自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

翡翠宮

emilylam 發表於 21-2-22 01:39
香港教育好諷刺,讀書麻麻地成績嘅走去做老師 我見小學有d所謂老師,之前做運輸的有,做電腦維 ...

都係…朋友教小學,已經係主任級
問佢小二英文功課,佢竟然話唔清楚,要返學校問下英文科老師先答到

琥珀宮

yveoone 發表於 21-2-22 08:48
香港,從來讀書唔叻先教書,點解會覺得佢的可以教好下一代?好少10A入教大架喎
...

10a去選港姐

公爵府

醒目開學勳章

香港教育好諷刺,讀書麻麻地成績嘅走去做老師 我見小學有d所謂老師,之前做運輸的有,做電腦維 ...

唔係啩!咩學校?你講到做老師好似完全無要求咁!

侯爵府

教師應該為人為己,主動檢測,唔做的咪辭工,學校要運作,學生健康要受保護,點解佢哋可以不配合?!

琥珀宮

C9J 發表於 21-2-22 08:52
教師應該為人為己,主動檢測,唔做的咪辭工,學校要運作,學生健康要受保護,點解佢哋可以不配合?!
...

因為最頂層個膠官叫佢地鍾意驗就驗,唔鍾意就唔好驗
學生返唔返學係其次,最緊要班老師屍唔好再嘈住晒

子爵府

mandy952 發表於 21-2-22 09:01
因為最頂層個膠官叫佢地鍾意驗就驗,唔鍾意就唔好驗
學生返唔返學係其次,最緊要班老師屍唔好再嘈住晒
...

我有親戚做老師,佢話校長根本唔夠膽出聲問老師有冇做檢測

男爵府

amj 發表於 21-2-22 01:20
成績好
好少揀Education
就算揀EDU

你不明白行情
教育學院出來的老師很少人請
一個老師嘅位可以5、600個人爭崩頭
成績唔好,唔係三大畢業,真係要好好彩或者識人先至請你
大把讀完Master都係做教學助理
所以我好唔明白點解啲人話老師係成績差
定係上一代先係

大宅

我剩係知我中學畢業果時讀書最差果幾個而家都做緊老師

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

capricornbb 發表於 21-2-21 23:18
自黑暴開始,已經對某部分行業改觀

me2

男爵府

你講到咁容易做,你試吓入行啦
老師薪高糧準
所以一個老師位寄來嘅信有五六百封
你話教育學院根本就好少學校肯請
不是三大畢業成績不夠好都好難理你
好多讀完Master都係做教學助理仲要只係年年合約
好多quali 你好高的老師仲未等到份長約
你試吓入行俾我睇你入到我話你叻

侯爵府

有部分致力荼毒學生, 甚至帶領學生去暴動, 簡直係摧毀下一代

大宅

pw_113 發表於 21-2-22 09:37
你不明白行情
教育學院出來的老師很少人請
一個老師嘅位可以5、600個人爭崩頭

因識人就“請你”
小心喎

一陣有人查IMC

珍珠宮

我一向都知老師唔一定係偉大,只係打份工啫,每個職業都有偉大同唔偉大。老師有啲真係好有愛心,但有啲都真係幾衰吓。邊有得一概而論? 就好似而家咁,有啲老師好配合檢測,我都識。有啲老師死都唔做,無影響佢飯碗。

男爵府

回覆樓主:

近幾年,對記者,教師呢啲職業反感

男爵府

從來都唔會覺得老師有咩咁偉大, 都係職業一份。
就算好多人都話做媽媽係好偉大, even我自己都係媽媽, 我都唔覺得自己係咩咁偉大....
南丁格爾呢, 我就覺得佢偉大啦

伯爵府

自從我仔讀小學開始,我都見識唔少「好正」的老師

大宅

FionaWong0118 發表於 21-2-22 10:16
從來都唔會覺得老師有咩咁偉大, 都係職業一份。
就算好多人都話做媽媽係好偉大, even我自己都係媽媽, 我都 ...

係呀,不過好多人喜歡標籖化,當一個係咁就個個係。可能咁樣講可以發洩情緒啩?

水晶宮

pw_113 發表於 21-2-22 09:42
你講到咁容易做,你試吓入行啦
老師薪高糧準
所以一個老師位寄來嘅信有五六百封

我見識過有呢類老師咁都入到行唔代表我要入行比你睇呀? 有句說話叫識人好過識字,未必真是有料架,當然我唔係話所有老師啦!我指那些害群之馬!咩行業都有

水晶宮

fundfund 發表於 21-2-22 08:52
唔係啩!咩學校?你講到做老師好似完全無要求咁!

小學,令我知道識人好過識字! 家長唔滿意那位老師,只要那位教師暫離開一兩年後再返去教書就得!我見識過,當然我唔係指全部老師都是咁啦,呢到睇到嘅老師不要追住我嚟咬

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

老一輩老師還可以, 真係有愛心的.
年青一輩老師, 只係一份工, 完全無愛心.
又唔可以講所有老師都係咁, 起碼我都遇到几個有愛心的老師.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁
23456...11

尾頁

跳至