自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

我不太着重形式的東西

男爵府

我係請私人樂器導師嘅家長,大仔有兩種唔同樂器學緊。我地家境普通,都封左兩位導師每人$500利是。其中一種樂器平啲兩個仔一齊學緊,$500當一堂二人學費bonus咁。係對老師嘅鼓勵同認可黎。可能樓主遇到嘅家長有機會暗地裏唔太滿意樓主,所以無額外再比

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢個case唔評論
但同意你標題所講

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

holdbelief 發表於 21-2-21 21:17
佢有錢的程度係住獨立屋,其他家長只是普通中產屋苑,專業人士或生意人士。
...

咁你呢個僱主真係比較孤寒

你學費有冇收返貴D?

侯爵府

回覆樓主:

sorry..完全冇諗過原來呢啲開工利是係take it for granted 。當你係私人教,咁都只係幾個冇比,但都收到唔少開工祝福啦;如果係教行,開工利是計正係間教室老細比,唔係學生家長啵 。。好難信服樓主話自己冇計較

洋房

199707100304 發表於 21-2-21 21:04
我明白你,有點似老細派利是,老細派俾你封利是大封,感覺佢器重你,覺得你做得好。
就好似有些jm覺得姐姐 ...

完全係這種感受,我以心待人,都想人地咁對待我。我都放低了,其實好小事。

水晶宮

holdbelief 發表於 21-2-21 21:11
加上過往經歷,感覺不被尊重,已決定會Quit了。我係專業,絕對唔會係課堂上表達,只是有感而發。
...

證明你好介意

子爵府

虎到金來勳章

holdbelief 發表於 21-2-21 21:09
無話一定,關係係相向,大家好來好去咁。
咁你会点对个冇開工利是的學生 ? 你話関係双向 !

洋房

stagea 發表於 21-2-21 21:18
其實呢。。。真係要諗下,自己係世界上唔係至叻個位,總有人可以代替自己。
...

咁當然啦!只係唔需要當口當面講比我聽,唔搵我都有其他選擇。

男爵府

holdbelief 發表於 21-2-21 20:56
不是介意錢,是介意態度。
咪又係介意

男爵府

holdbelief 發表於 21-2-21 21:14
原來真係會有人無比,可能我個個都有比,當左開工利是係常態。可能有比較就諗多左。
...

又分享下
我教普通嘢,冇jm你收咁貴,都係三百幾至5百幾一個鐘。。
好有$的家長和公屋家長都有。。
好有$有d都係比$50利是,反而公屋個比$1000。。我着實唔好意思,送返$500買書現金券比佢小朋友(衡量過如果回禮太多會太着跡反而唔好睇)

學你話,禮物利是是其次,反而一份尊重最重要,等如我對待所有學生家長,都盡心盡責同尊重。我同樣要求對方一般對待。

我揀學生家長的,如果比得起$就比唔出尊重,我就寧願收少d,或揾過個。。這是配對,邊一方勉強都冇幸福

洋房

jamesbond007 發表於 21-2-21 21:24
咁你会点对个冇開工利是的學生 ? 你話関係双向 !

我平時成日送禮物比學生

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

無糖車厘子 發表於 21-2-21 20:56
窮先中意充大頭

係呀,見唔少

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

一封利是,對某啲人黎講好少事,但有啲人覺得係有深遠嘅意義!大家觀值觀唔同,總之唔好攪到自己唔開心!

大宅

回覆樓主:

嘩....咁大鑊?其實往年我都有比,今年直頭我地全家冇出街拜年,我都唔記得比開工利是啲老師添....原來咁介意架?但佢哋已婚都冇比利是我小朋友喎?咁我又係唔係要好嬲嬲豬?

男爵府

感覺上樓主係介意嘅,否則又點會講出嚟啊,不過利是嘅只係一個節日形式,既然唔影響生活,亦都無需同佢計較。另外,我都想講,我兩個小朋友都有學鋼琴,鋼琴老師係每一年都會比利是每一個學生㗎,佢話封利是佢比學生嘅祝福,希望小朋友來年更好。

子爵府

虎到金來勳章

holdbelief 發表於 21-2-21 21:25
我平時成日送禮物比學生
你不是在答我的問題

男爵府

holdbelief 發表於 21-2-21 21:17
佢有錢的程度係住獨立屋,其他家長只是普通中產屋苑,專業人士或生意人士。
...

你上門?

水晶宮

holdbelief 發表於 21-2-21 20:48
近排新年,對於開工利是有感而發。
我係一位教樂器導師,新年過後都有繼續開課。有些家境無咁好的家長都好 ...

我好想派,不過今年唔方便,擔心個導師知道我有孝在身佢唔想要

大宅

俾系心意人情,唔俾亦系道理,有俾足學費,唔需要介意,

首頁
12345...13

尾頁

跳至