想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

樓主樂觀啲
雖然知道好難平常心
你要加油唔好比自己咁大壓力

侯爵府

jeannietsui 發表於 21-2-24 17:10
驗血係咪即日知結果家?

你打去問下睇下有冇得即日知?

大宅

pollyly 發表於 21-2-24 12:32
可以
有人share過卓越有得驗

我都係決定呢幾日咩都唔驗, 星期一朝先驗多次, 如果都加深都打定輸數, 睇醫生照埋再算, 希望就算唔得只係化學下cycle 再努力過, 希望唔好好以之前小產要藥流, 同埋唔好係宮外

大宅

jeannietsui 發表於 21-2-24 17:11
樓主樂觀啲
雖然知道好難平常心
你要加油唔好比自己咁大壓力

我會盡量平常心, 但已高齡, 如化學我都仲有時間, 我怕要藥流或吸宮

複式洋房

你要快抽血有好多化驗所即有得抽,報告第二日就有,有啲上午驗下午就鳵就有!加油!

大宅

今日已照陰超, 照計就 6w4, 但乜都照唔到, 抽埋血驗 HCG, 過兩日再抽, 尋日同今日朝都有幾滴鮮紅跟住全日流少少啡, 我唔敢奢望有奇積, 只求唔好係宮外孕, 暫時冇肚痛, 星期六覆診

大宅

2021勳章

wong_edith 發表於 21-3-1 19:14
今日已照陰超, 照計就 6w4, 但乜都照唔到, 抽埋血驗 HCG, 過兩日再抽, 尋日同今日朝都有幾滴鮮紅跟住全日流 ...

胎狼都照唔到?

大宅

mofish 發表於 21-3-1 21:59
胎狼都照唔到?

照唔到呀

別墅

wong_edith 發表於 21-3-1 19:14
今日已照陰超, 照計就 6w4, 但乜都照唔到, 抽埋血驗 HCG, 過兩日再抽, 尋日同今日朝都有幾滴鮮紅跟住全日流 ...

樓主你點吖?

別墅

wong_edith 發表於 21-2-23 18:26
我其實 dd+3 開始用綠 d/Maxi, 綠 d 初時得個幻覺控, 我隔幾日驗下其實係有加深只係深得慢 d, 跟住先用活 ...

我同你情況好似,35+ ,半年前胎停6wk,2月中驗到,綠d /Maxi 有加深但慢,一直check都去吾到深粗,已覺對勁,2月尾 5wk5d流啡同少少血,再驗綠d/Maxi越來越淺甘,我便去岱磯驗HCG $350 ,即日4hr 收到email report Hcg已經好低了剩返9x , 估計自然流走,初初也很害怕宮外孕,驗完Hcg安心些,到3月1日便排出組織了,一pat野似胎囊,半年前藥流胎停6wk排出是球體同胎盤,今次興幸可能尚早,當是遲來經吧,你也驗Hcg吧,至少知道系跌還是升。

大宅

2021勳章

wong_edith 發表於 21-3-1 23:01
照唔到呀

醫生叫你幾時覆診

大宅

各位 JM, 多謝關心!
我已驗兩次血, 聽日覆診就個知結果, 我我呢幾日朝早都有少少鮮紅, 跟住全日流少少啡, 有時抹時又紅色, 以為黎 M 啦但又冇喎, 個肚又谷 M 咁

其實以排卵計今日已經係 7w1, 我今日驗綠d 仍然得個控, 如果聽日都照唔到又唔係宮外孕會唔會都叫化學? 因我爬文話 5w 內冇左先可以叫化學, 我唔係好明

我聽日睇完醫生會再 update 大家, 希望唔好係宮外孕

大宅

siubibu 發表於 21-3-5 20:57

我同你情況好似,35+ ,半年前胎停6wk,2月中驗到,綠d /Maxi ...

