想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

wong_edith 發表於 21-3-7 00:17
覆完診, 第一次抽血 hcg 11x, 第二次 (隔日) 已跌到 9x, 加上我已流出比較鮮紅色血影左相俾醫生睇, 醫生 ...

你同我情況好似,個pat組織應該系胎囊系自然萎縮左,我Hcg check到9x已經好低,加上之後好快已來M和排組織,之後冇再驗多次Hcg了,亦冇去照了,當M遲來,隔1~2月Ready再努力便可

大宅

siubibu 發表於 21-3-7 12:55
你同我情況好似,個pat組織應該系胎囊系自然萎縮左,我Hcg check到9x已經好低,加上之後好快已來M和排組織 ...

咁你有冇放假休息同坐小月呀?
我而家已經黎 M 但唔多, 不過好 M 痛呀, 醫生開左一星期假俾我 其實需唔需要休息呢?

大宅

wong_edith 發表於 21-3-7 13:48
我而家已經黎 M 但唔多, 不過好 M 痛呀, 醫生開左一星期假俾我 其實需唔需 ...

我6wk自然排左,當遲來經,3~4日已經完像平時M甘,第二天已不多血,所以不用所小月啦,半年前10wk藥流(胎停6wk) ,個次才坐小月1~2星期,今次不用食藥就用坐小月了,本身FTM ,不用請假,休息3~4天M完照常出外了,今天才行山

大宅

回覆樓主:

M前有冤痛,排完組織已舒服0西了,之後有少少感覺可能是子宮收縮吧,來完M,我就開始做返運動,打算來多一次正常來M便再試,但如果keep住仲痛就要留意及看E生

珍珠宮

wong_edith 發表於 21-2-22 20:51
2月13 dd, 今日 dd+9 晨 v 驗, cb digital 得 1-2weeks, 綠 d 好淺, maxi 淺線, 好擔心化學或小產, 已約黎 ...

見到你呢個post,同我一樣。我當時DD+7,CB都係1-2weeks; 但我綠d有每日加深,一路到好深色,最後9 weeks果陣自然流血了。
我而家仍然飲中藥補緊身;你都要坐小月啊,休養下先

珍珠宮

我而家已經黎 M 但唔多, 不過好 M 痛呀, 醫生開左一星期假俾我 其實需唔需 ...

要休息同坐小月。其實真係好虛既,我排清後去睇中醫,虛到不得了,飲佐一個月中藥先好返好多。

男爵府

化學唔使坐小月,而且化完真係勁易中,睇你有沒有時間同急唔急要小朋友,唔急就可以坐個小月抖2-3個月再試,唔係就一般當化學既唔使坐月當m到下月把握機會就直接再試,身邊都多人化學完無耐即中,但係如果唔急就坐下月先等身心ready再慢慢試

大宅

siubibu 發表於 21-3-7 15:09
我6wk自然排左,當遲來經,3~4日已經完像平時M甘,第二天已不多血,所以不用所小月啦,半年前10wk藥流(胎 ...

醫生開左一星期假俾我, 公司叫我放足好好休息, 尋日開始流好多 M, 一個鐘就滿晒, 又肚痛

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-7 19:09
見到你呢個post,同我一樣。我當時DD+7,CB都係1-2weeks; 但我綠d有每日加深,一路到好深色,最後9 weeks果 ...

我就一路都好淺色, 先覺得唔係好野

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-7 19:10
要休息同坐小月。其實真係好虛既,我排清後去睇中醫,虛到不得了,飲佐一個月中藥先好返好多。
...

我會盡量飲食清 d, 流乾淨晒就去睇中醫

大宅

bsg 發表於 21-3-8 07:44
化學唔使坐小月,而且化完真係勁易中,睇你有沒有時間同急唔急要小朋友,唔急就可以坐個小月抖2-3個月再試 ...

其實我都唔知算化學定早期小產, 因我流量都多, 肚痛同有疑似組織流出黎
我急架, 因為已高齡, 諗住下一次黎完 M 就試, 會問下西醫同中醫
但如下一次都係咁, 我唔知我仲敢唔敢試, 身心都太傷

珍珠宮

wong_edith 發表於 21-3-8 12:44
我會盡量飲食清 d, 流乾淨晒就去睇中醫

係啊,我果陣都有去睇中醫開生化湯我幫助排清。淨係想覆診果日confirm排清。

珍珠宮

wong_edith 發表於 21-3-8 12:48
其實我都唔知算化學定早期小產, 因我流量都多, 肚痛同有疑似組織流出黎
我急架, 因為已高齡, 諗住下一次黎 ...

