自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mandy952 發表於 21-2-22 23:11
小5分數除法,睇完本書都唔知佢講咩
只好用我細時學嘅方法教佢

唔教難d,點讓d家長俾錢出去 補習。
學歷氾濫,唯有教難d

大宅

smiletigger 發表於 21-2-23 11:33
我同我仔已放棄分數,只求唔好改咁多,又要寫完再寫

唯有係咁,不過我哋作文考試佔分都重。我都係盡力教,淨係希望佢吸收多啲嘢,真係唔覺學校有點教。

侯爵府

feifei_baby 發表於 21-2-23 11:36
中文教課文,但考試課文部分好少,聽說寫平時也少教/唔教,我真係想講:聽覺正常、識講嘢、冇讀寫問題唔代 ...

好大打擊。
係唔係考普通話?

禁止訪問

大宅

mandy952 發表於 21-2-22 23:11
小5分數除法,睇完本書都唔知佢講咩
只好用我細時學嘅方法教佢

我都覺而家D數教得好複雜, 阿囝小六數本書講解得好唔清楚, 睇完都唔明
我覺得係教科書問題

男爵府

PingWu_FB 發表於 21-2-23 10:08
仲要考靠估嘅時事啊JM
離曬譜

換過角度諗
主要係希望d 家庭俾多d錢 學生去補習
刺激經濟。

大宅

feifei_baby 發表於 21-2-23 11:36
中文教課文,但考試課文部分好少,聽說寫平時也少教/唔教,我真係想講:聽覺正常、識講嘢、冇讀寫問題唔代 ...

聆聽唔得,老師咪話小朋友唔專心囉,我都試過,咁我都認同有改善地方,但平時唔覺學校有聆聽練習,如果有會派返嚟。但平時教啲嘢淺到乜咁,一到作文要求勁高,表揚啲同學嘅作文功課啲生字都未教過,睇落都似係家長發功,有D字我自己都寫唔出呀。 不過都係咁架啦,自己搞掂或者外補啦。其實聆聽我都唔識搞,應該要自己買啲聆聽練習做下?

公爵府

smiletigger 發表於 21-2-23 11:38
好大打擊。
係唔係考普通話?

粵教中,佢聆聽唔合格但拉勻都仲有A,又唔係呈分,所以我都好平靜

不過我花唔唔少銀兩去補中文,又自己同佢操,所以還好

男爵府

feifei_baby 發表於 21-2-23 10:46
香港八成學校都用呢本書

英文版,記生字都有排記

侯爵府

feifei_baby 發表於 21-2-23 11:45
粵教中,佢聆聽唔合格但拉勻都仲有A,又唔係呈分,所以我都好平靜

不過我花唔唔少銀兩去補中文, ...

有時可能一時分咗神,或者誤會咗意思失手。拉均都A就小事啦~

公爵府

fadgare 發表於 21-2-23 11:44
聆聽唔得,老師咪話小朋友唔專心囉,我都試過,咁我都認同有改善地方,但平時唔覺學校有聆聽練習,如果有 ...

我後尾有買,阿女又唔係太差,冇好似考試咁錯一半,佢話份卷深... 其實我已經唔會再理會啲老師,細路唔識就話佢資質唔好,到個細路識老師就覺得自己教得好(其實係阿媽補),真人真事,喺我心目中,老師同綜緩大食懶係相類嘅存在,佢地唔會消失但稅唔可以唔納,唯有睇開啲

公爵府

j947 發表於 21-2-23 11:47
英文版

係咪應該俾小朋友讀英小?讀英小感覺冇中小咁難... 我大嘅冇辦法,細嘅仲有得救,手上有英文私小同中文津小,本身諗住放英小,因為遠、大班、貴,中小就免費、近、小班

大宅

有時咁難真係未必識教

大宅

feifei_baby 發表於 21-2-23 11:49
我後尾有買,阿女又唔係太差,冇好似考試咁錯一半,佢話份卷深... 其實我已經唔會再理會啲老師,細路唔識 ...

總之乜都係家長學生問題。 我仔個中文科老師,問佢咩都話上堂冇聽書咩,email例牌唔覆,教錯嘢又唔認,最後真係發覺錯都係話上堂講過啦,平時又成日搞錯嘢造成家長麻煩。攞90以上都問你有冇同個仔溫書架,已經唔想同佢講嘢。好彩其他科目老師ok。

男爵府

feifei_baby 發表於 21-2-23 11:52
係咪應該俾小朋友讀英小?讀英小感覺冇中小咁難... 我大嘅冇辦法,細嘅仲有得救,手上有英文私小同中文津 ...

如果小朋友英文能力夠,肯認/串生字,家長有支援,咁就ok,對將來升中係好有幫助,因為係小朋友小學識晒果堆中學常見生字。

但有心理準備,初上英小,如果唔係平時用英文溝通,小朋友上堂會聽唔明,家長就要全科教返佢,要留意,如果年幾後都上堂聽唔明,就要轉校,因為常識名詞唔同英文可以用其他淺易詞去解釋,又要明條題目問乜,有時條題目出題果個生字本書係未見過。

所以,如果讀得叻英文常識,上英中完全冇難度。

大宅

feifei_baby 發表於 21-2-23 11:52
係咪應該俾小朋友讀英小?讀英小感覺冇中小咁難... 我大嘅冇辦法,細嘅仲有得救,手上有英文私小同中文津 ...

中小就中數同中常麻煩啲。如果你小朋友英文好係英小會發揮得好啲。但有啲英小一樣係教中數/中常,所以睇清楚先。

子爵府

回覆樓主:

我跟晒仔女小學課程,數學其實唔難, 只係要跟老師方式作答, 朋友老公教dse數學, 佢話呢一代考得淺過以前了。中文、常識係深咗, 突然覺得以前自己蒙混過關。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Amy1974 發表於 21-2-23 01:51
要為二O三O年登陸火星作準備。離二O四O年移居火星嘅時日唔多,所以要加快人類補完計劃。

將來人人都要研 ...

公爵府

j947 發表於 21-2-23 12:02
如果小朋友英文能力夠,肯認/串生字,家長有支援,咁就ok,對將來升中係好有幫助,因為係小朋友小學識晒果 ...

英小我估阿女都得,佢英文好過中文(大部分細路都係啦)只係英小遠,車程近兩粒鐘,讀英小就十二年都咁遠,又搬唔到

中小我覺得中文難過英文,讀中小就中文強啲,唔怕dse抄中文,而且中小行10分鐘,中學行四個字或搭十分鐘車到

兩間都係直升中學,升中唔使考慮

珍珠宮

回覆樓主:

我都覺得小四常識好難, 有啲走火入魔。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁

尾頁

跳至