自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

早前發現後頸有粒野,去睇醫生,醫生轉介左我去照超聲波,照完返黎發覺頸後粒野唔係大問題,但就發覺左邊甲狀腺有粒瘤(2.4x1.2x1.6cm),依家醫生轉介左去外科

我依家好擔心,雖然已經有最壞打算既心理準備,但等緊再見醫生時,呢段日子真係好忐忑,好煎熬

msms0118    發表於 21-3-6 17:37
edhepp    發表於 21-2-22 17:32
Elena.koo    發表於 21-2-22 15:15

用戶要求終止服務

牛年勳章

擔心係正常嘅,甲狀腺瘤大部分係良性,即使係惡性,亦係癌症中最溫和,康復率好高。
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

Pm you

瑪瑙宮

ericawingwing 發表於 21-2-22 02:11
早前發現後頸有粒野,去睇醫生,醫生轉介左我去照超聲波,照完返黎發覺頸後粒野唔係大問題,但就發覺左邊甲 ...

你去邊照?幾錢?照完報告幾時有?
醫生都有轉介信叫我私家照超聲波,仲一大疊邊度有得照既地址比我。政府照就排到2023年中。

大宅

moonlight9198 發表於 21-2-22 11:20

你去邊照?將錢?照完報告幾時有?

我係公司醫療包左既,我去卓健旗下嗰啲檢查中心照,我11/2照,19號有報告,我中間隔左個新年假期,正常私人照會好快有報告的。

至於幾錢就唔知喇,公司醫療卡包埋。我覺得唔好等政府喇,太耐,如果經濟情況許可,呢啲檢查自己做左先好啲。

祝大家都身體健康~

瑪瑙宮

ericawingwing 發表於 21-2-22 13:47
我係公司醫療包左既,我去卓健旗下嗰啲檢查中心照,我11/2照,19號有報告,我中間隔左個新年假期,正常私 ...

知道,明白,謝謝!

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

用戶要求終止服務

牛年勳章

moonlight9198 發表於 21-2-22 14:50
知道,明白,謝謝!

我係自己比錢照,兩年前,大概幾百蚊,唔過一千,係醫生夾開嘅化驗所。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

moonlight9198 發表於 21-2-22 11:20

你打電話去化驗所問吓價錢,雖然間間唔同,都唔會差好遠
未經許可,請勿轉載

男爵府

我政府轉介,係返佢地張list度揀,我同我先生每次都係揀果間,有埋份報告連埋片,覆診拎返比政府醫生,我直接同醫生講吾排政府期,咁樣會快啲覆診,因為我覺得一日未照,覆診見醫生好似冇咩意思,呢個只係我個人想法,我今個星期要做超聲波抽針

瑪瑙宮

慢吞吞E 發表於 21-2-22 15:12
我政府轉介,係返佢地張list度揀,我同我先生每次都係揀果間,有埋份報告連埋片,覆診拎返比政府醫生,我 ...

打電話問左,間間都唔同價錢,可以差成百幾蚊至幾百蚊,都只係照超聲波。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我甲狀腺生過瘤仲割埋
有咩野都可以問
還你千世笑來世未必能遇到

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我照完仲抽埋針都唔肯定良性惡性所以指數正常唔再甲亢就割
割左食緊補充劑
還你千世笑來世未必能遇到

男爵府

moonlight9198 發表於 21-2-22 17:27

打電話問左,間間都唔同價錢,可以差成百幾蚊至幾百 ...

我主要考慮係醫院轉介list其中一間,係因為曾經試過,我先生係政府轉介去照,去信有啲唔清楚,佢地會唔幫你照,要醫生寫清楚先會幫你照,果次係照腦ct,有片同有埋份醫生報告,價錢原來有咁大差別,我都吾清楚

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ericawingwing 發表於 21-2-22 02:11
早前發現後頸有粒野,去睇醫生,醫生轉介左我去照超聲波,照完返黎發覺頸後粒野唔係大問題,但就發覺左邊甲 ...

見左醫生睇下點講先啦,未必一定要割,我都由發現到做全割都10年+,有野唔明可上嚟問,唔好太擔心住

瑪瑙宮

慢吞吞E 發表於 21-2-22 23:27
我主要考慮係醫院轉介list其中一間,係因為曾經試過,我先生係政府轉介去照,去信有啲唔清楚,佢地會唔幫 ...

其實醫生同我摸過甲狀腺既位,佢話似脂肪,其實我十年前甲狀腺亢高,食左一年半藥,果時抖唔到氣,入急症,呢十年都穩定,年年有驗血,但覺得條頸好似自從果次就闊左D又瘦唔番,所以果次睇開馬會診所,拎降血壓藥,先再問下醫生。但都果日有再驗血,都係甲狀腺指數冇問題。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

回覆樓主:

我去年都發現甲狀腺有3.7x2.8x2.9cm瘤。抽針花驗9成係良性,但因壓住氣管同推開咗血管,私家割咗,之後無事,不過有一排會聲沙。

水晶宮

carolwong168 發表於 21-2-22 17:53
我甲狀腺生過瘤仲割埋
有咩野都可以問

你全切定半切呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我12月中做了半切手術,到現在聲音還未復原,而且傷口仍然有少少脹,想問下已做手術的朋友要幾長時間才完全正常?

男爵府

moonlight9198 發表於 21-2-22 23:56
其實醫生同我摸過甲狀腺既位,佢話似脂肪,其實我十年前甲狀腺亢高,食左一年半藥,果時抖唔到氣,入急症 ...

我都係甲狀腺指數一向正常,有次覆診,醫生突然叫我吞口水比佢睇下,然後問我平時會不會經常食野時續親,我又吾太覺,又問我透氣有冇吾暢順,呢樣我係有,我一路以為自己吾夠氣,佢換住我條頸叫我吞口水,話我頸有舊野,同埋望到腫腫地,就係咁樣無意中發現,專介我去外科,再話要照超聲波,然後就覆診睇報告話排期我做超聲波抽組織。我係好奇怪的,我子宮有個畸胎瘤,又係好無意中發現,排緊期做切除輸卵管同子宮手術

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

adaho123456 發表於 21-2-23 00:33
我12月中做了半切手術,到現在聲音還未復原,而且傷口仍然有少少脹,想問下已做手術的朋友要幾長時間才完全 ...

個個人體質唔同,點為之完全正常?
我出院第2日已自己去街市買餸煮飯煲埋湯,咁算唔算正常
認真答你,我全切的,手術後3個月左右基本上傷口都無乜野,只係把聲唔得,扯住扯住咁。但其實我由做完手術開始,都唔太feel到傷口痛,可能係個醫生太好手勢
So far,我做左手術到而家未夠2年, 一切正常,係唱歌去唔返以前唱到既高音,但for我嚟講,問題不大。

首頁

尾頁

跳至