16
很大程度係銀行見到超額之後連原本冇打算開嘅都開埋孖展。

早排心通同快手同期,當時大貓只開左快手,但 ...

冇錯呀, 超額倍數愈多, 分配到嘅股數就愈少, 只要派彩唔超過十份之一, 銀行借出果90%就一定可以全額收回, 上市日股價升定跌銀行都係零風險。正如你講, 大貓開得孖, 超額100倍係基本。

當超額多過100倍, 就算計埋回撥一倍, 申請人平均只派到2%, 以B1用50幾萬本借500萬黎計, 即係分到大約10萬貨。又當佢咁廢上市首日跌三成, 損失係三萬咁大把, 有限數。所以以我睇, 大貓開得嘅長跟都有著數。

不過呢D都係我個人睇法, 自己嘅錢自己諗, 我抽得當然希望中, 少人抽反而對我有利添!

大宅

賽生要幾錢先穩中一手?

大宅

Masterlove 發表於 21-2-21 08:04
賽生要幾錢先穩中一手?
唔知係咪因為之前 tricor 要求券商「交名」關係, 感覺上 6600 好似「靜咗少少」, 而家只係超兩百倍多啲, 同諾輝超四千倍以上爭好遠 ... 好遠 ... 好遠 ... 孖展仲有兩日「沖廁」, 估計唔使入 B 都己經穩中.

大宅

StiltonCheese 發表於 21-2-21 11:00
唔知係咪因為之前 tricor 要求券商「交名」關係, 感覺上 6600 好似「靜咗少少」, 而家只係超兩百倍多啲, 同 ...

甘你入幾多

大宅

Masterlove 發表於 21-2-21 11:01
甘你入幾多
未諗, 或者孖展 close 之前先至諗, 橫掂落飛遲同早分別不大.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

賽生比較爭議,孖展注意風險!

大宅

syyysc 發表於 21-2-21 13:55
賽生比較爭議,孖展注意風險!

係呀, 係香討D人為左呢隻股嗌交添呀, 都唔知有乜好嗌, 如果覺得隻股唔得咪唔好抽囉, 覺得有水位咪抽囉, 嗌交黎為乜呢?

大宅

【新股追蹤】賽生藥業獲逾43萬人認購 超購1067倍

放大圖片
個別券商曾錄得孖展抽飛的賽生藥業(06600),今日截止公開認購。市場消息指,賽生藥業共錄得超過43萬人認購,超購1067倍,凍資額達逾2351億元,頂頭鎚飛錄得167張。

外電早前曾報道,賽生藥業擬以招股價上限18.8元定價。該公司以每股17.2元至18.8元招股,發售1.159億股,集資額19.95億至21.81億元。

該股將於3月3日掛牌,摩根士丹利、中金、瑞信為聯席保薦人。

大宅

CP-KELVIN 發表於 21-2-21 17:04
係呀, 係香討D人為左呢隻股嗌交添呀, 都唔知有乜好嗌, 如果覺得隻股唔得咪唔好抽囉, 覺得有水位咪抽囉, 嗌 ...

認同

公爵府

你哋有抽嗎 ?睇好嗎 ?

大宅

我抽左張B1, 應該有得執少少嘅, 樂觀D啦!

公爵府

希望執少少

男爵府

畀面勳章

眼大睇過龍,以為講緊朝雲. post deleted

首頁

尾頁

跳至