論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

Interview至今剛一個月,Agent通知新姐姐visa出咗,現在等菲領事館出合約,話一般還要兩星期。
点解以前請印傭一有visa就可上工,菲傭要等咁耐?佢有visa那日起就計人工?如果領事搞兩星期,我咪蝕二,三千蚊?

大宅

我12月請個菲傭一出visa就上工了. 問下AGENT!

大宅

陪月勳章

kpc2015 發表於 21-2-23 09:05

佢話以前未疫情,先行領事館後行入境處,但而家調轉先入境處後領事館。唔知真唔真,我驚個姐姐秘撈未完所以遲D來。

子爵府

回覆 muimui5 的帖子

你agent說的對呀... 現在係先出Visa入出合約.不過我agent係一出左visa就通知我, 先比姐姐入屋, 合約再等約2星期出左先再去取返合約.

所以你可以問下你個agent, 可唔可以通知你先比姐姐入屋啦.. 因為呢個時候佢唔入屋, 佢周圍住, 此終都有風險.

大宅

陪月勳章

AWma 發表於 21-2-23 11:14

你agent說的對呀... 現在係先出Visa入出合約.不過我agent係一出左visa就通知我, 先比 ...

咁未有合約咪案買唔到保險?有意外時好麻煩?

子爵府

但我agent幫我買左, 即日生效喎.

大宅

陪月勳章

AWma 發表於 21-2-23 13:34

但我agent幫我買左, 即日生效喎.

咁你工人合約在有visa後幾耐才批出?
C6想穏陣啲。

民房

另外,提一提大家,要為工人姐姐買番份家傭保先足夠保障到佢地同自己。每日HK$1到就買到符合法律要求嘅家傭保,要折扣碼嘅PM我。

大宅

kpc2015 發表於 21-2-23 09:05

一出Visa 便可以入屋開始工作,不是嗎?我agent 話出左Visa已經合法工作。

有錯,請指正。

大宅

muimui5 發表於 21-2-23 13:08
咁未有合約咪案買唔到保險?有意外時好麻煩?

買工人保險的時候,保險公司職員都係問我出咗Visa未? 我話出左。甘保單生效日期,就跟出Visa同一日。

大宅

陪月勳章

babychin 發表於 21-3-1 20:33
買工人保險的時候,保險公司職員都係問我出咗Visa未? 我話出左。甘保單生效日期,就跟出Visa同一日。
...

今早問了Agent,佢話不是要領事館出了合約才可接姐姐上工,是要檢測 Covid 19 ,但佢公司成個等星期尚未收到結果,不過今午佢收到就 forward個陰性結果 SMS 來,通知我哋去接姐姐。守得雲開啦

首頁

尾頁

跳至