懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇媽媽搵過張耀昌同羅麗華醫生?我搵咗兩個做第一次產檢,而家要決定之後搵邊個,但係決定唔到。。。揀邊個好?

侯爵府

2021勳章

September2021 發表於 21-2-22 12:37
有冇媽媽搵過張耀昌同羅麗華醫生?我搵咗兩個做第一次產檢,而家要決定之後搵邊個,但係決定唔到。。。揀邊 ...

兩個都好似幾好,邊個等得無咁耐?

男爵府

2021勳章

邊個近你?因為後期要2個星期、1個星期睇一次
邊個唔駛等咁耐?
T21/Nifty Pro 幾錢?有冇得照結構?想唔想一條龍喺同一個醫生度做曬?
係咪私家生?有冇喺你水心私院掛牌?大家收費相差幾多?

伯爵府

2021勳章

不如你講講對兩個醫生產檢ge感受先啦,可能會有結果。

洋房

我暫時都係諗住私家順產嘅,我都係喺度睇過下各位媽媽對兩個醫生嘅意見,覺得呢兩位好似都OK,價錢印象中唔差太遠,我都未詳細問。因為比預期中早咗中,都未有好多時間準備。。

張耀昌醫生:
因為時間嘅關係,我揀咗去仁安醫院睇佢,諗住之後再轉返去尖沙咀診所睇。仁安醫院就唔駛等好耐,診金連超聲波$1300。張醫生冇趕時間,仁安醫院入面嘅超聲波好似幾清楚。因為喺度好多媽媽都話張醫生比較cool,所以可能我都有啲”心理準備”,又唔覺得太難接受,不過佢講嘢真係好細聲,同埋對話好精簡。我問佢一啲同食物有關嘅問題,佢都好用心上網搵俾我再print埋比我參考,不過問佢我食緊嘅elevit好唔好,佢好似對補充品冇乜認識,不過佢有幫我睇吓,話葉酸夠,冇問題。之後問佢對中醫或者其他野嘅睇法,佢就冇乜特別意見咁。我老公就覺得佢太cool,所以都冇乜問太多問題。因為我老公唔太識中文,所以都需要醫生嘅英文可以,張醫生當然都溝通到,不過好似爭少少。整體感覺唔係差,不過又冇特別特別嘅感覺。

洋房

羅麗華醫生:
嗰日係我之前因為有個特別嘅case,所以等咗一個鐘,入到去嘅時候羅醫生有講唔好意思。嗰部超聲波機好似冇咁清楚,不過兩位醫生睇到嘅嘢都一樣。羅醫生嘅英文就好啲,我老公就問多咗問題,或者或者係因為上次唔想問問題,今次要問返。咁我都同樣問咗啲類似嘅問題,覺得羅醫生會俾多啲肯定嘅意見,例如佢會話呢個牌子都可以呀,佢又會話對中醫冇抗拒嘅,只係唔特別建議中醫話嘅臨生前要清胎毒嗰啲。唔知係咪因為之前個case用多咗好多時間,而又臨近食晏,加上仲有case喺後面,感覺就好似有少少趕時間咁。嗰日好似俾咗大約$1200。整體感覺又唔係話差,都係冇乜特別突出嘅感覺。

所以真係唔知點揀。。

複式洋房

September2021 發表於 21-2-22 23:30
羅麗華醫生:
嗰日係我之前因為有個特別嘅case,所以等咗一個鐘,入到去嘅時候羅醫生有講唔好意思。嗰部超聲 ...

我會揀羅麗華,有事時候,佢比去安心感(emoji)(emoji)

民房

September2021 發表於 21-2-22 12:37
有冇媽媽搵過張耀昌同羅麗華醫生?我搵咗兩個做第一次產檢,而家要決定之後搵邊個,但係決定唔到。。。揀邊 ...

