婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

喇, 公道d咁講, 會不會有機會jm 你誤解左你阿媽意思先? 即係佢話俾番錢你, 其實意思係分埋利潤俾你。又或者, 你阿媽而家沽而又不分你利潤既, 會不會佢另有打算,即係呢d 利潤當為佢自己的退休生計(即棺材本)而不會麻煩到你。
當然, 我都係估估下, 不知道伯有真正目的,你先最清楚。`
你們當初肯聯名, 想必關係不會太差吧?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

HamoBaby 發表於 21-2-22 11:56
話說之前同阿媽聯名買咗層樓, 佢比一半, 其他我供, 佢今日無端端同我講話買咗層樓, 比返我之前供嘅錢我 ...

問清楚媽媽賣樓的原因,如果是擔心將來要俾哥,就提議計清楚再上律師樓簽文件。而家賣樓對妳無好處,如果另買要再俾買家印花稅、重新上會。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

以而家樓價平分先公平

琥珀宮

cecelc 發表於 21-2-28 23:44
以而家樓價平分先公平

媽媽比一半,樓主供樓支出應該無一半,平分對媽媽不算公平。
真正公平賣樓分賬,應該跟大家付出,按比例咁分。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

木土土 發表於 21-3-1 01:12
真正公平賣樓分賬,應該跟大家付出,按比例咁 ...

你岩,類似啦,
總之就唔會係:媽媽比返樓主之前供既錢。

因為樓已升值
分升值錢好合理

大宅

HamoBaby 發表於 21-2-26 23:24
回覆 uckukuku 的帖子

當初聯名買樓佢比一半樓價其他我供, 而家佢想賣樓話會比返供樓嘅錢我, 但而家層樓 ...

你有冇要求返,賺嘅錢一人一半,佢咩反應?

大宅

木土土 發表於 21-3-1 01:12
真正公平賣樓分賬,應該跟大家付出,按比例咁 ...

我又覺得平分好公平喎,媽媽比一半,但樓主都揹咗樓價一半嘅債,而且係為咗阿媽先揹。就算無一半都起碼分1/4。

唔分即係過橋抽板。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有無問亞媽點解要賣?照道理一個老人家唔會無端賣樓! 若果真係要賣唔淨止比返供嘅錢比你,係要連層樓升值嘅錢再兩份分! 正如佢比首期都唔會诤收返當年首期一樣! 呢樣要均真,母女都係咁話,如果唔係盞大家心有刺!

大宅

回覆樓主:

樓主無錯,如果呀媽要買返你果份,應該跟市價,其實真係睇你講唔講得出口,如果唔係,佢老人家以後叫呀哥照顧多D

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

s_for_samantha 發表於 21-3-1 16:27
我又覺得平分好公平喎,媽媽比一半,但樓主都揹咗樓價一半嘅債,而且係為咗阿媽先揹。就算無一半都起碼分1 ...

我都唔明,一個人比一半,另一個一半要供都係要一半㗎啦。 我理解係賣咗之後分一半, 樓主還銀行欠款咁
總有離別的時候

琥珀宮

HamoBaby 發表於 21-2-22 11:56
話說之前同阿媽聯名買咗層樓, 佢比一半, 其他我供, 佢今日無端端同我講話買咗層樓, 比返我之前供嘅錢我 ...

你聯名買就梗係收市價啦,點會只收返供嗰份呢

cathngai    發表於 21-3-13 21:07

伯爵府

s_for_samantha 發表於 21-3-1 16:27
我又覺得平分好公平喎,媽媽比一半,但樓主都揹咗樓價一半嘅債,而且係為咗阿媽先揹。就算無一半都起碼分1 ...

無錯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Chowying 發表於 21-3-3 17:40
我都唔明,一個人比一半,另一個一半要供都係要一半㗎啦。 我理解係賣咗之後分一半, 樓主還銀行欠款咁
...
未full paid 吧, 點分一半

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

littlefunpig 發表於 21-3-19 16:05
未full paid 吧, 點分一半

未寫咗嗰一半 連埋 銀行嘅債要還囉, 計埋嗰度先至叫一半呀嘛

你未諗係 當初一人出一半錢買咗, 樓主張自己嗰一半再去加按自己供自己還債, 咁樓主都係有一半業權㗎, 賣咗層樓樓價分一半, 債都係樓主個一半去還,有咩問題呢

cathngai    發表於 21-3-19 18:32
總有離別的時候

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Chowying 發表於 21-3-19 16:10
未寫咗嗰一半 連埋 銀行嘅債要還囉, 計埋嗰度先至叫一半呀嘛

你未諗係 當初一人出一半錢買咗 ...
人地呀媽就係唔肯麻

大宅

我心目中既利潤大概係咁計:
供左10年就分升值既1/6
20年就2/6
30年=供完=拎升值利潤既一半
*另外再袋返哂你供樓既本金,但供樓利息個part就唔知點計均真d.

首頁

尾頁

跳至