早期小產啊。我都有一大舊好似爛肉既嘢排出黎。

男爵府

wong_edith 發表於 21-3-8 12:48
我急架, 因為已高齡, 諗住下一次黎 ...

化學都會量多有血塊組織既,因為著床唔到但受精到呀!
覆診問下醫生係小產定化學,無人保證到下一次會唔會一樣,因為每次懷孕都係獨立睇,受到精著唔著到床,痴唔痴實真係睇個胎本身,比心機加油,放鬆心情試,唔好諗太多

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-8 12:49
係啊,我果陣都有去睇中醫開生化湯我幫助排清。淨係想覆診果日confirm排清。

...

我本身睇開屋企樓個中醫, 但佢把口好衰, 18 年我睇佢調理中左但最後小產, 西醫開左藥俾我藥流, 食左一日流左組織, 但好多副作用, 發燒發冷同一日痾二十幾次, 再去照竟然未清晒, 西醫再開多次藥俾我, 但我面有難色, 佢話我可以睇下中醫食中藥清, 又可選擇食多次藥流 d 藥, 我去到中醫度想叫佢開藥俾我清, 佢第一句就話唔幫人墮胎, 嬲到我冇再睇佢, 轉左去朋友介紹出面食藥粉中醫, 但睇咗幾年都冇消息,唔知係藥粉同我唔夾, 定中醫同我唔夾, 跟住二月頭就轉返睇返樓下中醫, 飲咗三劑藥又中咗, 只可惜保唔住, 唔知係咁啱已經中左去搵佢調理, 定係因為飲佢啲藥而中咗, 但我覺得樓下呢個中醫同我夾啲

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-8 12:49

...

但我99 已經自己執咗一劑生化湯俾我, 因為我覺得我去睇我個中醫佢都係唔會開俾我

珍珠宮

wong_edith 發表於 21-3-8 13:44
我本身睇開屋企樓個中醫, 但佢把口好衰, 18 年我睇佢調理中左但最後小產, 西醫開左藥俾我藥流, 食左一日流 ...

我都係去屋企附近中醫睇咋。我唸個中醫同你夾掛,你飲完都會覺得舒服佐,飲幾劑點都feel到有唔同感覺既。至於都係小產,我都唔知可能真係緣份唔夠,唯有繼續努力啦

我地都要加油,慢慢調理好身體先

大宅

bsg 發表於 21-3-8 13:16
化學都會量多有血塊組織既,因為著床唔到但受精到呀!
覆診問下醫生係小產定化學,無人保證到下一次會唔會 ...

我星期六覆診嗰時再問下醫生, 究竟今次係早期定係化學, 萬一唔好彩星期六照完都係未流清, 我諗我會選擇吸宮, 因為好多人都話吸完子宮入面乾淨曬, 之後就好容易中

珍珠宮

wong_edith 發表於 21-3-8 13:45
但我99 已經自己執咗一劑生化湯俾我, 因為我覺得我去睇我個中醫佢都係唔會開俾我
...

你果個中醫好奇怪,你同佢講個胎已經無佐了,唔存在墮胎呢個說法佢都唔識嘢既。一係叫佢把下脈,睇下把唔把到了
我果陣飲佐三劑生化湯,小產完係屋企抖佐幾日再去睇中醫的

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-8 13:47
我都係去屋企附近中醫睇咋。我唸個中醫同你夾掛,你飲完都會覺得舒服佐,飲幾劑點都feel到有唔同感覺既。 ...

係呀我覺得樓下個中醫真係同我夾, 因為之前佢話我濕, 我條脷係白色飲咗佢三劑藥就變番紅色, 但出面睇食藥粉個中醫又係話我濕, 但我食藥粉食足16劑藥粉, 我條脷先變番紅色, 我樓下嗰個係煲藥嘅, 佢啲藥好好飲, 而食藥粉嗰個啲藥真係好難飲, 所以就算樓下個中醫把口咁衰, 今年我都選擇睇樓下個中醫

我排清晒就會再去睇返樓下個中醫調理, 好想快啲調理好, 喺三個月內小產黃金期就中返, 大家加油

首頁

尾頁

跳至