我係揾羅醫生接生同產檢。BB係今個月已出生

大宅

開心吸收勳章

我產檢同接生都係羅醫生,上個月尾生左喇,佢產檢一直都好細心,照結構又好有耐性,記得當時佢發現BB心臟有D問題,之後一直產檢都幫我CHECK住,而且仲會不斷安慰我。

到生得個日,佢好早就黎左醫院,唔似我上胎我PUSH得個陣醫生先出現,但我竟然中途發燒,搞到佢同姑娘都要即刻換哂防疫裝備、又要轉房...搞到佢好狼狽(因為疫情醫院好敏感),但佢仲好溫柔咁安慰我... 同埋PUSH個陣佢有好清楚俾指示點PUSH~ 所以我PUSH左兩三下就生左,我有少少傷口,佢聯針手勢都好好,第二日落床完全冇痛~

遺憾點解上胎搵唔到佢...

洋房

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

羅醫生因為有特別case係我前面,嗰日就等咗一個鐘。張醫生就因為喺仁安醫院睇,唔使點樣等,唔知診所嘅話要等幾耐:)

洋房

回覆 !PO 的帖子

多謝你嘅建議!我自己都亂左唔知點諗嘢

洋房

回覆 sanrio_520 的帖子

多謝你嘅分享!:)

洋房

回覆 TinanaTinana 的帖子

恭喜你呀!請問你係順產?由頭到尾、T21/Nifty、結構等等嘅產檢都係搵羅醫生?請問係邊間醫院生啊同埋總共幾多錢?唔好意思咁多問題!

洋房

回覆 fufulcfd 的帖子

恭喜晒你呀!希望BB健健康康!!
聽你咁講,羅醫生平時應該唔會好趕時間咁,可能我去嘅時候真係撞正左個複雜case係我前面,所以佢有啲趕。感覺羅醫生真係唔錯!介唔介意分享上次係邊位醫生?咁請問你係邊間醫院生同埋幾多錢埋單?:)

民房

September2021 發表於 21-2-24 21:20
回覆 TinanaTinana 的帖子

恭喜你呀!請問你係順產?由頭到尾、T21/Nifty、結構等等嘅產檢都係搵羅醫生? ...

我開刀
我由頭到尾。全部都係羅醫生
羅醫生係仁安,法國,浸會
每次產檢大概$1200
T21 好像$6500
結構$ 3千幾
我諗我用了$25000有找

到生啦
睇吓你揀邊間醫院。
再加手術$30000
麻醉$10000
每日巡訪費$1000

咁當然啦,私家嗰到,仲要計埋兒科醫生嘅錢

大宅

2021勳章

回覆樓主:

樓主,睇醫生既嘢,各有捧場客,你既然兩者都幫襯過,最緊要相信自己感覺,選擇個最適合自己既醫生啊。

你提及既其中一個醫生,我有個同事超buy佢(佢話朋友由這醫生接生,非常滿意),另一個極唔buy(因為佢聽聞個醫生好,介紹比家人,但家人生完第一胎後唔太滿意個傷口)。所以醫緣呢家嘢好難講。

同埋建議樓主再爬下舊文,睇下一直以來BK JM或其他社交平台對樓主有興趣醫生既comments,會比較全面。

Good luck.

大宅

2021勳章

回覆樓主:

樓主,呢到好多人講到你文中其中一位醫生非常好。
我之前爬文就見到篇似係關於這醫生在其他forums既用家意見(關於照結構),你有時間就睇下,集思廣益嘛。

https://www.babydiscuss.com/t/topic/13446/10

大宅

2021勳章

ASP2019 發表於 21-2-25 07:13
樓主,呢到好多人講到你文中其中一位醫生非常好。
我之前爬文就見到篇似係關於這醫生在其他forums既用家意 ...

我本身都想講呢件事,但又廢事多事俾人話,盲粉既嘢,你懂的!

仲有另一個 post 既政府式無痛被大讚,我真心笑大咗個口,叻既醫生用無痛教你睇宮縮去push,政府因為無資源咁做先去到最後減藥,無諗過呢套嘢帶去私院會被讚。

大宅

2021勳章

樓主,多口講多句,研究下醫生資歷,被大讚果位醫生其實仲係好 green,十零年專科經驗真係唔多,不過人人要求唔同,你自己覺得 safe 就得。

男爵府

你自己2個都睇過 應該可以做判斷掛
我就係張醫生開刀ge
不過當時隔離床位個太太係用林珺醫生
果位太太ge先生係英國人 我聽到林醫生英文超流利 講解都好詳盡
個太太本身有妊娠毒血 我見林醫生都特別care佢 你或者可以諗下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