論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問吓如果比food allowance 工人嘅話係唔係即時話家庭用具同埋d調味料都唔駛包? thank you (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

可以甘講,但如果計到足 佢偷偷地用左你都唔知

男爵府

apple510 發表於 21-2-23 08:15
我想問吓如果比food allowance 工人嘅話係唔係即時話家庭用具同埋d調味料都唔駛包? thank you (emoji)(emo ...

可以咁講。但你係咪想廚房枱面放2甕鹽,2甕糖,2枝豉油,2枝醋etc...? 佢用左你既枱面位我寧願俾佢用埋一樣好過。

大宅

我係比food allowance但係冇計得咁足. 我俾佢用晒我哋屋企嘅醬料油鹽,都唔係好貴。
廚房櫃同雪櫃分開俾咗一個櫃桶佢擺佢自己嘅嘢

大宅

honeybid2 發表於 21-2-23 13:00
可以咁講。但你係咪想廚房枱面放2甕鹽,2甕糖,2枝豉油,2枝醋etc...? 佢用左你既枱面位我寧願俾佢用埋一 ...

其實如果廚房用品都唔俾用嘅話有呢啲材料都冇用除非佢自己買廚具。
同埋佢都成日用我啲調味料。

大宅

bettyc123 發表於 21-2-23 22:01
我係比food allowance但係冇計得咁足. 我俾佢用晒我哋屋企嘅醬料油鹽,都唔係好貴。
廚房櫃同雪櫃分開俾咗 ...

我都明白但係有時佢真係會攞晒你啲野你用,廚房幾乎有乜嘢佢都會以為佢可以食同埋會食灑。

最好笑就係我煮咗啲餸佢居然同我講話佢留番啲餸比我食(emoji)(emoji)(emoji)

珊瑚宮

apple510 發表於 21-2-25 12:37
我都明白但係有時佢真係會攞晒你啲野你用,廚房幾乎有乜嘢佢都會以為佢可以食同埋會食灑。

最好笑就係我 ...
如你工人係咁
你比食津佢。佢一樣照食照用你D野
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 21-2-25 19:20
如你工人係咁
你比食津佢。佢一樣照食照用你D野

有機會但係起碼佢應該冇咁猖狂

複式洋房

回覆 apple510 的帖子

我以前有個姐姐,比Food Allowance 佢,通常佢都會主動要我地食唔完既食物。咁我都明,香港食物都係貴,慳得就慳。咁由佢啦。最搞笑係。佢走去問 Ah SIR 可唔可以拎米煲飯食。都冇話我知,直至有一日我發現啲米忽然食得咁快。(因為我地食米比較少)先知佢咁。老實講我覺得佢係唔老實。選擇性問老細。我老公男人既嘢,有時都未必太在意咁多。未必樣樣會講,因為覺得唔係咩大事,又食得幾多心態。但我自己就覺得佢唔係咁尊重我羅。

所以之後,我都係包食,唔比 allowance . 我覺得咁樣容易控制啲。

複式洋房

回覆樓主:

想問你地food allowance俾幾錢姐姐?!(emoji)(emoji)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你預咗比food allowance 都係食用你D野。 煤氣, 油米鹽糖豉油, 全部用你嘅。

如你比咗food allowance, 咁佢飯煮多D, 你實食唔晒架, 菜煮多幾條,餸煮多D, 你唔會食到照鏡咁乾淨, 咁工人已經有得食。 food allowance淨收。

複式洋房

回覆 lily-of-valley 的帖子

冇錯。就係咁既情況。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

tyson715 發表於 21-2-26 10:22

冇錯。就係咁既情況。

通常比food allowance嘅人係不在屋企食飯, 唔煮飯的夫婦,一小朋友。 佢地個廚房唔用嘅。 就算在家都外賣。

比咗food allowance, 唔等於唔食你D野架。 同你買餸打埋D斧頭。 佢地好叻架, 係菜檔執D下蘭, 唔使錢架。

Oh, 你工人炒得, 當你無到, 問你老公。 不能忍。

複式洋房

冇錯,所以同咗佢講再見。當時心態都係,就算遇到個新姐姐未必好,都要博一鋪換咗佢。
其實我地對佢算係咁。年年送機票比佢返去見屋企人。佢做咗4 年。其餘既都不能盡錄。都冇計較。
我唔同佢續約,一個月前通知佢,佢都話我遲通知佢。最後佢揾到新僱主仲早走,當時仲要係年廿八。
所以我覺得最基本做咗比佢地,就可以了。額外既嘢就睇下,日後合作既情況,先再算。

其實真係人夾人,又講運氣。有時揾咗人返嚟幫手,都感覺好似要湊多件細路。歎氣。。。。。

象牙宮

tyson715 發表於 21-2-26 16:59

冇錯,所以同咗佢講再見。當時心態都係,就算遇到個新姐姐未必好,都要博一鋪 ...
天地良心, 無克薄工人。 但佢D民族bun,印, 唔可以用將心比心。 佢地知道要離鄉別井為錢, 捱一排, 返去D錢好好用。 我地中國人去外國, 出咗名勤力。 但佢地, 淨係諗住攞著數, 偷, 想做港太。 最就手勾亞sir. 踢走太太自己坐。 有勤力嘅, 我見過。 但衰嘅多過好。

我2012, Pa唔行得, 耍請多個男bun, 請到話比女bun vicky知, 佢發我神經why don't you hire my husband? Mamm(我媽)promise to hire my husband. 成件事, 媽無理, 我處理。 佢黑咗面幾個月。 梗係唔請佢老公啦。 我無人道, 要人守生寡。

D工人, 對佢好, 就食住上,多多要求。

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-26 17:29
天地良心, 無克薄工人。 但佢D民族bun,印, 唔可以用將心比心。 佢地知道要離鄉別井為錢, 捱一排, ...

我都係咁話,你對佢好佢會得寸進尺。
我頭頭都對佢好好㗎,之後發覺我每次同佢講佢做錯啲嘢佢都唔聽,一意孤行。
又冇手尾。
佢有幾次仲爭啲搞到屋企個微波爐爆炸(emoji)(emoji)

大宅

tyson715 發表於 21-2-25 23:43
回覆 apple510 的帖子

我以前有個姐姐,比Food Allowance 佢,通常佢都會主動要我地食唔完既食物。咁我都 ...

我嗰個都係咁,我發覺佢好驚我老公,但係當我講嘢就係耳邊風(emoji)(emoji)

大宅

tyson715 發表於 21-2-26 16:59

冇錯,所以同咗佢講再見。當時心態都係,就算遇到個新姐姐未必好,都要博一鋪 ...

我都覺得我好似要湊住佢,等佢先可以湊我個仔咁,好似真係湊多件咁真係無奈

象牙宮

apple510 發表於 21-2-26 22:27
我都係咁話,你對佢好佢會得寸進尺。
我頭頭都對佢好好㗎,之後發覺我每次同佢講佢做錯啲嘢佢都唔聽,一意 ...
小心佢地燒屋。 逢新工人到, 笫一件事叫M巾要用報纸包好掉落垃圾, 不能掉落廁所。 佢地好懵架。 亦當然會偷M巾用。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-26 22:28
我嗰個都係咁,我發覺佢好驚我老公,但係當我講嘢就係耳邊風(emoji)(emoji)

...
你一定要比工人知, 太太至係話事人, 任何事不能問Sir. 亦要老公知, 不能答工人任何事。 佢地就係想做港太。

首頁

尾頁

跳至