我驗左不過係經醫生, 你陰超照唔照到胎? 我都希望係化學當遲黎 M, 聽日就已遲 3 星期, 體溫高左好多日係呢兩日開始由 36.9X跌到 36.6X, 但對於我仍然係高溫區, 我平時黎 M 係跌到 36.1-36.3

大宅

2021勳章

wong_edith 發表於 21-3-5 22:42
我已驗兩次血, 聽日覆診就個知結果, 我我呢幾日朝早都有少少鮮紅, 跟住全日流少少啡, ...

醫生有冇講如果宮外孕會做手術定藥物?

大宅

bsg 發表於 21-3-6 00:47
醫生有冇講如果宮外孕會做手術定藥物?

我要聽日覆完診先知, 好擔心

大宅

2021勳章

wong_edith 發表於 21-3-6 00:49
我要聽日覆完診先知, 好擔心

最緊要坐好小月呀!

別墅

wong_edith 發表於 21-3-5 22:42
我已驗兩次血, 聽日覆診就個知結果, 我我呢幾日朝早都有少少鮮紅, 跟住全日流少少啡, ...

我上星期也是2~3天先抹到啡,之後開始抹到血,驗HCG剩返9x , 醫生話宮外孕機會不大,一星期左右應該來經,再自己驗棒negative便可以,留意有腹痛就入急症,驗血後一天我便來經及排出組織了(系一Pat野,肯定系胎囊,不是血塊) ,過左3~4日自己驗紅d 淺,綠d白雪雪了,所以冇再見私家亦冇陰超,因為已經來返經了,就當是遲來經

大宅

siubibu 發表於 21-3-6 23:37
我上星期也是2~3天先抹到啡,之後開始抹到血,驗HCG剩返9x , 醫生話宮外孕機會不大,一星期左右應該來經, ...

覆完診, 第一次抽血 hcg 11x, 第二次 (隔日) 已跌到 9x, 加上我已流出比較鮮紅色血影左相俾醫生睇, 醫生話 hcg 指數宮外機會唔大, 加上如宮外孕流出血唔係會咁鮮色, 但今日, 下星期一同三都要抽血 mon 住 hcg

照完陰超都係搵唔到有野, 但望到兩邊卵巢都正常, 我問醫生佢幫唔幫到我 check 到係咪喺輸卵管, 佢話佢 check 唔到, 我見其他 JM 睇婦產科都 check 到輸卵管有冇陰影, 唔知關唔關個別機事。不過佢話我個 hcg 咁低, 好難會有野睇到

我今早照完陰超, 返到屋企已流多左紅色, 跟住突然 feel 到有野痾出黎, 即去廁所見到有一 pat 野, 同平時血塊唔同, 我覺得似組織, 影左相下星期六覆診俾醫生 cfm 下

大宅

bsg 發表於 21-3-6 00:49
最緊要坐好小月呀!

多謝關心, 老公會同 99 講等佢整野俾我食

因 18 年 2 月小產, 今次由驗到果下只係一路擔心, 到綠 d 一路都係得個控, cb digital 過左咁多日都係得 1-2w, 我仲擔心左, 而家都叫做不幸中之大幸, 希望 hcg 快 d 跌到 5 以下, 再黎 M 又一條好漢

我都唔知我今次叫唔叫化學, 計數就 7w+, 但 hcg 其實都只係 1-2w

原本岩岩驗到都以為等左 3 年今次終於都中, 但唔敢開心住, 最終都係小產, 仲俾宮外孕嚇餐死, 俾個少少希望又攞返走, 真係寧願今次冇中過, 但如 bb 唔健康, 我寧願佢而家走好過照到心跳先走

而家只希望快 d 清晒 d 野出黎就可以補下, 今次我肥左, 坐小月又唔可以跑步, 希望快 d 完做下運動減返同身體健康 d

大宅

2021勳章

wong_edith 發表於 21-3-7 00:31
多謝關心, 老公會同 99 講等佢整野俾我食

因 18 年 2 月小產, 今次由驗到果下只係一路擔心, 到綠 d 一路 ...

如果睇hcg睇你係化學左,胎long又無,又唔似宮外,宮外唔會咁低,當遲period就可以了,不過會比較多血同血塊,養好身體先,bb好快返來

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
ivf Q & A ... 2 3 4 5 6 .. 274
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